Gozo – Maltas grønne lillesøster

Ramla Bay
Udsigt over Ramla bay på Gozo. Foto: Ruben Holthuijsen, CC BY 2.0

Malta er et ferieparadis. Her hos Escapeaway er vi selv helt forelskede i denne smukke ø, der lokker med sit klare hav, afslappede stemning, rige kulturarv og en usædvanlig gæstfri befolkning. Malta har dog en lille naboø, som du heller ikke må gå glip af: Gozo.

Gozo er kendt for at have en lidt mere landlige og afslappet atmosfære end Malta. Med sin dramatiske kystlinje og uspoleret natur er Gozo desuden ideel til en aktiv ferie med vandreture og dykning. Ligesom på den større naboø finder du på Gozo en række spændende historiske seværdigheder, som for eksempel de årtusinder gamle Ggantija-templer.

Skøn på alle årstider

Gozo ligger kun en kort sejltur væk fra hovedøen, og mange vælger da også blot at besøge øen på en dagsudflugt fra Malta. Med sin mere tilbagelænede stemning er Gozo dog også i sig selv et attraktivt rejsemål, hvor du sagtens kan have din base for hele ferien. Især hvis du gerne vil bo i lidt mere fredelige omgivelser. Der er et fint udvalg af gode hoteller og komfortable ferieboliger på øen.

Der er ikke noget dårligt tidspunkt at rejse til Gozo. Mange kendere af øen vil dog fortælle dig, at den tager sig ud fra sin allerbedste side i foråret. På den årstid er vejret mildt og indbydende, og øens overflod af vildtvoksende, duftende blomster myldrer frem. I foråret, hvor solen står lidt lavere på himlen, er lyset desuden helt rigtigt til at beundre Gozos dramatiske klippekyster med de mange besynderlige klippeformationer.

Dykkere på vej ned i Blue Hole med den berømte Azur Window i baggrunden. Foto: Mal B, CC BY-ND 2.0

Gozos mest berømte vartegn, klippeformationen Azure Window, kollapsede desværre under en storm i 2017. Men selv uden den er øens kystlinje spektakulær. Nær ved ligger for eksempel Blue Hole, som er et af de mest populære dykkersteder i øgruppen. Her kan du også snorkle og bade.

Hvis du rejser til Gozo for at udforske øen på vandreture, hvilket der er mange muligheder for, er foråret (eller sensommer/efterår) også velegnet. Det er lunt nok til at nyde solen og eventuelt tage en svømmetur, men ikke for hedt til sightseeing eller lange gåture.

>> Vejret på Gozo

Når det er sagt, er Gozo skøn på alle årstider, præcis som storesøster Malta. Så hvis du ikke kan få kalenderen til at passe med en forårs- eller efterårsrejse, bør du bestemt ikke afskrive den lille middelhavsø. I sommerferien har du så bare en ekstra god grund til at tage en dag eller to på Gozos strande. De er normalt ikke så tætpakkede, som Maltas godt kan blive i de populære sommermåneder. Faktisk er den gyldne sandstrand i Ramla Bay på Gozo i manges øjne en af øgruppens bedste!

Grotte på Gozo
Der tilbydes guidede bådture langs med øens dramatiske klippekyster. Her ved Dwejra Bay. Foto: portengaround, CC BY-SA 2.0

Smag på Gozos lækre specialiteter

Gozo har generelt et mere frodigt landskab end Malta, og mange lækre delikatesser vokser på den grønne ø. Det gælder eksempelvis kapers, som med deres kraftige, syrlige og salte smag giver et attraktivt pift til mange retter og snacks. En rejse til Malta eller en tur til Gozo er ikke komplet, hvis du ikke har sat tænderne i en af de mange velsmagende, lokale snacks med kapers. Det er også en god måde at holde saltbalancen i orden på, især hvis du besøger øen i de varme sommermåneder.

Prøv for eksempel Ftira: Sprødt, friskbagt brød bagt i rundform og fyldt med friske tomater, kapers, oliven og ansjoser. Hver malteser har sin egen opskrift på denne populære snack, og der findes et utal af variationer. Nogle indeholder tun, andre skiver af grove pølser, nogle gedeost og andre peberfrugt. Denne maltesiske klassiker er den ideelle snack til ethvert tidspunkt på dagen, og lægger op til afslappet indtagelse på stranden.

Det vigtigste ved en Ftira er, at de råvarer, der bliver brugt, er af høj kvalitet. Kapers fra Gozo er nogle af de mest velsmagende, der kan opdrives, så der skulle være gode chancer for en himmelsk Ftira på denne smukke klippeø. Her har de lokalt voksende kapers i århundreder udgjort en vigtig del af gastronomien.

Maden på Gozo er frisk og lækker - lige til at komme i feriestemning af. Foto: Hideaways
Mmm… Maden på Gozo og Malta er kendetegnet ved at være frisk og lidt salt i smagen, og ofte produceret på de gode, lokale råvarer. Her ser du en traditionel salat fra Gozo med maltesisk ost.

Besøg et af verdens ældste templer på Gozo

Ligesom Malta byder Gozo ikke kun på smuk natur, men også på interessante levn fra øens brogede historie. Besøg for eksempel hovedstaden Victoria, hvor du kan udforske citadellet. Det er fascinerende af flere årsager – både fordi, det minder om en labyrint, når man går rundt i det, og fordi, du herfra kan nyde fantastiske, panoramiske udsigter over øen og havet. Citadellet stammer helt tilbage fra bronzealderen, men det meste af det, der kan ses i dag, blev konstrueret af korsridderne.

I tilknytning til citadellet ligger der et lille, arkæologisk museum, hvor du kan se udhugninger fra Ggantija-tempelkomplekset, som er en af de ældste stenbygninger i verden.

Citadellet på Gozo er smukt oplyst om aftenen. Foto: Pawlugozo, CC BY-SA 4.0

Selve Ggantija-templerne finder du ved Xaghra omkring 3 kilometer fra Victoria. De er et must at opleve på rejsen til Gozo, hvis du er den mindste smule interesseret i historie. De imponerende Ggantija-templer, som er officielt anerkendt af UNESCO som de ældste fritstående bygninger i verden, er over 5.500 år gamle – det er 1.000 år ældre end Stonehenge i England og pyramiderne i Egypten.

Ggantija-templerne. Foto: FritzPhotography, CC BY-SA 4.0

En ældgammel legende på øen siger, at tempelkomplekset blev bygget på en enkelt dag af en gigantisk kvinde ved navn Sunsuna. Alt dette klarede hun oven i købet, mens hun ammede en baby. Legenden forklarer navnet, som betyder “Gigantens grotte” på maltesisk. Arkæologerne er den dag i dag endnu ikke helt enige om, hvordan stenalderfolket faktisk kunne flytte rundt på de gigantiske megalitter, som templet er opbygget af, med kun primitive redskaber.

Arkæologer mener dog at vide, at Ggantija-templerne var dedikeret til Store Moder Jord – en frugtbarhedsgudinde. Der er meget, der tyder på, at templerne var hjemsted for et orakel, ligesom Apollo-templet i Delphi. Sidstnævnte blev konstrueret langt senere end Ggantija-templerne.

>> Læs mere om templerne på Gozo her

Foto: Juan Antonio Segal, CC BY 2.0

Rejser til Gozo med Escapaway

Hos Escapeaway er vi specialister i rejser, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller eller ferielejligheder med de bedste anmeldelser. I vores søgemaskine kan du desuden frit vælge om du vil søge på flybilletter fra lufthavnen i København, Billund, Aarhus, Aalborg eller Hamborg. Vælg derefter det af vores håndplukkede hoteller på Gozo, som passer bedst til dine ønsker, og vi sammensætter en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti. Det naturligvis til en pris du ikke finder bedre andre steder.

>> Læs mere om rejser til Gozo med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere