7 ting, du måske ikke vidste om det italienske sprog

italiensk sprog
Få syv "facts" om det italienske sprog, som du måske ikke kendte...

Flere og flere danskere lærer sig italiensk – eller i hvert fald nogle italienske vendinger – så de kan begå sig på italienernes eget sprog på ferien i Italien; men vidste du f.eks., at italiensk har status af minoritetssprog i Somalia – eller at Dantes litterære værker standardiserede moderne italiensk? Få her syv “facts” om det italienske sprog.

1. Det italienske sprog kan dateres helt tilbage til en række juridiske formler kendt som Placiti Cassinesi fra årene 960-963, selv om Gåden fra Verona, der sandsynligvis stammer fra det tidlige 9. århundrede, indeholder en sen form for vulgær-latin, som kan ses som en meget tidlig italiensk dialekt og derfor af nogle sprogforskere anses som det første vidnesbyrd om det italienske sprog.

Den egentlige udvikling af italiensk, sådan som vi kender det i dag, skete dog først gennem kanoniseringen af forskellige toskanske forfatteres skrifter fra det 12. århundrede, og det var først med de litterære værker af Dante Alighieri i det 14. århundrede, skrevet på florentinsk dialekt, at en standardisering af det italienske sprog fandt sted, idet hans Commedia (senere tilføjet titlen La Divina) blev den kanoniske standard, som alle uddannede italienere siden brugte.

2. Italiensk er et officielt sprog i Italien, Schweiz, San Marino, Vatikanstaten og det vestlige Istrien. Det har derudover minoritets-status i Bosnien og Herzegovina, Kroatien, Slovenien, Rumænien, Somalia, Eritrea og Libyen. Det har tidligere også haft officiel status i Albanien, Malta og Monaco, hvor det stadig er udbredt som talesprog i visse områder.

Folk
Italiensk tales mange steder i verden; her af de lokale på en italiensk strand

3. Italiensk tales af omkring 85 millioner mennesker. Ud over de lande, hvor italiensk har officiel eller semi-officiel status, tales sproget også i de områder, der tidligere udgjorde Italiensk Østafrika og Italiensk Nordafrika, samt i udvandrer-enklaver i Europa (f.eks. Albanien), Australien og Syd-, Central- og Nordamerika.

4. Italiensk er det tredje-mest talte sprog i EU med omkring 65 millioner italiensk-talende. Derudover har 14 millioner europæere italiensk som andet-sprog.

5. Hvad angår regionale italienske dialekter eller sprog, så er den mest talte italienske dialekt napolitansk med over fem millioner napolitansk-talende.

6. Når det om italienere ofte siges, at de elsker dobbelt-konsonanter, så er det ikke helt forkert. Nogle ord har hele fire par konsonanter, f.eks. i visse bøjningsformer af verberne appallottolare og disseppellire.

7. Da Italien blev forenet i 1861, kunne kun 2,5 procent af befolkningen tale sproget – resten talte deres regionale sprog eller dialekter. Nu ligger det tilsvarende tal i de høje 90’ere, men der er stadig omkring fem procent af befolkningen, som kun eller overvejende taler deres regionale sprog eller dialekter.

Rejser til Italien

Har du lyst til selv at prøve dit italienske af i Italien? Så se alle Escapeaways rejser til Italien her.

Tags fra artiklen
Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere