Tag på vinrejse til Beiras i Portugal

Vindruer
Madeiras vindruer håndplukkes.

Beiras ligger syd for Douro-dalen og udgør en betydelig del af det centrale Portugal. Regionen strækker sig fra den spanske grænse til Atlanterhavskysten i det vestlige Portugal. Området er smukt, og med sin rige historie egner Beiras sig perfekt til en vinrejse.

Regionen består af tre områder fra vest til øst, nemlig Dão, Beira interior og Bairrada. Ofte er det disse DOC-betegnelser, man ser på vinflaskernes etiketter i Portugal. Beiras er virkelig en afvekslende region, og rejser du rundt i området, vil du opdage, at dette gælder både klimaet, jordbundsforholdene og vinens karakter.

Hvis du begynder dinrejse ved Atlanterhavskysten, finder du kilometervis af sandstrande, kun afbrudt af små fiskerlejer, som findes langs hele kysten i Portugal. Her trives turister fra hele verden, men i høj grad også folk fra Portugal, som nyder solen og en dukkert i Atlanterhavet. Ikke kun i dette område, men i hele Portugal, finder du nogle af Europas bedste badestrande.

To af Portugals unikke vindruer – baga og bairrada

Vi skal kun nogle få kilometer ind i landet før vinmarkerne begynder – vi befinder os i Bairrada, som i Portugal kaldes baga-druens forjættede land. Mange, der rejser til dette område, sammenligner en moden baga-vin med en førsteklasses bourgogne. I Portugal er den unikke baga-drue kendt for sine kraftige tanniner, som når de tæmmes og ældes resulterer i vine med stor kompleksitet og rigdom på nuancer.

Der er ikke noget at sige til, at vinkendere fra primært Europa “slås” med vinindkøbere fra Portugal om at få fat i den forholdsvis lille produktion, der ikke engang kan dække efterspørgslen på hjemmemarkedet i Portugal.

Portugals “vin-rebel” Luis Pato

Tæt på byen Anadia i Beiras ligger en meget interessant vingård, ejet af Luis Pato, som absolut er et besøg værd på en rejse rundt i området. Da man kun modtager et mindre antal besøgende på vingården, bør du bestille tid på forhånd. Vingården er smukt designet, og det går hurtig op for en, at Luis Pato har en god smag; en fornemmelse, der kun bliver bestyrket, når man afslutter besøget på vingården med at smage hans vine.

Grunden til, at Luis Pato er kendt, ikke kun i Portugal, men i vinkredse over hele verden, er at han adskiller sig fra andre vinproducenter i Portugal og store dele af verden. Luis Pato er autodidakt og mange af vinene er fremstillet på basis af druer fra gamle vinstokke. Luis Pato er uddannet kemiingeniør og han siger selv, at det er denne uddannelse, der har givet ham et godt fundament, samt en sund kritisk sans i forhold til den etablerede vindyrknings-verden. I Portugal er Luis Pato kendt for at gå sin egne veje, når han producerer sine vine, hvorfor han ofte kaldes for Portugals “vin-rebel”.

Luis Pato-vinen sælges i hele verden

Hans vine bliver ikke kun solgt i Portugal, men over hele verden, og i Danmark kan du også købe hans vine i udvalgte butikker.

Et eksempel på, hvordan han adskiller sig fra andre vinproducenter er, at han på sandholdige vinmarker har plantet baga-druen på original rod i stedet for – som så mange andre vinproducenter i Portugal – at pode den på amerikanske rødder. Resultatet er en fantastisk vin, og spørger du Luis Pato, er det bevis for, at det kan betale sig at stille spørgsmålstegn og ikke mindst eksperimentere løs, når man producerer vin.

Campolargo vinhos – moderne vinanlæg i Beiras

Ikke langt fra Luis Patos vingård i Beiras finder du to vinanlæg, som hører til i den moderne klasse i Portugal. Det første vinanlæg er Campolargo, et anlæg som er bygget ind i et højdedrag. Vinanlægget blev bygget i 2004 af vinbonde og ejer Carlos Campolargos, en entusiastisk vinproducent.

At vinen fra Campolargo er værd at køre efter, blev bevist da vinanlægets røde Calda Bordaleza allerede i 2007 blev udvalgt til en af Portugals 10 bedste rødvine. Et kendetegn ved Carlos vinanlæg er taget på en stor del af hovedbygningen, det er nemlig et vandspejl, som bl.a. tjener til at levere kølighed til selve vinkælderen.

Vinen Espumante fra Beiras

For mere end 100 år siden blev Portugal ligesom resten af Europa hærget af vinlusen og siden da har man også lavet mousserende vine i Beiras. Vinlusen kom fra nord og ét af de områder, der først blev ramt, var Frankrig, nemlig det kendte område Champagne. Det betød, at mange franske vinbønder kiggede mod Portugal og ikke mindst Beiras. Mange vinmagere flyttede til Portugal og etablerede sig i de vestlige dele af Beiras, hvilket er årsagen til, at området i dag er kendt over hele Portugal for sine fantastiske espumante.

Foruden espumante er Beiras også centrum for størstedelen af produktionen af aguardente og babaceira, som er Portugals svar på cognac og grappa. Som tidligere nævnt finder du i denne del af Portugal alle typer af vin og derfor også et stort udbud af hvid- og rosévine, som bliver fremstillet på nationale druesorter – vine som er meget friske og passer godt til mad i form af fisk og skaldyr, som havene omkring Portugal er rige af.

Find rejser til Portugal her.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere