Trás-os-Montes – det ukendte Nordportugal

Montesinho-Natural-Park-1170x1080
Parque Natural de Montesinho. Foto: Miguel Vieira. CC BY 2.0

I det nordøstlige hjørne af Portugal ligger et “land bag bjergene”, Trás-os-Montes, hvor livet i århundreder gik sin gang uden ret meget kontakt med resten af landet. Her har du mulighed for at opleve et Portugal uberørt af turisme med egne traditioner, vild natur og små, charmerende middelalderbyer.

Unik kultur i Trás-os-Montes

Trás-os-Montes omgives af høje bjerge og brede floder, som indtil for få årtier siden udgjorde en effektiv barriere mod kulturel og økonomisk udveksling med resten af Portugal.

Takket være isolationen udviklede befolkningen i Trás-os-Montes deres eget sprog, mirandês, der i dag anerkendes som officielt sprog i regionen på linje med portugisisk.

En mand og hans æsel.
En mand og hans æsel. Foto: Rosino, Creative commons..

Det er dog ikke kun sproget, som er unikt for denne del af Nordportugal. Der er for eksempel også keltiske spor i kulturen, som du blandt andet kan opleve på sækkepibe-festivaler i byen Miranda do Douro ved den spanske grænse.

Rustikke byer og vild natur

Byer som Chaves og Bragança har en vis størrelse og rummer mange interessante historiske seværdigheder, men det er dog i ligeså høj grad de mange små middelalderbyer, som gør et besøg i Trás-os-Montes en unik oplevelse.

Bageri i Tras-os-Montes
Traditionelt bageri i Trás-os-Montes. Foto: Rosino, Creative Commons.

Selvom der i dag er bedre forbindelse til resten af Portugal takket være nye motorveje, kan du i mange af de små rustikke landsbyer, særligt længst mod nord, stadig få fornemmelsen af at være dumpet ned som den første besøgende i et samfund fra en anden tid. Her kan du også besøge byer, hvor befolkningen stadig lever efter et traditionelt system, hvor fællesskabet deles om faciliteter, goder og pligter.

Bro i Trás-os-Montes
Oplev enestående natur og kultur i Nordportugal. Foto: Rosino, Creative Commons.

Kombiner eventuelt kultur og naturoplevelser med et besøg i naturparken Parque Natural de Montesinho, som er hjem for et rigt dyreliv med blandt andet mange fuglearter. På din vej rundt i den smukke natur kan følge skilte mod aldeias preservadas, der viser vej til en række af områdets bedst bevarede landsbyer.

Rejser til Nordportugal

Hideaways har stor erfaring med rejser til Nordportugal og tilbyder et bredt udvalg af hoteller og ferieboliger, som er perfekte udgangspunkter for udflugter til seværdighederne i Trás-os-Montes.

Få mere inspiration til din rejse til det nordlige Portugal i Andreas’ indlæg, de nordlige områder i Portugal

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere