Tag ned i vulkanens indre på Azorerne

Algar do Carvão
Algar do Carvão. Foto: btvarusko, CC BY 2.0.

Azorerne byder på mange store naturoplevelser. Midt på Terceira, den tredjestørste ø i den portugisiske øgruppe, kan du komme ned i det indre af en vulkan. En tunnel og en lang trappe fører dig ned i en unik verden formet af lava og drypsten.

Algar do Carvão

Algar do Carvão betyder egentlig “kulskakt”, men der findes dog ikke kul nede i grotten. Oprindelsen til navnet skal nok i stedet findes i de mørke lavavægge, som nærmest ser brændte ud.

Den 90 meter dybe lavatunnel blev formet for omkring 2150 år siden, da flydende lavaen hurtigt trak sig tilbage til vulkanens magmakammer. Det efterlod tunnelen og kamre, hvor der med tiden er blevet dannet imponerende stalaktitter, stalagmitter og en underjordisk sø med helt klart vand. Søen består af det regnvand, som siver ned oppe fra og afhængigt af årstiden, kan den være op til 15 meter dyb eller næsten udtørret.

Algar do Carvão
De første huleudforskere måtte ned gennem “skorstenen”. Foto: btvarusko, CC BY 2.0.

Nemmere adgang for offentligheden

Den første nedstigning i grottesystemet, som har en vanskelig lodret indgang gennem “skorstenen”, skete ved hjælp af reb i 1893. Senere blev en forening dannet, Montanheiros, hvis formål var at muliggøre udforskning af grottesystemet på Terceira.

Foreningen sørgede for, at der i slutningen af 1960’erne blev gravet en vandret tunnel udefra ind i grotten, så man slap for at blive hejst ned (og op) gennem åbningen med reb. Det er den samme tunnel, som sammen med en lang trappe i dag giver dig mulighed for at opleve lavatunnelens indre.

Nu til dags er Algar do Carvão åbent for besøg om sommeren. Det kan anbefales at medbringe fornuftigt fodtøj samt en vandtæt jakke, da der ofte drypper vand dernede.

Det er ikke kun den unikke geologi, som gør Algar do Carvão til et interessant udflugtsmål. Mens dyre- og plantelivet længst inde i grotten er begrænset, er den flotte åbning tæt bevokset med et væld af plantearter. Flere af disse arter findes kun her.

Det er stadig organisationen Montanheiros, som står for aktiviteter knyttet til Algar do Carvão. Du kan derfor læse mere om grotten og muligheder for udflugter på deres hjemmeside her (portugisisk)

Azorernes geopark

Azorerne er skabt af 1766 vulkaner, hvoraf 9 stadig er aktive. Det er derfor ikke så underligt, at geologien og de enestående landskaber er en af øgruppens største attraktioner.

121 af disse seværdigheder er samlet under Azorernes geopark, Geoparque Açores, som inkluderer spektakulære kratere, varme kilder, søer og grotter fordelt på alle ni øer.

Se mere om geoparken på den officielle hjemmeside: www.azoresgeopark.com

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere