Hyggelige byer i det sydøstlige Arezzo i Toscana

Cortona torv Toscana
Torv i Cortona.

Den sydøstlige del af provinsen Arezzo i Toscana rummer flere interessante småbyer, som det varmt kan anbefales at besøge. Læs her mere om Foiano della Chiana, Marciano della Chiana, Lucignano samt provinsens vigtigste kulturby, Cortona.

Foiano

Foiano klamrer sig til bjergsiden og ser meget malerisk ud. Store dele af byen stammer fra 1400-1500-tallet, selv om man også kan se spor af middelalderlige befæstninger i byens udkant. Bynavnet er oprindelig romersk, og tre kilometer nordøst for centrum ved Cisternella ligger ruinerne af et gammelt, romersk badehus.

Foiano della Chiana
Karneval i Foiano della Chiana. Foto: PMM, CC BY-SA 4.0.

Lucignano

Lucignano lige syd for Monte San Savino har oprindelig været en etruskisk fæstning, men dens mest fremtrædende karaktertræk i dag er en meget speciel middelalderlig byplan med gader i koncentriske cirkler omkring borgen, der blev ombygget i 1400-tallet.

Med kun få undtagelser er byhusene, overvejende fra 1200 til 1700-tallet, velbevarede, ligesom den gotiske kirke, San Francesco. I Palazzo Comulane fa 1300-tallet findes fresker fra både den sienesiske og den aretinske skole, så vel som eksempler på smukt forarbejdede ornamenter i guld, der vidner om, at provinsen i sin tid var særlig kendt for sin guldsmedekunst.

Lucignano
Der hersker en rustik middelalderstemning i Lucignano. Foto: s9-4pr, CC BY 2.0.

Marciano

Marciano, en lille by af høj kvalitet, havde også fæstningsmure i middelalderen, og nogle af byens fæstningsværker har overlevet i uforandret skikkelse. Der er store dele af borgen tilbage, ligesom murene og en byport, som har et klokketårn indbygget, er bevarede. Tre kilometer mod sydøst ligger det ottekantede kapel San Vittorio, der er tegnet af Vasari i 1572 for at markere det sted, hvor florentinerne slog sieneserne i 1554.

Cortona
Udsigt over Cortona

En solid fæstning

Den vigtigste kulturby i provinsen Arezzo er Cortona som ligger i en højde af 650 m over havet på et klippefremspring på Monte Sant’Egidios skråninger. Cortona er virkelig en solid fæstning, som man kun kan nå frem til ad en svimlende, snoet vej.

Byen ligger så højt, at der er mærkbart køligere end på sletten nedenfor, og om aftenen blæser der altid en blid brise. Byen er nok i dag af middelalderlig karakter, men engang har den været fæstning for de umbriske stammer, som tilmed røvede den fra etruskerne. Anselige levn fra disse sidstnævnte ligger spredt omkring Porta Colonia ved Via Dardano, i den nordlige del af byen.

Romerne koloniserede den, aretinerne plyndrede den i 1258, og i 1409 blev byen solgt til florentinerne og således tæt knyttet til hertugdømmet Toscana og dets historie.

Landevejen fra sletten op til byen snor sig mellem olivenlunde på terrasser, med villaer og gårde, der er omgivet af kristtorn og cypresser, klostre og kirker. Den første kirke på vejen er den kuplede Santa Maria della Grazia på bjergsiden lidt neden for byen.

Længere fremme ligger Porta Sant’Agostino, hvorfra Via Guelfa fører til Piazza Repubblica i bymidten. Her støder Palazzo Comunale fra 1200-tallet op til Palazzo Pretorio; denne herskabsgård fra 1200-tallet er ombygget i 1600-tallet og vender ud mod Piazza Signorelli, som rummer et museum med etruskiske antikviteter.

Men det er Museo Diocesano i Piazza Duomo, der huser flere store mesterværker – et værk af Duccio og andre af Fra Angelico, Pietro Lorenzetti og især bysbarnet Luca Signorelli.

Signorelli er født i Cortona, og kirken San Niccoló i en lille gård, som ligger neden for Medici-fæstningen, indeholder derfor naturligt nok et af hans bedste værker, Nedtagelsen af Korset.

Kirken San Francesco rummer de jordiske rester af en af Frans af Assisis efterfølgere og disciple: Broder Elia Coppi fra Cortona. Det var ham, som efter den hellige Frans’ død fejede fattigdomsidealet væk og bragte franciskanerordenen mere på linie med den materialistiske verden.

Rejser til det østlige Toscana

Vælger du at holde ferie i det østlige Toscana, kan du generelt nyde godt at lavere priser og færre turister. Samtidig finder du også her smukke landskaber, rigelig af god vin og mad, samt ikke mindst mange hyggelige byer med masser af autentisk atmosfære. Hideaways har et bredt udvalg af rejser til denne del af Toscana, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller og ferieboliger.

Læs mere om rejser til Toscana med Hideaways

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere