Trøffeldage på Istrien – rejs til Kroatien i efteråret

Trøffel
Rejser du til Istrien i efteråret, bør du benytte chancen for at smage på skovens sorte guld, trøflerne.

I det tidlige efterår er havet omkring Istrien stadig lunt nok til at tage en dukkert, men på denne årstid får den kroatiske halvøs dejlige strande dog konkurrence af andre tillokkende attraktioner. Mange madelskere rejser for eksempel på denne tid primært hertil for at smage på årets høst af trøfler.

Istriens diamanter

De fleste af os forbinder nok mest trøfler med Frankrig og Italien, men de findes altså også på Istrien-halvøen. Her bruger man som i Frankrig og Italien ligeledes specialtrænede hunde, som med deres fintfølende næser kan opsnuse de dyrbare svampe i skovbunden. Tidligere brugte man mest svin til opgaven, men disse er ikke blot gode til at lugte sig frem til trøflerne, men spiser dem også gerne selv.

Fra midt i september afholdes der omkring middelalderbyerne Motovun og Buzet de såkaldte Trøffeldage (Dani Tartufa). Blandt kendere er dette område berømt for sine hvide trøfler, Tuber magnatum, den mest smagfulde type trøffel, som netop modnes i efteråret. I kvalitet kan disse nemt måle sig med dem, man graver frem af jorden i Piemonte i nabolandet Italien. Derudover kan man i halvøens dybe egetræsskove finde tre arter af sorte trøfler, som ligeledes er blevet brugt i det lokale køkken i århundreder og i stigende grad også finder vej til internationale gourmetrestauranter.

pasta med trøffel
Frisk pasta med trøffel. Foto: Michele Ursino, CC BY-SA 2.0.

Smagsprøver og trøffeljagte

I løbet af Trøffeldagene på Istrien bydes der i forbindelse med forskellige festivaler og events naturligvis på prøvesmagning af disse og andre eftertragtede trøfler. Den største af trøffelfestivalerne på Istrien, Days of Zigante Truffles, afholdes med omdrejningspunkt i Livade, hvor producenter fra hele regionen samles og tusindvis af besøgende lægger vejen forbi i løbet af de 10 weekender festivalen varer. Her og flere andre steder har du også mulighed for at tage i skoven sammen med en trøffeljæger for at se, hvordan trøffelhundene arbejder. Sidst, men ikke mindst, er der naturligvis rig lejlighed til at fordybe dig i den gode, lokale gastronomi og nyde forskellige former for underholdning.

Ost med trøffel i Istrien
Lokal og med drys af trøffel. Foto: alchen_x, CC BY-SA 2.0.

Solgt som italienske

Trods deres kvalitet nyder Istriens trøfler uretfærdigvis endnu ikke helt samme anerkendelse ude i verden som for eksempel dem fra Italien. Det er dog ifølge eksperter kun på grund af bedre italiensk markedsføring, og eftersigende har de kroatiske trøfler alligevel ofte fundet vej til Europas bedste restauranter på lyssky vis markedsført som italienske. Nu til dags er trøffelfestivalerne på Istrien dog med til langsomt at åbne folks øjne for Istriens trøfler og for halvøens potentiale som gastronomisk rejsemål.

Kommer du her i efteråret for at smage på “Istriens diamanter”, vil du opdage at der hersker en befriende, usnobbet stemning omkring de traditionelle istriske retter med trøffel. De er således som regel meget enkle. Intet må overskygge smagen og duften fra trøflen. Ofte er trøflen en del af saucen eller rives som det sidste ud over retten i forbindelse med serveringen. Det gælder for eksempel, når du får fuži pasta eller andre retter med hjemmelavet pasta. Du kan også få frisk trøffel sammen med nogle af de gode lokale oste. Myndighederne på Istrien etablerede for nogle år siden mærkningsordningen ‘Tartufo vero’, som gør det nemt for madelskere at finde de restauranter på halvøen, der serverer trøfler på den helt rigtige måde.

Trøfler nydes bedst helt friske, men kan dog også købes som souvenir på glas, hvor de er konserveret i en saltlage, som tartufata ( en form for sauce) og iblandet olivenolie. Det er naturligvis ikke kun trøfler, du kan smage eller købe med hjem fra Istrien, men også en stribe lækre, lokale produkter såsom pølser, ost, olie og vin.

Læs mere om trøfler

Novigra Istrien
Glæd dig til en ferie med god mad og masser af sydlandsk charme, her i Novigrad,

Rejser til Istrien i Kroatien

En rejse til Istrien er en chance for at opleve uspoleret sydlandsk charme med ikke blot spændende kulinariske oplevelser, men også dejlige badestrande og interessante seværdigheder. Hos Hideaways finder du et håndplukket udvalg af hoteller og ferieboliger, som alle kan danne den perfekte base for en oplevelsesrig ferie på Istrien hele året.

Læs mere om rejser til Istrien med Hideaways.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere