Unik natur og kultur på Korkruten i Algarve

Kork-træer
Kork-træer. Foto: Rob Hurson. CC BY-SA 2.0

Vidste du, at verdens bedste kork fremstilles i Portugal? Byen São Brás de Alportel, ikke langt fra vores hideaways i Algarve, var en overgang centrum for den portugisiske korkproduktion, og du kan her stadig opleve korkens vej fra træ til vin- og champagnepropper.

Kork – et bæredygtigt produkt

Korkproduktionen i Algarve, med centrum i São Brás de Alportel, toppede tilbage i det 19. århundrede, men er siden rykket til det centrale og nordlige Portugal. Selvom turisme og salg af lokalt håndværk i dag således har overtaget korkens økonomiske betydning for byen, har du stadig i São Brás de Alportel mulighed for selv at opleve det stolte gamle håndværk og fremstillingen af dette unikke naturprodukt.

Barken fra korktræet

Barken fra korktræet

Produktionen af kork kræver tålmodighed og grundig planlægning eftersom korktræerne kun kan høstes omtrent hver 10. år, og det desuden kan tage op til 50 år før et nyplantet korktræ kan levere korkbark af den fineste kvalitet. Træerne, som i gennemsnit bliver 150-200 år gamle, leverer ikke blot et produkt med enestående egenskaber, men korklunde og skove har også stor betydning for den portugisiske natur. En skov af korktræer er således hjem for et væld af dyre og plantearter, og beskytter samtidig landskabet mod erosion og ørkendannelse.

Rota da cortica

Den stille by São Brás de Alportel, som ligger i Serra do Caldeirão bakkede landskaber, har de helt rigtige klimatiske betingelser for korktræer. I sin tid lå her 60-70 korkfabrikker, i dag er der to tilbage hvor du ved selvsyn kan opleve det gamle håndværk med fremstilling af propper og andre korkvarer.

Korkruten med start i São Brás de Alportel lidt nord for Faro er lavet for at præsentere besøgende i Portugal for korkproduktionen i Algarve. Alt efter interesse kan du her bruge nogle timer eller en hel dag på at udforske korklunde, og selv opleve hvordan de meterhøje stakke af korkbark forvandles til vinpropper og andet håndværk. Start på Korkmuseet, som ligger på Rua Gago Coutinho No. 18 i São Brás de Alportel, hvor historien om det gamle håndværk fortælles, og hvorfra der arrangeres ture på Korkruten af varierende varighed og med forskellige temaer. Interesserer du dig for natur og kulturhistorie er Korkruten en helt speciel oplevelse, uanset om du vælger at bruge hele dagen eller blot et par timer.

cork-produktion

Du kan finde flere informationer om Korkruten på museets hjemmeside.

Du kan her læse om alle vores hideaways i Algarve, hvoraf flere ligger tæt ved Korkruten.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere