Universitetet i Coimbra – levende verdensarv i Portugal

Coimbra Portugal
Sæt god tid af til at gå på opdagelse i universitetets gamle bygninger og det tilhørende bibliotek.

Universitetet i Coimbra er en af Portugals fornemmeste institutioner og blev ikke overraskende i 2013 optaget på UNESCO’s verdensarvslisten. De omkring 20.000 studerende, som er tilknyttet det smukke gamle universitet, betyder, at dette stadig er en by med masser af liv og et af de steder, du bør opleve på en rejse til Portugal.

Et af de ældste universiteter i verden

Coimbra’s verdensberømte universitet blev grundlagt helt tilbage i år 1290 og er dermed et af verdens ældste fungerende universiteter. I dag regnes universitetet stadig for at være en af Portugals førende undervisnings- og forskningsinstitutioner.

Udsigt over Coimbra.
Udsigt over Coimbra.

Universitetet, som ligger smukt placeret på en bakke med udsigt over Coimbra, er derudover især kendt for en række bemærkelsesværdige bygningsværker og samlinger, som den mere end 700 år lange historie har afstedkommet. Heriblandt blandt andet Santa Cruz kirken, det kongelige slot Alcaçova, som har huset universitetet siden 1537 og det rigt dekorerede barokbibliotek fra det 18. århundrede, Biblioteca Joanina, som anses for et af verdens smukkeste universitetsbiblioteker.

Flagermus beskytter uvurderlige bøger i Coimbra

Udnævnelse af stor betydning for Coimbra

Udnævnelsen handler ifølge universitetets rektor dog om mere end anerkendelsen af bygningsværker, “beslutningen fra UNESCO understreger den universsale betydning af portugisisk kultur og sprog, såvel som den store rolle Portugal har spillet i udformningen af verden, som vi kender den.”

Det er ikke kun i Coimbra optagelsen på verdensarvslisten vækker glæde, ifølge Portugals udenrigsminister, Paulo Portas, vil optagelsen udbrede kendskabet til Coimbra, styrke Coimbra’s turisme og økonomi, samt gavne Portugals prestige internationalt. “Det er en stor dag for Portugal og Coimbra.”

Da universitetets historie breder sig over flere dele af Coimbra by, inkluderer den nye verdensarvsstatus også dele af byen, som for eksempel Sofia hvortil universitetets begyndelse kan spores. Med optagelsen af universitetet i Coimbra har Portugal 15 steder på UNESCO’s prestigefyldte verdensarvslisten, som har til formål at registrere og beskytte steder som betragtes som menneskehedens fælles arvegods.

Her kan du se verdensarv i Portugal

I videoen herunder kan du få et indtryk af det smukke universitet og Coimbra.

Du kan læse mere om Coimbra’s mange seværdigheder her bloggen eller eventuelt besøge universitetets egen hjemmeside.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere