Strada delle 52 Gallerie – historie og natur i ét

Strada delle 52 Gallerie
Indgang til Strada delle 52 Gallerie. Foto: Llorenzi, CC.

For 100 år siden da 1. verdenskrig stadig rasede i Europa, blev de italienske ingeniørtropper sat til i al hast at konstruere en ny vej op ad Monte Pasubio nord for Verona. Bjergmassivet udgjorde en vigtig front i kampen mod Østrig-Ungarn, og det var afgørende at sikre forsyningerne til de italienske tropperne i området. Missionen lykkedes, og italienerne holdt stand.

I dag er det ikke italienske soldater, som vandrer op ad bjerget, men derimod turister fra hele verden. Vejen med de 52 tunneler er således blevet en populære vandrerute i Veneto-regionen takket være en enestående kombination af spændende historie og spektakulær natur.

Strada delle 52 Gallerie – et ingeniørmæssigt mesterværk

I dag anses bjergvejen, Strada delle 52 Gallerie, stadig for at være et ingeniørmæssigt mesterværk set i lyset af de vanskelige betingelser, den blev skabt under. På blot 11 måneder skabte ingeniørtropperne og flere hundrede civile minearbejdere i 1917 ved hjælp af dynamit og håndkraft en 6.300 meter lang vej, hvoraf 2.300 meter udgøres af tunneler, der er brede nok til at to æsler med læs kunne passere hinanden.

Vandrere på Strada delle 52 Gallerie
Vandrere på Strada delle 52 Gallerie. Foto: Llorenzi, CC.

Vejen der også kendes som Strada della Prima Armata, går mellem Bocchetta Campiglia (i 1.216 meters højde) og Porte del Pasubio (1.934 meter). Den blev ikke blot brugt til at bringe vigtige forsyninger op til den italienske base i bjergmassivet. De mange tunneler, som var ude for rækkevidde af Østrig-Ungarns artilleri, blev også brugt som sikre forsvarspositioner under de heftige kampe. Det var i øvrigt i området omkring Monte Pasubio, at den berømte amerikanske forfatter Ernest Hemingway tjente som ambulancefører under krigen.

Strada della Prima Armata
På nogle sektioner af vejen kan man godt få lidt kriller i maven . Foto: qwesy qwesy, CC.
Strada delle Gallerie tunneller
Vejen er sikker, men skal alligevel behandles med den respekt, som en vandretur i stejle bjerge kræver. Foto: qwesy qwesy, CC.

Praktiske oplysninger til vandreturen

Hvad enten du vil mærke historiens vingesus eller blot holder af flotte naturoplevelser, kan en vandretur ad Strada delle 52 Gallerie varmt anbefales. De mange udsigtspunkter undervejs og ikke mindst tunnelerne, der hver især har sit eget særpræg, er en uforglemmelig oplevelse.

Man kan køre i bil helt op til rutens start, hvor der er et stort mindesmærke for soldaterne, der byggede vejen. Til trods for tunnelvejens generelt gode beskaffenhed, anbefales det, at man forbereder sig på turen, som man ville til en almindelig vandretur i bjergene med solidt fodtøj, vand, proviant osv. Det er ikke tilladt at cykle. Vejen, som mest har karakter af en sti, er ofte ganske stejl. Der er heldigvis rig mulighed for at tage pauser undervejs, hvor man kan sætte sig for at nyde storslåede udsigter over Dolomitterne.

Turen er nok ikke for folk, som lider af højdeskræk, da vejen til tider føles udsat. Ligeledes skal man være forberedt på at gå gennem mange lange, mørke tunneler (medbring pandelampe!), hvoraf nogle godt kan føles lidt klaustrofobiske. Syv af tunnelerne er over 100 meter lange. Længst er tunnel nummer 19 med 318 meter. Den 20. er dog den mest kendte på grund af dens særprægede proptrækker-form.

Husk at det selv på en ellers varm dag kan være markant køligere i bjergene, så medbring derfor ekstra tøj. Det kan anbefales at komme afsted tidligt om morgenen for både at få en god parkeringsplads og for at undgå den værste trængsel på ruten. Vandreturen tager normalt 2-3 timer (hver vej). Øverst oppe ligger bjerghytten Refugio Papa, hvor frokosten eventuelt kan indtages inden tilbageturen. Du kan vende om og gå tilbage ad samme vej, som du kom. Alternativt kan du følge en grusvej af nyere dato, som snor sig ned ad bjerget. Denne vej er lidt længere, men lettere at gå.

100 året fejres med særudstilling

I anledning af 100 året for vejens åbning er der frem til den 24. september 2017 en særudstilling i Palazzo Fogazzaro i den nærliggende by Schio. Udstillingen, La Strada delle Gallerie ha 100 anni, fortæller historien om vejens tilblivelse i billeder og tekst.

Find mere information om vejens historie, åbningstider, priser osv. på den officielle hjemmeside.

Rejser til Veneto

Kunne du tænke dig at holde ferie i dette nordøstlige hjørne af Italien? Hos Escapeaway Rejser finder du mange håndplukkede ferieboliger i Veneto-regionen, som udover smuk natur blandt andet byder på interessante byer som Verona, Padova, Vicenza og Venedig.

Læs mere om vores rejser til Veneto her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere