Tomatfestivalen ”La Tomatina” – Spaniens vildeste madkamp

La Tomatina i Spanien
La Tomatina i Spanien

Der findes mange historier omkring tomatfestivalens oprindelse. Den mest udbredte af dem siger, at det hele startede i 1945, hvor unge lokale endte i et slagsmål, og begyndte at kaste tomater efter hinanden. Siden dengang er tomatfestivalen, også kaldt ”La Tomatina” afholdt hvert år i Spanien.

La Tomatina afholdes den sidste onsdag i august i byen Buñol, hvor omkring 40.000 mennesker nyder den festlige begivenhed.

Festivalen starter kl. 9 om morgenen på byens torv, hvor rådhuset sørger for fælles morgenmad, og lidt efter lidt samles flere og flere folk på gaderne . Tomatkampen starter først, når en vovehals kravler op i en høj pæl indsmurt i sæbe for at nå en stor skinke i toppen. Imens bliver spande af vand hældt ud over alle tilskuere, så alle er helt våde og klar til kamp. Når skinken er nået, smides den ud i menneskemængden og et skud, der signalerer at kampen er gået i gang, bliver affyret. Adskillige store lastbiler kører langsomt ind i gaderne, og slipper omkring 40 tons bløde tomater løs, hvorefter galskaben går i gang. Efter få sekunder er alting rødt. Når andet skud lyder, er kampen slut, og festivalens deltagere spules herefter rene med vand.

La Tomatina i Buñol Spanien

Foto kilde:  Mividaen Sampere

Det er ikke ufarligt at deltage i tomatkampen, og alle deltagere må overholde nogle fælles regler. Eksempelvis skal alle bære beskyttelsesbriller for at undgå øjenskader. Derudover må der ikke rives i tøj, og der må ikke kastes tomater hårdere end man selv ønsker at blive ramt.

Hvis du er til en anderledes festival, så er La Tomantina i Bruñol, som ligger nær Valencia et besøg værd. Byen er forholdsvis lille med omkring 10.000 indbyggere, og da festivalen har over fire gange så mange deltagere, kan det være en god idé at overnatte i Valencia (30 min. kørsel fra Bruñol) og køre dertil på kampdagen.

God fest og husk skiftetøj 🙂

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Amalie

Græske specialiteter

Tzatziki, moussaka, souvlaki, stifado, retsina – de fleste har hørt om Grækenlands...
Læs mere