Udforsk Spanien ad de grønne stier

Via Verde Cádiz
Via Verde rute i Andalusien. Foto: El Pantera, CC BY-SA 4.0

Vil du opleve Spaniens smukke natur og kultur til fods eller på cykel? Så kan jeg varmt anbefale en tur ad Vías Verdes. De grønne stier, som består af nedlagte jernbanelinjer, er en unik chance for at udforske Spanien på en aktiv ferie – helt uden forstyrrende trafik.

Vías Verdes i hele Spanien

Der findes indtil videre 135 Vías Verdes fordelt ud over hele Spanien. Det er resultatet af, at man i Spanien de sidste 30 år omdannet omkring 3.300 af de i alt 7.600 kilometer nedlagte og forladte jernbanespor til let tilgængelige cykel- og vandrestier. De fører dig gennem smukke landskaber og hyggelige byer. Som tidligere jernbanelinjer er de grønne stier desuden normalt uden ret store stigninger. Sammen med en god fast belægning gør det dem velegnede for rejsende i alle aldre. Perfekt hvis du har familien med på rejsen til Spanien.

En anden stor fordel er, at alle former for motorkørsel er bandlyst på Vías Verdes. Derfor kan du i ro og fred kan nyde omgivelserne og de seværdigheder stierne passerer. Ved særlig interessante steder er der desuden opsat skilte og tavler med information om natur eller historie.

Søger du for eksempel en ferie med både natur- og kulturoplevelser i Andalusien, kan især ruten ‘Vía Verde de la Sierra’ (den grønne bjergsti) anbefales. Denne rute løber 36 kilometer mellem Puerto Serrano og Olvera. Den er en chance for eksempel opleve en af Spaniens flotteste cykelruter gennem spektakulære landskaber med en perlerække af gamle broer og tunneler.

Halvvejs kan du eventuelt tage et hvil ved den gamle stationsbygning, Estacion de Coripe. Den er i dag er indrettet som restaurant. Et andet højdepunkt som passeres undervejs på denne rute, er naturområdet Zaframagón. Her kan du ofte se store gribbe svæve på den opgående luftstrøm over den høje, markante klippetop.

Via verde i Spanien
Foto: Jordi Tatay, Public Domain.

Ruter for alle

Alene i Andalusien findes der indtil videre 23 af de grønne stier. De findes i længder fra nogle få kilometer op til 65. Du har derfor god chance for at finde en i nærheden af dit rejsemål, som passer til dit ambitionsniveau. Har du ikke egen cykel med til Spanien, er der flere steder du i stedet kan leje en. Typisk med en Vía Verde inde for kort rækkevidde.

Udover en cykel eller et par gode vandresko kræves der ikke noget særligt for at du kan tage en tur på en af de grønne stier. Særligt hvis du rejser til Spanien om sommeren, er det naturligvis vigtigt at medbringe rigeligt med drikkevand og eventuelt lidt snacks. Du kan eventuelt nyde din madpakke på et af picnic-områderne langs ruten. Du passerer dog også jævnligt byer og restauranter med mulighed for at “tanke op”.

cykelsti i Spanien
En tur ad en Via verde er en god måde at udforske de små, hyggelige landsbyer, som Spanien er så rig på. Foto: TijsB, CC BY-SA 2.0

Jernbanestationer omdannet til hoteller

En af de mest unikke aspekter ved Via Verdes i Spanien er, at 125 af de gamle jernbanestationer langs ruterne er blevet omdannet til hoteller, caféer, cykeludlejning, museer og sågar swimmingpools. Disse stationer er blevet ombygget med respekt for deres originale arkitektur og charme.

At bo på en af ​​disse stationshoteller giver en helt speciel oplevelse af at være tæt på naturen. Samtidig har du adgang til moderne bekvemmeligheder. I sagens natur ligger de fleste af disse stationer meget tæt på de grønne veje. Derfor kan sådan et hotel være et praktisk valg, hvis du er afsted på en flerdages tur.

På de restauranter og caféer, der er indrettet i de gamle stationer og i de landsbyer, du passerer undervejs, kan du smage traditionelle lokale retter og nyde en forfriske drink i stemningsfulde omgivelser.

Du kan finde udførlige beskrivelser af Vias Verdes i Spanien på den officielle hjemmeside

Rejser til Spanien

Selvom Via Verdes er en fantastisk mulighed for at opleve Spanien og dens natur, er det ikke nødvendigt at bo lige ved en Via Verde for at nyde en aktiv ferie. Der er mange andre hoteller i Spanien, som giver mulighed for at have en behagelig og afslappende base for en aktiv ferie med cykel- og vandreture.

Udover trafikfrie stier som Vías Verdes er der på en rejse til Spanien for eksempel ofte gode muligheder for at tage på dagsture til nærliggende nationalparker og naturområder. Efter en oplevelsesrig dag, kan du så vende tilbage til dit hotel for at nyde de kulturelle tilbud.

Søger du en ferie med unikke, aktive oplevelser og chancen for at opleve det ægte Spanien? Så er en rejse med Escapeaway det perfekte valg. Du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger i smukke, atmosfærerige omgivelser.

>> Se alle rejser til Spanien med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere