Una cerveza, por favor! – Lær nogle spanske gloser til ferien

Strand Spanien
Foto: Eduardo Kenji Amorim - Unsplash

Spaniere er generelt ikke så velbevandrede i engelsk, som vi er vant til herhjemme. Særligt hvis du ønsker at få en mere autentisk rejseoplevelse, er det derfor en god idé at lære nogle basisudtryk, inden du rejser til Spanien.

Selvfølgelig taler de fleste spanierne, du møder på populære rejsemål som Costa Del Sol, Barcelona, Mallorca og Madrid, ofte et udmærket engelsk. Men ønsker du at bevæge dig væk fra turistområderne for at opleve Spaniens sande sjæl, er det ikke altid tilfældet. Du kan for eksempel ikke regne med, at den ældre dame, du spørger om vej i en tilfældig, andalusisk landsby, forstår et ord engelsk.

Lær de vigtigste gloser

Du har måske prøvet det før: du står på en tilfældig spansk bar omringet af højrystede spaniere og går lidt i panik, da du pludselig ikke kan huske, hvordan man egentlig bestiller en øl på spansk. Situationer som disse kan nemt undgås, hvis du blot har øvet dig på et par spanske sætninger og gloser, inden du rejser til Spanien.

Foto: Simon HermansUnsplash

Spanierne elsker at snakke

Ikke nok med, at det med nogle enkelte forberedte sætninger og gloser bliver nemmere for dig at gebærde dig i Spanien, så vil du også hurtigt opleve, at spanierne ELSKER at snakke!

Faktisk kan de bruge utroligt mange ord og gestikulationer til at beskrive de simpleste emner. Selvom du måske kun forstår en brøkdel af, hvad der bliver sagt, vil du ikke være i tvivl om, hvad de mener om det pågældende emne. Det er det herlige ved spaniere: Følelserne sidder meget mere uden på tøjet, så selv uden et fælles sprog er de nemme at kommunikere med.

Vigtige udtryk

Et godt råd er at øve dig på nogle faste sætninger, som du forventer at få brug for. Hvis du vil rejse lidt på må og få, vil du højst sandsynligt komme til at skulle spørge om, hvornår toget/bussen går eller hvor stationen ligger. “A qué hora sale el tren/el autobús?” og “Dónde está la estación?”, er derfor nemme og meget nyttige sætninger, du kan øve dig lidt på derhjemme og undervejs.

Du kan nok selv rimelig hurtigt lave en liste over de vigtigste ord og sætninger, du får brug for på din ferie. Det kan være noget så simpelt som “goddag”, “tak”, “hvor er toilettet?” og “jeg vil gerne bestille en øl”. Selv hvis du ikke kan sige meget andet end disse enkelte sætninger, vil spanierne sætte pris på forsøget og møde dig med et smil.

Et par spanske gloser kan for eksempel være nyttigt på markedet. Foto: Juan GomezUnsplash

Husk høflighedsfraserne!

Derudover er det vigtigt at huske, at spaniere, ligesom englændere, generelt taler mere høfligt end danskere. På engelsk lyder du direkte uhøflig, hvis du ikke siger “please”, når du beder om noget og det samme gør sig gældende på spansk: husk altid at få flettet et “por favor” ind i sætningen.

Derudover benytter spaniere sig også hyppigt af de høflige tiltaleformer De, Hr og Fru. Hvis du tiltaler en fremmed på gaden, er det derfor god skik at anvende ”Usted”, som betyder ”De”. Husk derudover at sige “señora” eller “señorita“, hvis det drejer sig om henholdsvis en moden kvinde eller en yngre kvinde, samt “señor“, hvis det drejer sig om drenge og mænd.

Nemt at øve med en app

Der er mange apps, der kan hjælpe dig med at lære spansk nok til, at du kan begå dig i ferien. Du kan for eksempel starte med downloade en gratis app som Duolingo. I den kan du med en række små øvelser hurtigt få mere styr på det spanske. Uanset om du starter helt på bar bund eller blot har brug for lidt genopfriskning.

Foto: Matthew WaringUnsplash

Mange spanske dialekter

En ting er at forstå den tydelige, langsomme udtale af ordene i en sprog-app som Duolingo, noget andet er spansk “i virkeligheden.” Vil du teste dine evner til at forstå spanierne inden rejsen, kan du prøve at se spanske film eller tv-serier med underteksterne slået fra.

Spansk er modersmål for omkring 400 millioner mennesker rundt om i verden. Udover de cirka 38 millioner i Spanien, inkluderer det befolkninger i Nord-, Mellem- og Sydamerika samt i enklaver i Afrika og Asien. Der er altså god chance for at finde en film, hvor der tales spansk. Der er dog forskellige slags.

Selv i Spanien kan du således opleve dialekter, som er tydeligt forskellige fra hinanden. Standard-spansk er Castiliansk. Det er den dialekt, som de taler i Castilien i det centrale og vestlige Spanien.

Under den kristne generobring var det især kongeriget Castilien som første an. Derfor blev denne dialekt mest udbredt. Det var dog først i 1300-1400-tallet, at castiliansk bredte sig ned i Andalusien. Har du sprogøre vil du derfor i dag bemærke en særlig andalusisk dialekt. Ligeledes har man sine egne spanske dialekter på De Kanariske Øer og i Latinamerika.

Der er selvfølgelig mange flere nyttige vendinger, som ikke kan nævnes her. Udover en klassisk, lille miniparlør kan du nu til dags også have meget nytte af for eksempel Google Translate på din rejse til Spanien. Det kan bringe dig langt, selvom du ikke har før har talt spansk.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hvis du er fascineret af kongelige fortællinger og gamle fæstninger, er Palma...
Læs mere