Udvalgte seværdigheder på Sicilien

Castiglione på Sicilien
Castiglione på Sicilien

Sicilien er rig på kulturelle, historiske og naturmæssige seværdigheder. I i denne artikel giver jeg dig tips til nogle af de største seværdigheder på øen. Så ved du hvad, du skal se, næste gang rejsen går til Sicilien

Palermo

Palermo er en spændende og stemningsfyldt by med gamle paladser og kirker, der udefra nok synes en smule kedelige, men oftest gemmer de på en fantastisk indretning i barokstil, så snart du træder indenfor. Havnefronten er tæt pakket med eksklusive yachts, og i byens slidte stræder og gader kan du opleve åbne markeder, ligesom de der findes i Nordafrika. Drenge på Vespaer kaster med æg for at lave sjov, og hestevogne kører op og ned ad gaderne med turister. I byens mange hvælvede bygninger gemmer der sig alt lige fra udsøgte restauranter til hyggelige og elegante vinbarer.

Fontana Pretoria
Fontana Pretoria i Palermo.

Byen var engang flagskib for den arabiske kultur, og blev senere hovedsæde for de normanniske konger i det 11. og 12. århundrede. Byen undergik en forvandling præget af barokstilen i det 17. og 18. århundrede, og blev sidenhen sønderbombet under 2. verdenskrig. Sidenhen blev Palermo hærget af korruption og interne stridigheder, da byen var underlagt den italienske mafia. I dag er byen et sammensurium af både europæisk og arabisk kultur, og du møder mennesker af alle nationaliteter og du kan indtage måltider fra hele verden med alt lige fra pasta til couscous og sushi.

Normannerpalæet og det Palatinske Kapel

Paladset som har tilhørt kongerne Roger den 2. og Frederick den 2. blev renoveret i det 15. og 16. århundrede, og er nu hjemsted for den sicilianske, regionale forsamling. Du kan besøge gårdhaven og de elegante værelser, heriblandt Rogers Sal, der er dekoreret med fantastiske mosaikker. Mest imponerende er nok det royale kapel med det dekorative loft i islamisk stil, samt den store Kristus Pantokrator (Skaberen). Tag et hvil i den frodige have og nyd stilheden i klosteret San Giovanni degli Eremiti.

Katedralen i Palermo

Her er endnu et eksempel på fusionen af de mange kulturer på Sicilien, og dette sandfarvede bygningsværk er et symbol på byens mange forskellige arkitektoniske stilarter; den normanniske, den arabiske og den neoklassiske stil.

Katedralen i Palermo
Katedralen i Palermo.

Du kan nærlæse arabiske tekster fra Koranen, du kan studere gotiske vinduer, ligesom du kan beundre en katalansk søjlegang med en portal fra det 15. århundrede og et kirketårn i barokstil. Indretningen er overdådig og imponerende og der er normanniske gravsteder inde i katedralen.

Palazzo Abatelli

Dette imponerende katalansk-gotiske palads fra det 15. århundrede huser 16 værelser med siciliansk kunst inklusiv den lidt skræmmende, middelalderlige fresko af ukendt oprindelse. Den viser ‘Dødens Triumf’ i form af et skelet, der rider på en hvid hest. Der er også skulpturer, keramik og indgraveringer fra de 12. til 15. århundrede.

Det arkæologiske museum

Det er værd at lægge vejen forbi udelukkende på grund af resterne af templet i Selinunte, der er Siciliens svar på de berømte marmorskulpturer, som britiske Elgin fjernede fra Akroplis i Athen. Du kan også opleve græske keramikvaser, romerske skulpturer, etruskiske levn, egyptiske hieroglyffer og et stenmonument, der er 3000 år gammelt.

Monreale-katedralen

Hvis der er tid til at lægge vejen forbi dette storslåede eksempel på arabisk-normannisk religiøs kunst, så kan du med fordel tage turen de cirka 10 km udenfor bymidten. Kirken er fra det 12. århundrede og er dekoreret med guldmosaikker samt en altfavnende kristusfigur centralt i koret. Ved siden af ligger et benediktinerkloster, som har nogle vidunderlige, arabiske buer samt 228 marmorsøjler, som er dekoreret med lidelseshistorier fra Bibelen.

Siracusa

Dette var oprindeligt en græsk by, og var hjemsted for Archimedes og Aeschylus, og er nu livlig by med en charmerende bymidte i barokstil. Byen blev oprindeligt grundlagt på den lille ø, Ortigia, og har nu bredt sig ind på fastlandet. Byen har masser af smalle stræder med interessante butikker, delikatesseforretninger, is-sælgere og af kulturelle seværdigheder tilbyder byen den storslåede Piazza Duomo med den imponerende katedral.

Gå ikke glip af sandstranden ved Sicacusa.
Gå ikke glip af sandstranden ved Sicacusa.

Borgen Maniace fra det 13. århundrede med de gamle mure, der skulle beskytte mod havet, bør du også sætte på besøgslisten. Krydser du broen tilbage til Siracusas fastland, så finder du det arkæologiske museum og San Giovannis katakomber, samt den arkæologiske park med de gamle stenbrud, den øreformede klippeformation samt det gamle græske amfiteater, der stadig benyttes.

Noto, Ragusa, Modica, Scicli

Disse fire byer i barokstil er alle at finde på Unescos verdensarvsliste og er blot nogle af de perler, man kan finde på det sydøstlige Sicilien. Der er dekorative kirker, grandiose omend falmende paladser og tætpakkede byhuse, hvor facaderne er blevet restaureret i samme honningfarvede nuance efter at regionen blev ødelagt af et jordskælv i 1963.

Smukke Modica
Smukke Modica.

Der er også fantastiske restauranter i området, og både Modica og Ragusa har restauranter, der kan prale af Michelinstjerner. Der er desuden masser af delikatesseforretninger, is-butikker og bagerier, hvor du kan tage en velfortjent pause midt i al sightseeingen.

Taormina

Taormina er en af Siciliens mest livlige byer, og det kan anbefales at tilbringe et par dage i byen, så du kan få det hele med. Byen har en fantastisk beliggenhed midt imellem det azurblå hav og de skovdækkede højder, og i byens gader og stræder står de høje pastelfarvede byhuse. I gågaden, Corso Umberto, er der butikker, barer og antikvitetsforretninger. Der er også et museum for kunst og folketraditioner samt et lille arkæologisk museum, ligesom du kan besøge en fortryllende have i klassisk engelsk stil.

Café i Taormina.
Café i Taormina.

I starten af det 20. århundrede vrimlede Taormina med udenlandske kunstnere og forfattere, blandt andre D.H. Lawrence, der boede her i tre år, ligesom Goethe også gjorde længere tilbage. I dag er der et gammelt amfiteater, som har en fantastisk beliggenhed med den snedækkede Etna i baggrunden. Det er her, at du om sommeren kan nyde klassiske koncerter, rockkoncerter, danseshows og teaterforestillinger samt en stjernespækket filmfestival.

Der er nok at lave i og omkring Taormina. Der er både en svævebane op til toppen af Etna, eller du kan tage på en guidet vandretur til toppen. Eller forbrænd nogle kalorier fra de lækre pastaretter eller den skønne, italienske is med en gåtur op til landsbyen Castelmola og på tilbagevejen forbi kapellet Madonna della Rocca.

Hotel Il Borgo
Hideaways tilbyder et stort udvalg af hoteller og ferieboliger på Sicilien – f.eks Hotel Il Borgo der ligger ca. 20 minutter i bil fra Taormina

Der er masser af muligheder for at slappe af på strandene nedenfor byen. Om sommeren er der forbindelse til Mazzarò via svævebane, eller du kan vandre ned til Isola Bella – en lille ø forbundet via en sandbanke. Du kan også besøge et par af de større strandområder med strandbarer og caféer; Acireale er et oplagt valg, hvis du vil spille strandvolley, sejle i kajak, dykke, windsurfe eller fiske. Eller hvis du blot vil slappe af og solbade i sandet. Der er også mulighed for at spille golf, ride på heste eller deltage i madlavningskurser i området.

Agrigento-templerne

Dalen, hvor Agrigento-templerne ligger, er et af de fineste, græske levn i hele verden. De tre doriske templer fra det 5 århundrede f.Kr. ligger på et fladt område med udsigt over havet. Som prikken over I’et med ruinerne fra et 4. tempel, der engang var det største i verden. I det tilhørende museum kan du se keramiske vaser, et sarkofag, statuer af marmor. Også romerske mosaikker, en mindre rekonstruktion af det største tempel samt en kopi af de gigantiske sten, som engang bar templets tag. Du bør ankomme tidligt for at undgå de værste menneskemængder, og bagefter kan du nyde en frokost i centrum af den middelalderlige by; eksempelvis Ruga Reali på Piazza Pirandello er et godt bud.

Piazza Armerina og Villa del Casale

Oppe ad bakken, nær Piazza Armenia, finder du Villa Romana del Casale, som har ligget begravet i mudder i 700 år. I dag kan du nyde synet af de farverige mosaikker, som er at finde på gulvet i sommerresidensen fra det 3. århundrede f.Kr. Du kan se jagtmotiver, letpåklædte gymnaster og Hercules’ arbejdere.

Mosaik_villa-romana-del-casale_sicilien_italien_ss
Mosaik i Villa del Casale.

Desuden et ‘frigidarium’ – et koldt badeværelse med mytiske søvæsener. Ikke langt derfra er der de mindre besøgte ruiner af den græsk-romerske by, Morgantina, hvor der er et teater, et handelsområde og et gymnastikområde, og hvor du kan nyde en panoramisk udsigt.

Pantelleria

Dette er navnet på ø, der blev dannet under et vulkanudbrud. Øen ligger 100 km sydvest for Sicilien og ligger faktisk tættere på Tunesien. Øen er en af de eneste uspolerede destinationer i Middelhavet. Den dramatiske kyststrækning byder på sorte sandstrande og idylliske bugte med de grønne bjerge i baggrunden. Det fantastisk klare vand er vidunderligt til sejlture, svømmeture, snorkling og dykning. Her er undersøiske grotter og arkæologiske fund, som med garanti er interessante for dykkere. De mest populære steder er Arco dell’Elefante (elefantbuen), Saltalavecchia og Cala Levante. Øen kan udforskes på cykel, på hesteryg eller til fods, og du kan besøge de naturligt varme kilder i Specio di Venere (Venus’ spejl), og du kan følge de snoede stier op langs det spektakulære Montagna Grande.

Rejser til Sicilien

Du kan læse mere om Sicilien, se andre seværdigheder, og vælge din personligt udvalgte hideaway-feriebolig på øen her. Du kan også læse meget mere om Sicilien her på bloggen, f.eks om mad og vin på Sicilien.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere