Fira til Oia – Den smukkeste vandretur på Santorini

Santorini udsigt
Husk at nyde udsigten ud langs Santorinis caldera undervejs.

En af de flotteste aktive oplevelser du kan få på en rejse til Santorini er vandreturen fra Fira til Oia. De fantastiske panoramaudsigter fra kanten af calderaen er uforglemmelige, og du kommer nemt til at bruge længere tid på turen end de knap 3 time, som de godt 10 km egentlig kræver.

På tur langs et vulkankrater

Santorini er faktisk resterne af en gammel vulkan. Den kollapsede for over 3600 år siden og skabte den imponerende, ellipseformede ø. Geologisk set er der tale om en såkaldt caldera. Når du i dag går langs kanten af calderaen på turen fra Fira til Oia, går du derfor langs den gamle vulkans kraterkant. Tanken om at de dramatiske klippevægge blev skabt af voldsom vulkansk aktivitet for tusindvis af år siden, giver turen et ekstra element.

Tag dig god tid til at nyde de flotte udsigter undervejs. Foto: Chris LawtonUnsplash

Sådan finder du vej

Du kan godt starte vandreturen i Oia, men de fleste vælger dog at starte i Fira. Når du går mod nordvest kan du nemlig nyde de smukkeste udsigter hele vejen. Du går desuden mere ned ad bakke i den retning. Fra Fira kan stigningen op mod den næste by, Firostefani, dog være en lidt hård start, men det flader hurtigt ud.

Det er normalt ikke noget problem at finde den rette sti på vej mod Oia. Selv hvis du ikke finder den helt rigtige rute, vil du således ikke være i tvivl om den rette retning på det lagunelignende krater. Der er ofte udsigt til tydelige pejlemærker. Der er desuden skilte undervejs, selvom det ikke er så mange.

Nogle steder deler ruten sig for siden at samles igen, som for eksempel i Imerovigli. Her kan du vælge at holde til højre for at gå ind gennem byen og eventuelt købe forfriskninger. De flotteste udsigter får du dog ved at holde til venstre. Denne vej har du desuden mulighed for at lave en afstikker ud til Skaros-klippen.

Du kan indtaste “Fira til Oia” i Google Maps og derefter klikker på vandreikonet, hvis du er i tvivl om ruten. Google har dog en forkærlighed for at finde den mest direkte vej. Så hvis du følger Googles anvisninger slavisk, risikere du at gå glip af nogle af de bedste udsigter.

Oia er en af Grækenlands smukkest beliggende byer. Foto: Jaime ArrietaUnsplash

En god tommelfingerregel er, at hvis du ender på større veje med almindelig biltrafik, er du på afveje. Du bør følge en gangsti næsten hele vejen. Det er kun mellem Oia og Imerovigli, at du er nødt til at gå langs vejen på et kort stykke.

Vælger du herfra at gå helt ud til Skaros-klippen, skal du nok afsætte en time ekstra til turen. Det er længere end det ser ud. Trods de ekstra trappetrin ud til den karakteristiske klippeknold, er det efter min mening den lille omvej værd. Udsigterne over havet mod nord og syd samt tilbage ind mod Santorini er formidable derudefra.

Ved Ammoudi-bugten nedenfor Oia kan du nyde et velfortjent måltid i vandkanten. Foto: Zuzanna KrawczykUnsplash

Slut af med et måltid i vandkanten

Efter du har passeret gennem Firostefani og Imerovigli bliver stien mindre og består ofte af grus. Desuden er der færre muligheder at købe snacks og drikkevarer på resten af turen. Det gør det dog bare til en endnu større fornøjelse at runde turen af med et godt måltid i Oia, hvor udvalget af spisesteder er bredt. Fortsætter du gennem byen ned til den lille Ammoudi-bugt, finder du en håndfuld gode fiskerestauranter.

Husk badetøj og et håndklæde. Der er næsten ikke noget bedre end at skylle sveden af kroppen med en dukkert i det krystalklare vand. Efter en dukkert eller et måltid er det som regel ikke noget problem at få personalet på en af restauranterne til at bestille en taxi, som kan køre dig tilbage til Fira. Du skal dog først tilbage op ad trapperne til Oia.

De smukke solnedgange på Santorini er berømte. Massimiliano MorosinottoUnsplash

Start din vandretur tidligt på dagen

Du skal være indstillet på at gå meget op og ned på vandreturen fra Fira til Oia. Turen er dog ikke mere krævende end at de fleste med en almindelig god form kan klare det uden større problemer. Lidt større børn, som er vant til motion, kan sagtens gå med. Ruten er ikke egnet til klap- og barnevogne. Store, kraftige vandrestøvler er ikke nødvendige, men solidt fodtøj må anbefales.

Solen og varmen midt på dagen kan til gengæld være en udfordring. Der er lange strækninger uden ret meget skygge, så medbring gerne hat og godt med solcreme. Holder du ferie på Santorini i de varmeste sommermåneder, kan det anbefales at starte om morgenen før temperaturen stiger.

Hvis du ikke vil betale for en taxi, kører der også busser fra Oia tilbage til Fira. Vær dog forberedt på at der ofte er trængsel på de første busafgange tilbage fra Oia efter solnedgangen, som tiltrækker mange besøgende.

Santorini hvidvin
Efter en aktiv dag kan du med god samvittighed nyde Santorinis gode hvidvin.

Andre populære vandreruter på Santorini

Vandreturen fra Fira til Oia er en af de mest populære og smukkeste på Santorini. Der er også andre vandreture, der kan anbefales på øen, hvis du holder af aktive ferier.

En af dem er en vandretur fra toppen af Profitis Ilias-bjerget, som er det højeste punkt på øen, ned til Perissa, et af øens største feriesteder. Turen er kun på godt 3 km, men er ganske anstrengende og tager typisk omkring to timer, selvom det går nedad. Belønningen for dine anstrengelser er en fantastisk udsigt over øen og det omkringliggende hav.

Der er også interessant vandreture omkring Akrotiri-ruinerne, hvor du kan udforske resterne af en gammel minoiske by og lære mere om Santorinis rige historie. Endelig er der også den mindre kendte vandretur fra Kamari til Perissa, som tager en smuk rute langs stranden og byder på storslåede udsigter til havet og øens kystlinje. Afsæt også omkring 2 timer til denne tur på omkring 5 km. Uanset hvilken vandretur du vælger, vil du på Santorini opleve stor naturskønhed og rig historie på en helt unik måde.

Rejser med håndplukkede ferieboliger på Santorini

Hos Escapeaway er det nemt at finde rejser til smukke Santorini, hvor du bor på charmerende, håndplukkede hoteller og ferieboliger i fredelige omgivelser. Perfekte til at slappe af og samtidig gode udgangspunkter for at udforske den lille vulkanske ø.

I vores søgemaskinen, hvor du finder hoteller med gode anmeldelser, kan du også nemt bestille billig flybilletter til rejsen. Du er naturligvis velkommen til blot at booke overnatning. Men den bedste pris for ferien får du ved at bestille en samlet pakkerejse. Så er din ferie desuden dækket af rejsegaranti.

>> Find rejser til Santorini med håndplukkede ferieboliger

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere