Una cerveza, por favor! – kunsten at kunne begå sig i Spanien

Olvera i Andalusien
Olvera i Andalusien

Spaniere er generelt ikke så velbevandrede i engelsk og selvom du måske ikke føler dig ditto i spansk, er det en meget god idé at lære sig nogle basisudtryk, når du rejser i Spanien.

Du har måske prøvet det før: du står på en tilfældig spansk bar omringet af højrystede spaniere og går i panik, da du ikke kan huske, hvordan man egentlig bestiller en øl på spansk. Situationer som disse kan nemt undgås, hvis du blot har øvet dig på et par spanske sætninger og vendinger, inden du tager til Spanien.

Selvfølgelig taler spanierne et okay engelsk i turistede områder som Costa Del Sol, Mallorca og Madrid. Men ønsker du at bevæge dig væk fra de gængse turistfælder og ind i Spaniens sande sjæl, skal du ikke regne med, at den 60-årige dame, du spørger om vej i en tilfældig, andalusisk landsby, forstår et ord engelsk.

Spanierne elsker at snakke

Derfor er det en god idé at lære sig lidt spansk. Ikke nok med, at det bliver nemmere for dig at gebærde dig og komme omkring i Spanien, så vil du også hurtigt opleve, at spanierne ELSKER at snakke!

Old spanish men
Spanierne elsker at tale sammen og samles ofte blot for at gøre dét. Foto: Neticola SnyCC BY-ND 2.0

Faktisk kan de bruge utroligt mange ord og gestikulationer til at beskrive de simpleste emner og selvom man måske kun forstår en brøkdel af, hvad der bliver sagt, vil man stadig ikke være i tvivl om, hvad de mener om det pågældende emne. Det er det herlige ved spaniere: Følelserne sidder meget mere uden på tøjet og de er nemme at kommunikere med.

Vigtige udtryk

Et godt råd er at øve dig på nogle faste sætninger, inden du tager af sted. Hvis du vil rejse lidt på må og få, vil du højst sandsynligt komme til at skulle spørge om, hvornår toget/bussen går eller hvor stationen ligger. “A qué hora sale el tren/el autobús?” og “Dónde está la estación?”, er derfor nemme og meget nyttige sætninger, du kan øve dig lidt på derhjemme og undervejs.

Tram Sevilla
Lær at spørge hvordan du finder stationen på spansk. Foto: Elliott BrownCC BY-SA 2.0

Derudover er det vigtigt at huske, at spaniere, ligesom englændere, generelt taler mere høfligt end danskere. På engelsk lyder du direkte uhøflig, hvis du ikke siger “please”, når du beder om noget og det samme gør sig gældende på spansk: husk altid at få flettet et “por favor” ind i sætningen.

Derudover benytter spaniere sig også hyppigt af de høflige tiltaleformer De, Hr og Fru. Hvis du tiltaler en fremmed på gaden, er det derfor god skik at anvende ”Usted”, som betyder ”De”. Husk derudover at sige “señora” eller “señorita“, hvis det drejer sig om henholdsvis en moden kvinde eller en yngre kvinde, samt “señor“, hvis det drejer sig om drenge og mænd.

Der er selvfølgelig mange flere nyttige vendinger, som ikke kan nævnes her, så et godt råd er at medbringe en lille miniparlør på din rejse til Spanien. Det vil bringe dig langt.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere