Storslået natur i hjertet af Kroatien: Plitvicesøerne

Plitvice Kroatien
Nationalparken er især kendt for sine vandfald. Foto: 29cm, CC BY-SA 2.0

Du kender nok allerede Kroatien for landets smukke kystlinje med stemningsfulde middelalderbyer og idylliske strande. Men vidste du, at også baglandet gemmer på masser af uforglemmelige ferieoplevelser. Et godt eksempel er Nationalparken Plitvicesøerne, der er en af de største naturattraktioner på Balkan.

Beliggende i hjertet af Kroatien, kan du i denne enestående nationalpark opleve et fascinerende landskab af smaragdgrønne søer og brusende vandfald, der danner en betagende kontrast til de omkringliggende skove og bjerge. Perfekt til en udflugt, når du holder ferie i Kroatien.

Foto: dronepicr, CC BY 2.0

Krystalklare søer og utallige vandfald

Nationalparken, som ligger i de nedre dele af De dinariske Alper, dækker næsten 300 km², hvilket gør den til Kroatiens største nationalpark. Parken er optaget på Verdensarvslisten. Det er den ifølge UNESCO ikke mindst takket være “en utrolig smuk og intakt serie af søer, der er dannet af naturlige tufstensbarrierer.”

Tufsten er en form for kalkaflejringer fra det vand, som i årtusinder er strømmet gennem området. Det er ikke et unikt fænomen, men det er sjældent at resultatet er et så smukt sølandskab som her.

Netop de 16 Plitvicesøer, som er forbundet af vandfald, har i over et århundrede tiltrukket turister til området. Det første hotel til de tilrejsende naturelskere blev bygget her allerede i 1896. Området er trods de nu-til-dags op mod en million besøgende om året dog stadig herligt uspoleret. Man indså anerkendte heldigvis hurtigt værdien af de smukke landskaber og naturen. Nationalparken Plitvicesøerne blev derfor oprettet allerede i 1949, som den første af sin slags i landet.

Hvis du i dag rejser til Kroatien, for eksempel til Kvarner-bugten i den nordlige del af landet, er Nationalparken Plitvicesøerne et oplagt udflugtsmål. Udover et rigt planteliv er parken hjemsted for en bred vifte af dyr, herunder brunbjørne, ulve, ræve, oddere og en række sjældne fugle. Hvis du er heldig, kan du se nogle af disse under dit besøg.

>> Badeferie i Kroatien? Her finder du de bedste strande

Søerne med deres klare vand er faktisk lige så imponerende som vandfaldene. Foto: marguerite, CC BY-SA 2.0

En aktiv dag i Nationalpark Plitvicesøerne

En udflugt til nationalparken er perfekt, hvis du trænger til lidt afveksling fra det afslappende strandliv. I Nationalpark Plitvicesøerne har du nemlig rig mulighed for at være aktiv og opleve den smukke natur på tæt hold. Først og fremmest er der et godt udvalg af vandreruter, der fører dig rundt til de mest naturskønne områder.

Der er korte familievenlige ruter, som blot tager et par timer at gå i afslappet tempo. Det er primært ruter i området omkring de smukke søer. Disse udgør dog under én procent af parkens samlede areal. Vil du se mere af parken, er der også længere ruter på op til 18 kilometer. Det anbefales at afsætte minimum 6 timer til den længste rute. Når der også skal være tid til pauser og til at tage masser af billeder, kan du altså nemt bruge det meste af dagen på at udforske nationalparken til fods.

Vælg en rute, der passer til dine interesser og fysiske evner. Særligt hvis du rejser til Kroatien i de solrige og varme sommermåneder, bør du udover fornuftigt fodtøj selv medbringe noget at drikke. Der er restauranter og caféer i området, men ikke ude på vandreruterne.

Det er ikke tilladt at bade i søerne. Du kan dog leje en robåd for at sejle en tur på den største sø, Kozjak. Her ser du også de eldrevne turbåde, som du kan bruge til at udforske mere af parken uden at skulle vandre de længste ruter.

