Oplev traditionsrigt hestemarked nord for Lissabon

Navnet "Lusitano" stammer fra Lusitania, som var den betegnelse romerne gav den del af den Den Iberiske Halvø, som svarer til nutidens Portugal og en del af Spanien. Foto: pipilongstockings, Creative Commons.

Hvert år i november valgfarter tusindvis af heste-interesserede til Golegã 120 kilometer nordøst for Lissabon for at fejre en af verdens ældste hesteracer, den smukke Lusitano hest. Hestemarkedet i Golegã har rødder helt tilbage til 1700-tallet og er en stor oplevelse – også for dig som ikke selv rider.

Verdens ældste ridehest

Lusitano-racen har, så vidt vides, eksisteret i ca. 5000 år og er verdens ældste ridehest. Den var blandt andet meget beundret af grækerne og romerne, der betragtede den som den allerbedste hest. Den har sin oprindelse på den Iberiske Halvø og i mange århundreder har man ført en meget skrap kontrol med den genetisk avl af hesten for at sikre, at den blev ved med at være fuldblod. Lusitano er en meget elegant og alsidig hest, hvorfor den er repræsenteret i stort set alle discipliner på højt niveau i den moderne ridesport.

Lusitano-hest
Lusitano er en af verdens ældste hesteracer.

Næsten udslettet under Napoleons invasion

I 1748 blev et officielt stutteri grundlagt af kong João V, først i Portel/Alentejo og senere flyttet til Alter do Chão, også beliggende i Alentejo. Den berømte Marquis de Marialva fik ansvaret for at stå for avlen og opdrættede de Lusitanske heste, som blev berømte i hele verden. Under Napoleons invasioner i begyndelsen af det 19. årh. blev racen næsten udslettet på nær en lille flok, som var opstaldet på en gård i Ribatejo. Indtil 1960 delte den stambog med den spanske Andaluz-hest, hvor den omsider fik sin egen identitet og stambog i et vellykket forsøg på at bestemme racen.

I dag er der stadig relativt få Lusitano-heste på verdensplan – omkring 2000 hopper, hvoraf halvdelen findes i Portugal.

Det nationale hestemarked i Golegã

Det store hestemarked i Golegã er en af Portugals ældste og mest traditionsrige markedsudstillinger. Markedet har således rødder helt tilbage til det 18. århundrede, hvor det oprindeligt startede som et salgsfremstød for de lokale landbrugsprodukter. Området omkring Golegã havde allerede dengang adskillige anerkendte Lusitano-avlere, som blev opfordret til også at deltage i markedet. Snart var de smukke heste markedets største attraktion, og folk fra hele Portugal kom hertil for at se, købe og sælge heste.

Feira Nacional do Cavalo
Opvisning på ridebanen. Foto: Waugsberg, CC BY-SA 3.0.

I dag er Lusitano-hestemarkedet kendt langt uden for landets grænser, og besøgende fra hele verden kommer til Portugal i november for at deltage. Det oprindelige navn for markedet i Golegã, “Feira de São Martinho”, blev da også i 1972 ændret til “Feira Nacional do Cavalo” (Det nationale hestemarked) som en anerkendelse af de portugisiske hesteavlere.

Feira Nacional do Cavalo ryttere
Ryttere i traditionelle dragter. Foto: Waugsberg, CC BY-SA 3.0.

Konkurrencer, boder og kastanjer

I løbet af markedets 10 dage overtages den lille by næsten fuldstændigt af hestefolket, og for dig som tilskuer vil der være rig lejlighed for at komme tæt på de mange flotte heste og møde ryttere i smukke traditionelle dragter. På byens centrale arena vil der være opvisninger og konkurrencer i et væld af discipliner. Markedet bruges til at fremvise de fineste eksemplarer af de portugisiske heste, som bliver solgt og brugt til tyrefægtning eller til heste-opdrættere verden rundt.

Festlighederne i Golegã er dog ikke kun begrænset til ridebanen, men spreder sig ud til alle byens barer, caféer og restauranter. Her har du mulighed for at smage på masser af lokale delikatesser, ligesom byens gader fyldes med boder, hvor du blandet andet kan købe ristede kastanjer og et glas rødvin – en lokale tradition i forbindelse med Mortens Aften.

Læs mere om hesteudstillingen i Golegã og se de fulde program på den officielle hjemmeside her

Portugals heste-hovedstad

Er du på storbyferie i Lissabon i november, er det oplagt at leje en bil og køre en tur nordpå for at opleve dette stykke af ægte portugisisk kultur. Golegã ligger således ca. 60 km. nord for Portugals hovedstad og er en hyggelig landsby med hvidkalkede huse og en smuk kirke i manuelinsk stil fra d. 16. århundrede, men er mest kendt som Portugals ”heste-hovedstad”. Den ligger midt i et stort uspoleret sletteland, der er præget af mange private stutterier, beliggende på store landejendomme med marker af korn, solsikker, vinstokke samt naturligvis heste og tyre.

Vi befinder os også i tyrefægtningens land og her er det naturligt at se ”campinos” (portugisiske cowboys), der rider side om side med deres kvægflokke og fører dyrene med sig ved hjælp af en lang stok for at holde sammen på dem. Det er blandt andet disse cowboys´ opgave at forberede og udvælge dyrene til tyrefægtning, slagtning og avl. Deres dragter er meget specielle og farverige og er nemme at genkende p.g.a. deres grønne og røde hue, rød vest, hvide knæstrømper med dobbelt kant og en rød kvast øverst.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere