
Trøffeldage på Istrien - rejs til Kroatien i efteråret
Skrevet af Louise
2024-03-12
Trøffeldage på Istrien - rejs til Kroatien i efteråret
I det tidlige efterår er havet omkring Istrien stadig lunt nok til at tage en dukkert, men på denne årstid får den kroatiske halvøs dejlige strande dog konkurrence af andre tillokkende attraktioner. Mange madelskere rejser for eksempel på denne tid primært hertil for at smage på årets høst af trøfler.
Istriens diamanter
De fleste af os forbinder nok mest trøfler med Frankrig og Italien, men de findes altså også på Istrien-halvøen. Her bruger man som i Frankrig og Italien ligeledes specialtrænede hunde, som med deres fintfølende næser kan opsnuse de dyrbare svampe i skovbunden. Tidligere brugte man mest svin til opgaven, men disse er ikke blot gode til at lugte sig frem til trøflerne, men spiser dem også gerne selv.
Fra midt i september afholdes der omkring middelalderbyerne Motovun og Buzet de såkaldte Trøffeldage (Dani Tartufa). Blandt kendere er dette område berømt for sine hvide trøfler, Tuber magnatum, den mest smagfulde type trøffel, som netop modnes i efteråret. I kvalitet kan disse nemt måle sig med dem, man graver frem af jorden i Piemonte i nabolandet Italien. Derudover kan man i halvøens dybe egetræsskove finde tre arter af sorte trøfler, som ligeledes er blevet brugt i det lokale køkken i århundreder og i stigende grad også finder vej til internationale gourmetrestauranter.

Frisk pasta med trøffel. Foto: <a href=