Med bådene kan du tage en genvej. Foto: Artiom VallatUnsplash

Nyttige tips til dit besøg i Plitvice

Transport

Der kører busser fra både Zagreb, Zadar og Split, som passerer forbi parkens to hovedindgange. Der er ofte taxier ved indgangene, der byder sig til, når turen går hjemad. Har man ikke lyst til at vente på bussen, kan det være fristende. Der er dog også parkeringspladser ved parkens indgange, hvis du kommer i egen bil.

Der er også adskillige lokale firmaer ude i kystbyerne, som arrangerer dagsture til Plitvice. Vil du følge dit eget tempo og eventuelt kommer uden for myldretiden, er det dog en fordel at tage turen i egen bil. Escapeaway formidler billeje gennem Auto Europe, og hvis du bestiller en pakkerejse til Kroatien, kan du i forbindelse med din online-booking nemt og bestille en lejebil til ferien.

Adgangsbilletter til nationalparken

Man skal betale for at få adgang til parken. Pengene går blandt andet til at sikre områdets bevarelse. Prisen varierer i løbet af året. De dyreste måneder er juni-september. Billetprisen inkluderer transport med elbådene og det såkaldte Panorama-tog (en elbus). Med bådene og toget kan du blive fragtet mellem parkens to indgange, hvorfra de forskellige vandreruter starter.

Du kan købe både 1- og 2-dages adgangsbilletter til parken. Der gives rabatter til studerende, grupper og børn.

Der er udlejning af robåde. Foto: Krzysiek.W, CC BY-SA 3.0

Bedste tidspunkt at besøge Plitvice

Parken er åben året rundt. Der er flest besøgende i sommermånederne, særligt i juli og august, hvor der godt kan være trængsel på de populære stier ved søerne. Da kan du med fordel komme tidligt på dagen før turistbusserne ankommer. Efteråret med de skiftende farver er smukt. I de koldeste vintermåneder lukker de fleste turistfaciliteter i området ned.

Mere information

Du kan finde flere oplysninger om ruter, seværdigheder, åbningstider, billetpriser og mere på den officielle hjemmeside for nationalparken.

I grotteparken Grabovača kan du udforske spektakulære grotter. Foto: Pećinski park Grabovača, CC BY-SA 4.0

Andre seværdigheder

Har du bil, er der på udflugten til Plitvicesøerne gode muligheder for at lave afstikkere til andre seværdigheder.

Det kan for eksempel være for at besøge grotteparken Grabovača, som ligger omtrent halvvejs mellem Plitvicesøerne og Adriaterhavskysten. Her kan du udforske den flotte Samograd-grotte på en guidet udflugt. Der er kun 8 grader nede i grotten, så husk overtøj. Der tilbydes også andre aktiviteter i parken såsom paintball og kajakture.

Kører du i stedet lidt nord for Plitvicesøerne, er den lille middelalderlandsby Drežnik også en omvej værd. Den gamle borgruin, som ligger med flot udsigt over Korana-floddalen og de skovklædte bjerge, vidner om, at byens historie har været præget af krige. Kør eventuelt de omkring 9 kilometer længere nordpå til Barac-grotterne. De flotte drypstensformationer er afstikkeren værd.

Hvis du vil, kan du altså sagtens tage på talrige spændende udflugter på en rejse til Kroatien. Du behøver ikke bevæge dig ret op i baglandet, før du er omgivet af storslået natur og stemningsfulde bjergbyer, hvor livet går sin vante gang.

Rejser til Kroatien med Escapeaway

Escapeaway har et stort udvalg af rejser til Kroatien med hoteller og ferieboliger omhyggeligt udvalgt for deres gode anmeldelser. Dem finder du i vores søgemaskine. I den kan du også nemt finde billige flybilletter til for eksempel Zagreb eller Dubrovnik med rutefly fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamburg.

Vil du bruge noget af ferien på udflugter, kan du også booke en lejebil og få det hele samlet i en pakkerejse. Den er naturligvis sikret af Rejsegaranti. Simpelt og fleksibelt.

>> Se alle rejser til Kroatien med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere