Valletta på Malta overtager titlen som Europæisk Kulturhovedstad

Valletta Tritonfontænen
Tritonfontænen i Valletta, er blevet restaureret, så den er klar til kulturåret..

Drømmer du om en ferie, hvor et behageligt og solrigt middelhavsklima kan kombineres med spændende kulturelle oplevelser? Så er det måske netop i år, du skal rejse til Malta, nærmere bestemt hovedstaden Valletta, som i 2018 er Europæisk Kulturhovedstad.

Efter flere års planlægning og forberedelse, der har involvereret hundredvis af kunstnere, håndværkere, arrangører, teknikere og frivillige, er man i Valletta klar til et begivenhedsrigt år med et væld af interessante kuturarrangementer.

Valletta solnedgang
Valletta ligger på en lille halvø mellem to smalle bugter.

Valletta 2018 – en millioninvestering i kultur

Kulturbyåret vil ifølge arrangørerne involvere omkring 1000 lokale og internationale kunstnere, kuratorer, workshop-ledere, forfattere, designere, kor og filmskabere. Det omfattende program repræsenterer en investering på 10 millioner euro i den kulturelle sektor, som dog inkluderer forskellige former for infrastruktur, der også vil komme byen til gode efter 2018, heriblandt et nyt kunstmuseum og en restaurering af den charmerende Triq id-Dejqa, bedre kednt som Strait Street.

Som en del af forberedelserne er mange bygninger og pladser i Valletta desuden blevet forskønnet og sat i stand, så byen kan tage sig bedst muligt ud for de mange besøgende, der forventes at komme i løbet af året. Blandt andet Tritonfontænen, et af byens vartegn, har fået en tiltrængt renovering.

Malta med børn
Der er masser af oplevelser på Malta for hele familien.

En fest for hele republikken

Republikken Malta omfatter naturligvis meget mere end Valletta, Europas mindste hovedstad. Til trods for at kulturåret har fået titlen ‘Valletta 2018’, omfatter den da også de andre dele af hovedøen og naboen Gozo. Fælles for den mange programsatte begivenheder er tre temaer: Island Stories, Future Baroque og Voyages.

Arrangørerne, at kulturårsarrangementerne vil tiltrække en million besøgende. Vanen tro deler Valletta sin status af Europæisk Kulturhovedstad med den hollandske by Leeuwarden og har planlagt at udveksle kunstnere i løbet af året.

Læs mere om kulturåret på den officielle hjemmeside.

Udover de mange udstillinger, forestillinger og andre events som fortolker disse temaer, får du på en rejse til Valletta også mulighed for at udforske mange andre enestående seværdigheder og arrangementer. Kan du løsrive dig fra de skønne strande og kulinariske herligheder, byder en kulturrejse til Malta således også på rig mulighed for at fordybe sig i en til tider dramatisk historie. Især i betagende Valletta, som er er optaget på UNESCO’s Verdensarvliste, er der masser at se. Især arven efter Johanniterordenen, som grundlagde byen i 1566, er rig. Besøg for eksempel fæstningsanlægget, Fort St. Elmo, de smukke palæer, Saint John’s Co-Cathedral, stormesterens palads og det store Ridderhospital.

Masser af kulturoplevelser – hvert år

Holder du af ferier med unikke kulturoplevelser, er der ingen tvivl om at Valletta og resten af Malta i år er et af Europas mest interessante rejsemål. Især når du dertil lægger, at der traditionen tro også er et væld af religiøse højtider og festivaler i løbet af året.

Udover de store højtider som påske og jul, som altid fejres med masser af mad, gudstjenester og markeder, er for eksempel høstfestivalen Mnarja i slutningen af juni og Festa Santa Marija midt i august værd at rejse efter, hvis du vil have et indblik i den lokale kultur. Desuden kan du være heldig, at din ferie passer sammen med en af de talrige,  mindre festas, hvor de enkelte landsbyer på Malta fejrer deres egen skytshelgen.

Maltas kulturkalender er i nyere tid også blevet udvidet med for eksempel Malta Fireworks Festival og Malta Jazz Festival, som på kort tid er blevet store tilløbsstykker for både lokale og turister.

Vil du kombinere strand og kultur, er der adskillige resorter inden for kort afstand af den maltesiske hovedstad som for eksempel den tidligere fiskerby St. Julian’s og naboresortet Sliema

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere