Top 5 UNESCO-steder at besøge på en rejse til Italien

Italien har i alt 53 steder, der er på UNESCOs liste over verdenskulturarv (sammenlignet med Danmarks 7 steder), og kun at skulle vælge fem ud af disse til en topliste, kan virke som en umulig opgave. Sandheden er jo den, at stederne er kommet ind på listen over verdenskulturarv af ​​en grund, og de bør alle få deres del af opmærksomhed og besøg. Men ligesom så meget andet her i livet, er der ikke altid tid nok, og det kan derfor godt være rart at få hjælp til at udvælge favoritterne – hvilket er grunden til, at jeg har valgt at præsentere fem favoritter her.

Udover disse fem favoritter, vil jeg også gerne give dig et wildcard, som kunne have fået en plads på listen, men som allerede har modtaget en anden stor pris. Jeg taler om I Sassi di Matera (grottebyen i Matera), som er blevet udnævnt til europæisk kulturhovedstad i 2019. Matera kom med på UNESCOs liste over verdenskulturarv i 1993 som den første syditalienske by, og den er siden da blevet mere og mere populær blandt både italienske og udenlandske turister.

Læs mere om grottebyen og kulturhovedstaden Matera her

Top 5 UNESCO-steder at besøge i Italien

Italiens kulturarv ligger spredt over hele landet, fra bjergkæden Dolomitterne og vindistriktet Langhe mod nord, til Alberobello i Apulien (regionen der danner den italienske støvle) og den historiske by Siracusa på Sicilien. Det spiller derfor ingen rolle hvor i Italien du vælger at spendere din ferie, for der vil højst sandsynligt være masser af kulturarv du kan besøge inden for rimelig køreafstand. Hvis du vil se den fulde liste over italienske kulturarv, kan du finde den på UNESCOs hjemmeside for kulturarv her.

1. Val d’Orcia, Toscana

At der findes mange smukke steder i Italien, kan ikke modsiges, men hvis der er ét sted, som kan kaldes picture perfect, ja så er det Val d’Orcia i Toscana.

Val d'Orcia i Toscana

Val d’Orcia, er en dal, der strækker sig fra bakkerne syd for Siena til vulkanen Monte Amiata, dalen omtales ofte som indbegrebet af Toscana med sit klassiske bølgende landskab, hvor cypresser, vinmarker og maleriske byer dukker op over hver en bakke. To af de mest berømte byer i området er Pienza og Montalcino, hvor sidstnævnte måske er bedst kendt for sin vinproduktion, især Brunello di Montalcino-vinen.

 

2. Su Nuraxi di Barumini, Sardinien

I 500-tallet f.Kr., blev der bygget en unik form for forsvarsstruktur, kendt som nuraghi på Sardinien, og der findes ikke lignende strukturer andre steder i verden. Komplekset består af cirkulære forsvarstårne bygget af sten.

Nuraghi
En af mange nuraghi på Sardinien. Foto: A.AutielloCC BY-ND 2.0

Tårnene er spredt over hele  Sardinien, men Barumini-komplekset er det mest udviklede, og også bedst bevarede, hvilket derfor giver dig det bedste indblik i denne bemærkelsesværdige forhistoriske arkitektur.

3. Det historiske bycenter i Urbino, Marche

I alt syv historiske bycentre i Italien er med på listen over verdenskulturarv, herunder Firenze, Rom, San Gimignano og Napoli. Her har jeg udvalgt Urbino, en by der måske ikke får lige så meget opmærksomhed som sine større søskende, men som er en af ​​de største arkitektoniske perler i hele Italien.

Urbino, Italy, Cityscape at Dull Day
Det gamle bycenter i Urbino i regionen Marche.

Urbino er en berømt renæssanceby i Marche-regionen på den italienske østkyst. Her samledes nogle af verdens største digtere, kunstnere og filosoffer i 1400-tallet, og den rewnæssancekultur der blev opbygget i Urbino, spredte sig ikke kun til resten af Italien, men også til mange andre steder i verdenen. 

4. Vinlandskabet Langhe-Roero og Monferrato, Piemonte

“Langhe-Roeros og Monferratos vinmarker er et glimrende eksempel på menneskets interaktion med sit naturlige miljø. Efter en lang og langsom udvikling af vindyrkningsfærdigheder er den bedst mulige tilpasning af druesorter til en specifikt jord og klimakomponenter blevet implementeret, hvilket i sig selv er relateret til vindyrkningsfærdigheder, og er dermed blevet et internationalt benchmark. Vinlandskabet udtrykker også store æstetiske egenskaber, hvilket gør det til en arketype af europæiske vinmarker “

Piemonte vinmarker landskab Castiglione Falletto Langhe
Vinstokke så vidt øjet kan nå i Langhe vinlandskabet.

Det forklarer en af ​​årsagerne til hvorfor vinlandskabet Langhe-Roero og Monferrato i Piemonte er kommet med på UNESCOs verdensarvsliste. Piemonte har over tid været kendt som regionen i Italien der sætter mad og vin i første række, og deres største stjerner er Barolo og Barbaresco vinene. Udover gode vine, er området fyldt med spædende middelalderbyer og velbevarede fæstninger. Besøg for eksempel Albs, La Morra og Neive i løbet af din ferie i området.

 

5. De æoliske øer, Sicilien

De æoliske øer er det overordnede navn på de syv vulkanøer Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi og Panarea, som ligger samlet uden for Siciliens nordkyst. Selv om man måske skulle tro at øerne er på verdensarvlisten på grund af deres skønhed og eksotiske karakter, ligger begrundelsen faktisk i det vulkanske fænomen.

Salina Lipari
Udsigten fra Lipari, den største af de æoliske øer.

Siden 1700-tallet har man været i stand til at studere vulkanologi, hvordan vulkanske øer er opbygget og igangværende vulkanske fænomener, hvilket har været af stor betydning for geologers uddannelse i næsten 300 år.  læs mere om de æoliske øer her.

 

Denne artikel er skrevet i samarbejde med den Italienske stats turistbureau, ENIT.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

Risotto alla Milanese – risotto med safran

Der findes mange forskellige legender, som beretter om, hvordan Risotto alla Milanese...
Læs mere