Tag på vandretur i Samaria-kløften på Kreta

Vandretur i bjergene
Vandretur i bjergene

Spænd vandreskoene og tag med på vandretur i Samaria-kløften på Kreta. Se her hvordan du kan opleve en af de længste kløfter i Europa, som byder på store naturoplevelser og en chance for at gøre ferien på Kreta aktiv.

Gider du ikke ligge og dase hele dagen ved stranden, er en vandretur ned gennem den berømte Samariara-kløft en af de største naturoplevelser, du finder på Kreta.

Læs om flere seværdigheder på Kreta

Storslåede naturoplevelser

Hvorvidt Samaria-kløften, som ligger i De Hvide Bjerge på Vestkreta, med rette kan kaldes ‘Europas længste’, er der åbenbart lidt uenighed om, men den er bestemt lang nok for de fleste. For selvom den velholdte sti gennem kløften er tydeligt afmærket, gør terrænet og længden på 16 kilometer fra udgangspunktet i 1250 meters højde til endestationen ved kysten vandreturen krævende, og en rimelig god kondition er nødvendig for at nyde det. Desuden er gode vandresko absolut en nødvendighed, og jeg vil ligeledes anbefale dig at medbringe en hat med bred skygge. Selvom der er muligheder for at få vand flere steder fra kilder, bør du også selv have en flaske vand og eventuelt en sandwich med. Der er ikke mulighed for at købe mad, før du kommer ud af kløften igen.

Vandretur i Samaria-kløften på Kreta

For din anstrengelser belønnes du på turen ned gennem Samaria-kløften med flotte og dramatiske naturscenerier. På kløftens smalleste sted, Jernporten, tårner bjergsiderne sig for eksempel lodret op i 300 meters højde med kun tre meters mellemrum. Du vil desuden passere den forladte landsby Samaria, som er et godt eksempel på områdets traditionelle arkitektur.

Samaria kløften, hvoraf størstedelen er udnævnt til nationalpark, er åben for offentligheden 1. maj til 15. oktober, men kan være lukket i tilfælde af kraftig regn, som øger faren for oversvømmelse og klippeskred. Normalt bruger folk 5-7 timer at gennemføre den storslået vandretur.

Samaria-kløften er en populær seværdighed, som i højsæsonen dagligt får flere tusinde besøgende. Vil du helst gå i nogenlunde fred, bør du forsøge at starte tidligt om morgenen, så du får et lille forspring før turistbusserne ankommer. Alternativt kan du vælge at vente med at starte til efter middag, men så må du sandsynligvis indstille dig på en overnatning i Agias Roumeli, da færgerne nok er sejlet inden du er fremme.

Læs også om bæredygtige rejsemål

Afslapning i Agia Roumeli

Efter en veloverstået vandretur er det fristende at tage en forfriskende dukkert i det Libyske Hav ved Agia Roumeli, kystbyen for enden af kløften. Her kan jeg også anbefale at hvile ud med en frokost på en hyggelig taverna inden turen går hjemad igen. Der sejler småfærger, som bringer dig til Loutro/Sfakia eller Sougia/Paleochora, hvorfra du kan komme videre med busser.

En vandretur i Samaria-kløften er en storslået naturoplevelse for dig, som ønsker en aktiv ferie på Kreta.

Læs mere om aktiv ferie med Hideaways, og se et udvalg af hoteller og ferieboliger der er velegnet til en aktiv ferie.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere