Suveræne Toscana – vin, villaer og virkelig meget at se!

Val d'Orcia i Toscana

Der er rigtig mange oplevelser at høste når man rejser til Toscana. Toscana er et af de mest besøgte områder i Italien. Det skyldes ikke mindst det smukke landskab, og at historien har sat sine interessante spor her.

I Toscana kan man opleve bygninger med udspring i renæssancen. Desuden kan nogle bygninger føres helt tilbage til etruskerne, som var områdets oprindelige indbyggere. Firenze er et af de vigtigste steder, hvor turister kan studere kunst og kultur fra denne tid, men bygninger og kunstværker fra mange andre epoker i historien kan også nydes i byen ved floden Arno.

Nogle af Toscanas mange øvrige hovedattraktioner er San Gimignanos tårne, Det Skæve Tårn i Pisa, katedralen i Firenze, Pitti Paladset og Siena-katedralen. Det kan anbefales allerede hjemmefra at planlægge, hvilke seværdigheder man ønsker at besøge. Der er så meget at se i Toscana, at tiden hurtigt kan blive knap.

San Gimignano er én af Toscanas mange hovedattraktioner…

Kunst er helt naturligt en af hovedattraktionerne for turister, der besøger Toscana. Skulpturer, malerier og bygninger kreeret af verdens bedste kunstnere kan opleves i Toscana. Blandt disse kunstnere kan nævnes Michelangelo, Da vinci, Donatello og Botticelly. Af andre vigtige attraktioner i Toscana skal dog nævnes de steder og bygninger, som Medici-familien beboede for flere hundreder år siden. Medici-familien havde stor indflydelse på kunsten, da de fik kunstnere i en lind strøm til at skabe nye værker. Mange af disse værker kan den dag i dag opleves i Toscana – i særdeleshed i Firenze.

Toscana er desuden verdenskendt for sine unikke vine. Store dele af Toscana har meget frugtbar jord, hvilket giver gode forhold for produktion af exceptionelle vine. Disse vine eksporteres til store dele af verden, og regnes for at være nogle af de bedste. Læs mere om det hele herunder.

Toscana er et eksempel på levende kunst

Toscana er muligvis verdens eneste eksempel på ægte, organisk kunst. Hele regionen og dets natur- og menneskeskabte indhold indgår som et slags kæmpe museum i regionen. Som en sjældenhed i verdensklasse går stedets naturskønheder og menneskekreationer op i en samhørig helhed. I flere århundreder har regionen bestået af olivenplantager, vingårde og natur med bølgende bakker. Men storbyerne Siena, San Gimignano, Pisa og Firenzes utallige perler af arkitektur, kunstmalerier og skulpturer har stor medindflydelse på, at området er blevet et af verdenskunstens absolutte højdepunkter.

Selvom Toscana fortsat er præget af et middelalderligt udseende, har selve regionen været bosat i mere end 3.000 år. Levn fra de tidlige etruskeres bosættelser og forter er stadig synlige, ligesom man finder tydelige aftryk fra romerne, hvis bebyggelse prægede tiden derefter. Men det var hovedsageligt i senmiddelalderen og renæssancen, at Toscana udvikledes til sin nuværende pragtfuldhed. Duomo-katedralen i Pisa, ved siden af det famøse Skæve Tårn, er blot ét eksempel. To af de fineste eksemplarer på romerskgotisk arkitektur, som stadigvæk står den dag i dag, tusinde år efter byggestart. Siena-katedralen hører hjemme i selvsamme kategori af helligdomstematiserede konstruktioner, som vedbliver at fornøje besøgende ni århundreder efter den første mursten blev lagt.

Duomo-katedralen ved siden af det famøse Skæve Tårn i Pisa.

Tårnene i San Gimignano, som først blev opført som forsvarsstrukturer i middelalderen, er vidnesbyrd på, at selv regionens krigsfare er kunst i sig selv. I denne toskanske by findes der andre grumme beviser på denne utypiske kunstart, som rettere sagt indgyder foragt end inspiration. Egnens middelalders torturmuseum udstiller mere end ethundrede eksempler på genstande, som desværre også medførte, at denne menneskebestræbelse også udvikledes til en form for kunst. Men en mere storslået og opløftende kunstform kan beundres i Fiesole, beliggende uden for Firenze. Her blev det romerske teater bygget i det første århundrede f. Kr. – og stadig totusinde år herefter danner scenen for mange skuespil og musikalske optrædener. Besøgende kan desuden høre replikker fra komedier af Terence eller Plautus, roller som for første gang blev udspillet for to årtusinder siden.

I Toscana er byerne kunstværker i sig selv. Piazza Grande i Cortona er et fremragende eksempel herpå. Byen på bakketoppen indeholder et rådhus fra det sjette århundrede, hvilket er relativ nyt i forhold til de opførte mure, som blevet påbegyndt af etruskere for over 2.600 år siden. Det ”moderne” storkloster Monastero Di Monte Oliveto Maggiore blev bygget i 1443, og besidder fantastiske freskoer, som er misundelsesværdige selv for tilsvarende kunststeder i Firenze.

Naturligvis er Firenze stadigvæk indehaver af førstepladsen for menneskeskabte kreationer. Galleria dell’Accademia, som indeholder Michelangelos David, er et troværdigt bevismateriale. Men sagen er tilendebragt med samlingen på Uffizi Galleriet, hvori flere renæssancemesterværker pr. kvadratmeter er samlet mere end noget andet sted i verden. Men selv den naturlige skønhed i de toskanske villaer, det omkringliggende landskab og de smukke udsigter til det fredsommelige hjørne i Italien er konkurrenceværdige i forhold til mesterværker af Raphael og Da Vinci.

Toscanske villaer i utal

Efterspørgslen efter villaer til leje i Toscana er i kraftig stigning, hvilket er selvforklarende, når regionen har så meget andet at byde på end tilsvarende områder i andre lande. Her kan man overnatte i et kæmpe slot fra middelalderen, eller sove i en mindre villa med ’kun’ 100 år på bagen. Dertil skal man inkludere det omkringliggende landskab med dets millioner af muligheder for sightseeing og begivenheder, hvilket giver utallige oplevelser i bogstaveligste forstand ‘lige udenfor døren’.

Du kan fx. finde overnatningsmuligheder i nærheden af Lucca, som tilbyder en superb beliggenhed til at udforske Puccinis barndomshjem eller Villa Guinigis fantastiske kunstsamling. Med kun en times rejse fra Firenze er ture til Siena, Cortona og andre byer også kun en sviptur væk derfra. Eller hvad med at lægge vejen forbi kurbadene i Montecatini Terme? I nærheden af Pistoia og ikke langt fra Lucca ligger Residence Le Coloniche, som udbyder fantastiske værelser og tilmed velsmagende kulinariske oplevelser.

Villa Gamberaia ligger mellem bakkerne over Firenze, ikke langt fra Fiesole i Settignano. Her kan besøgende opleve en forrygende udsigt over Arno-floden og tillige aflægge besøg i de berømte renæssancehaver. Sidstnævnte blev skabt i det 17. århundrede – alene den topiske kunst (træernes toppe er trimmet som dyrefigurer) er besøget værd. Er man på udkig efter en autentisk toskansk bondegårdsoplevelse, så går man heller ikke forgæves – læs mere om Agriturismo i Toscana her.

Villa Gamberaia ligger mellem bakkerne over Firenze. Foto: Olga. CC BY-SA 2.0

Hvis vejen lægges forbi Chianti-området i Toscana, kan man bosætte sig i bakkerne kun få kilometer fra Firenze. Det er et ideelt sted til at nyde udsigten over Chiantibakkerne, med de omkringstrøede århundredgamle vingårde, mens man samtidig er tæt på byens kultur og oplevelser. Hvis man vil have lidt mere end blot et godt kig til vingårde, er Rocca delle Macie nær Castellina, eller San Felice nær Siena oplagte vinsmagningsstop, hvor turister man kan kombinere smagningen med en nat på stedet, hvilket kan være meget praktisk! Gå ikke glip af den nærliggende Castello di Uzzano, et slot fra det 11. århundrede, der knejser sig på bakketoppen.

Nogle af villaerne fremstår mere som museer end som gæstgiverier Ikke desto mindre er de et besøg værd. Villa Castello var opført af en anden familie, inden det blev overtaget af Medicierne i 1477. De mesterværker af Botticelli, som engang prydede stedet, findes nu i Uffizi-gallerierne inde i Firenze, men villaen i sig selv er en unik arkitektonisk perle, som bør ses.

Villa Petraia, som engang var del af Villa Castello ejendommen, tilbyder adskillige interessante seværdigheder. Dette middelaldertårn var i fordums tid Mediciernes sommerresidens. Med sine 17. århundredes freskoer af Volterra, samt en 1900-tals balsal beskyttet af glas, udbyder villaen sightseeing, som turister ikke bør misse. Hvis det ikke er fyldestgørende for oplevelseskontoen, kan man spadsere en tur i haven og opleve de mange niveauer, herunder egeskoven og forskellige blomsterbede.

Undersøg overnatningsmuligheder i Toscana og bestil i god tid, således du kan slappe af og nyde dit ophold i en velegnet toskansk villa.

Vinsmagning i Toscana

Mange af vores gæster, som rejser rundt i denne region i Italien, er ofte interesserede i én kunst alene, nemlig kunsten at producere vin. Eller mere præcist: en særinteresse i at smage god vin. Vingårdene i Toscana det rette sted at dyrke den interesse.

Chianti

Chianti kan muligvis påkalde et minde om en billig bordvin, men glem alt om den tanke, idet de vindrueårgange, som produceres her, kun fyrre minutters kørsel udenfor Firenze, er alt andet end billig, vulgær rødvin. Ikke langt fra Siena ligger dusinvis af vingårde med åbent hus arrangementer tilpasset selv den mest kræsne gane. På disse bakketoppe vokser nogle af landets fineste vindruer, som bruges til nogle tilsvarende fine vine. Rocca delle Macie, nær Castellina, eller San Felice, ved Siena, tilbyder ydermere logi i de omkringliggende villaer.

På Chiantis bakketoppe vokser nogle af landets fineste vindruer…

Mange af disse vingårde er placeret nær middelaldersslotte, hvilket giver hele turen derud en autentisk historisk atmosfære. Et enestående eksempel er Castello di Uzzano, berygtet for sin Chianti Classico. Slottet ligger i nærheden af et gæstgiveri, så besøgende kan såvel nyde velsmagende vin som den fantastiske udsigt.

>> Her kan du læse mere om rejser til Chianti vindistriktet

Montalcino

Montalcino er heller ikke en undermåler i vinproducentbranchen. Udflugtsture til Castelle Banfi ejendommen vil overbevise selv den mest pertentlige vinsmager. Over 7.100 hektar giver denne vingård et omfangsrigt område til at flerproducere enestående vine. I modsætning til sine nabogårde har Montalcino kun 25 år på bagen, så selve udstyret er i topform. Selve slottet har eksisteret siden det 11. århundrede og tiltrækker stadigvæk mange turister.

>> Bestil en rejse til Montalcino her

San Gimignano

San Gimignano er både kendt for sine middelalderstårne samt hvidvine. Il Grande Prato kan overvinde enhver connaisseur at dens renommé er velfortjent. Mens turisterne smager disse pragtfulde årgangsvine med en lille snack til, kan de samtidig kikke på græssende får i landskabet. Med beliggenhed i bakkerne er udsigten til tårnene fremragende fra villaens område, som strækker sig til tre hektar. Der er syv gæsteværelser at vælge imellem, ikke dermed sagt besøget kan også blot vare en time eller to. Men kun at have få timer til at smage vine, det er jo næsten praktisk talt umuligt for enhver vinelsker.

>> Find billige rejser til San Gimignano her

Siena

Området har foruden en af Italiens smukkeste gotiskkatedraler og et bredt udvalg af vinsmagningsmuligheder. Mange anbefalelsesværdige vingårde er sporadisk fordelt i det kupelerede landskab, heriblandt Villa Dievole med et område på 800 hektar, som ligger 45 minutter fra Firenze og en halv time fra Chianti.

Besøgende kan vælge at overnatte i et stort soveværelse med et tilhørende badeværelse inklusiv et funktionelt køkken. En tilsvarende beboelsesmulighed langt fra ens eget hjem er en sjældenhed for rejsende til fremmedlande. Men man kan ikke sammenligne den fantastiske morgenmad, der serveres her. Det er især et godt udgangspunkt for at tage på en besøgsudflugt til vingårdene med hensigten om at smage nogle gode vine.

Det er i øvrigt muligt at bese det meste af Toscana fra en cykelsaddel. Ikke desto mindre vælger mange tursiter at leje en bil og derved besøge adskillige af de fremragende villaer og vingårde med nogle af verdens bedste vine.

>> Læs mere om Siena her

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere