Trøffelmesse i Alba

Hvid trøffel
Hvid trøffel

I oktober og november kan du besøge den fantastiske trøffelmesse i Alba, og selv opleve hvorfor feinsmeckere betaler tusindvis af kroner for blot nogle få gram af den berømte Hvide Trøffel.

Er du på ferie i det nordlige Italien i efteråret, vil jeg opfordre dig til at besøge Alba’s berømte trøffelmesse, Fiera del Tartufo, og opleve fejringen af en af verdens mest eksklusive råvarer.

Den hvide trøffel fra Alba har en kilopris på niveau med den dyreste kaviar og foie gras. Men på den stemningsfyldte trøffelmesse i Alba har du alligevel mulighed for selv mærke på disse berømte svampe og dufte den særlige aroma fra nyopgravede trøfler.

Selv for de af os, som ikke behersker finere madlavning, er det en særlig oplevelse at gå rundt mellem standene på trøffelmessen, som afholdes i den gamle klostergård Cortile Della Maddelena i Alba. Kiloprisen på trøfler runder flere tusinde kroner, men udover trøfler kan du i byen også udforske mere prisvenlige lokale delikatesser såsom vine, oste, pasta, brød og meget andet godt fra det italienske køkken.

Trøflernes konge

At det netop er den hvide trøffel, som har hovedrollen på messen i Alba, er ikke tilfældigt. For det første vokser denne trøffel lokalt i Piemonte-regionen i Italien, og for det andet anses netop den hvide trøffel generelt for at være den fineste af alle trøffelarterne. I 2010 blev der holdt auktion over en kæmpe hvid trøffel på 900 gram, som endte med en hammerslagspris på 800.000 danske kroner.

At lede efter trøfler, og i særdeleshed de hvide, kan derfor være en indbringende fritidsbeskæftigelse for vindyrkere og bønder i de egne af Italien, hvor man kan trøflerne vokser. Mens franskmændene er kendte for deres trøffelgrise, benytter trøffel-jagerne i Italien specialtrænede hunde, der ikke spiser trøfler. Den hvide trøffel vokser under jorden i symbiose med især poppel-, ege-, linde- og piletræer.

Souvenirs for feinsmeckere

Sammenlignet med andre trøfler, har de hvide trøfler fra Alba særlig kraftig duft, og man behøver kun tilsætte ganske få gram rå hvid trøffel til retten for at skabe en unik smagsoplevelse. Selvom det stadig er en forholdsvist stor investering, kan du altså godt nøjes med at købe en lille trøffel med hjem fra messen.

Udbuddet af trøfler varierer år for år, og prisen ligeså, men kvaliteten af hver eneste trøffel, som er til salg på messen i Alba, er godkendt af en særlig ‘Trøffel-kvalitets kommission’.

God fornøjelse!

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere