Til traditionsrigt hestevæddeløb i Toscana

Oplev Palionen der Sienas 17 nabolag kæmper indbyrdes
Oplev Palionen der Sienas 17 nabolag kæmper indbyrdes

Det verdensberømte hestevæddeløb Palio i middelalderbyen Siena kombinerer voldsom fart over feltet med interessant og farverig kulturhistorie, som kun italienerne kan gøre det.

Hvis du får lyst til at krydre dit fredfyldte ophold på et af vores hideaways i Toscana med en oplevelse for livet, skal du planlægge din ferie i området sådan, at den ligger samtidig med det legendariske væddeløb Palioen, der løber af stablen to gange hvert år.

Sienas Palio er et ræs ulig alle andre. Hvor ellers kan du opleve ryttere på heste, der med livet som indsats løber om kap gennem centrum af en gammel, smuk middelalderby? Palioen er en spektakulær festival af de mere nervepirrende slags.

Kampen om byens stolthed afgøres på under to minutter

Palioen er en intens affære, der foregår i et hæsblæsende tempo. Og selvom forberedelserne til den prestigefyldte dyst strækker sig over hele året, afgøres væddeløbet på under to minutter. Konkurrencen er hård, for det er ti ud af byens 17 nabolag, der kæmper indbyrdes. Palionen er et lokalopgør, med alt hvad det indebærer af rivalisering og lidenskab.

Siena, Palio - iStock_000016179992Large
Palioen i Siena

Hvert af byens 17 kvarterer stiller op i egne farver og med særegne flag, og ved lodtrækning findes de endelige ti deltagere. Helt tilbage i det 14. århundrede arrangerede de forskellige kvarterer deres egne væddeløb, men i 1590 samlede man løbene i Sienas centrum, hvor der kun blev plads til 10 deltagere ad gangen.

Et hestevæddeløb uden sidestykke

Palioen er noget helt andet end de hestevæddeløb, vi kender fra andre steder. Under Palio di Siena, som løber hedder på italiensk, må rytterne for eksempel piske rivalernes heste på nogle strækninger.

Der rides også uden saddel under palioen, hvilket stiller hårde krav til rytternes fysik og koncentration.

En anden bemærkelsesværdig regel i palioen handler om hestene. Det er sådan, at det faktisk er de forskellige kvarterers heste, der konkurrerer om titlen, ikke rytterne. Derfor kan en hest godt vinde, selvom rytterem er blevet smidt af, inden han når målstregen – bare hesten når frem inden de andre heste.

Middelalderfestival i Siena

I forbindelse med palioen afholdes i Siena noget der bedst kan betegnes som en stor middelalderfestival med masser af farvefulde bannere, blankpolerede ridderrustninger, musik og dans.

Old architecture of Siena, Tuscany_shutterstock_562429054
Siena danner kulisse för Palioen

Festivalen indledes med pomp og pragt med et corteo storico et fascinerende optog med flotte koordinerede indslag.

Riddere demonstrerer forskellige angrebsteknikker på banen, der senere lægger jord til væddeløbet, og i det hele taget er de fleste aktiviteter koncentreret om Sienas gamle, smukke – og til begivenheden – jorddækkede piazza. Alle 17 nabolag deltager i festivalen i traditionelle dragter og med deres respektive heraldik.

Palio i Siena afholdes den 2. juli og den 16. august, men året rundt arrangeres der guidede ture på ruten, hvor du får hele historien om Palioen. Hvis du vil opleve selve løbet, skal du være ude i god tid.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere