Vandreturen med Madeiras bedste udsigter

Pico do Arieriro, Madeira
Solopgang ved Pico do Arieriro. Foto: Tim Roosjen, Unsplash

Madeira er med sine mange vandrestier og milde klima året rundt noget nær et paradis, hvis du elsker friluftsliv i smukke omgivelser. En af de mest spektakulære vandrestier på den portugisiske blomsterø går mellem de højeste toppe – Pico do Arieo og Pico Ruivo.

Pico do Arieiro

Et af de mest populære udflugtsmål på Madeira er Pico do Arieiro. Udsigtspunktet ligger bare omkring 20 kilometers kørsel nord for Funchal med parkeringspladser lige under toppen. Den nemme adgang hertil i bil er uden tvivl en af årsagerne til, at mange af øens besøgende i løbet af ferien tager turen derop. Turen op gennem Ribeiro Frio naturparken er i sig selv køreturen værd. Fremme kan du i klart vejr fra toppen i 1818 meters højde nyde øens måske bedste udsigt helt til Nonnernes Dal, sydkysten og naboøen Porto Santo mod nord.

Det kan anbefales at medbringe ekstra overtøj, da vejret oppe over skyerne er meget omskifteligt med en ofte ganske frisk vind og mærkbart lavere temperaturer end nede i Funchal ved kysten.

Toppen af Pico do Arieiro set fra stien, der fører op til den fra vest, når man kommer fra Pico Ruivo. Foto: Luís Campanário, CC BY-SA 4.0

Spektakulær vandretur til Pico Ruivo

Du behøver ikke gå retur til bilen med det samme efter at have nydt udsigten fra Pico do Arieiro (1818 meter). Når forholdene tillader det, kan det således varmt anbefales at snøre vandreskoene og følge en af Madeiras smukkeste vandrestier til Pico Ruivo – øens højeste bjerg (1862 meter).

Hvor stort set alle kan klare den korte gåtur fra parkeringspladsen op til udsigtspunktet på Pico do Arieiro, er vandreruten videre til Pico Ruivo anderledes krævende med over 1000 højdemeter og anbefales officielt kun til erfarne vandrere.

Der er dog etableret en god sti det meste af vejen, og har du almindelig, god fysisk form bør det ikke være noget problem at klare denne tur, også selvom du ikke har meget erfaring med at vandre i bjerge. Du skal blot være indstillet på mange stejle trappetrin både op og ned samt stræk med frit fald til siderne. Selvom der er gjort meget for at sikre rutens udsatte steder med hegn langs siderne, er det ikke en tur for folk med højdeskræk.

Selvom der er rækværk, kan man godt få lidt sved på panden. Foto: Max Kukurudziak, Unsplash

Start langsomt og nyd omgivelserne. De fleste synes, at stiens første kilometer fra Pico do Arieiro er rutens mest spektakulære. Det er dog en flot rute hele vejen, og fremme ved Pico Ruivo belønnes dine anstrengelser med endnu en af Madeiras formidable panoramaudsigter. Du kan dernæst enten vælge at gå retur til Pico do Arieiro, og turen bliver derved i alt ca. 11 kilometer lang. Du kan dog også vælge at tage den kortere rute (ca. 3 km) ned til parkeringspladsen ved Achada do Teixeira. Dette kræver dog normalt, at du på forhånd har lavet en aftale om at blive samlet op her og kørt tilbage til Pico do Arieiro. Regn med at bruge 3-6 timer afhængig af rutevalg, og hvor meget tid du vil bruge på at nyde udsigterne undervejs.

Turen byder på mange spektakulære udsigter. Foto: Colin Watts, Unsplash

Praktiske tips til din vandretur

Generelt kan det anbefales at komme afsted fra morgenstunden, da der på dette tidspunkt ofte er bedst vejr og færre andre vandrere på ruten. Rejser du til Madeira i de varmeste sommermåneder, er det desuden en fordel af komme tidligt afsted, når det stadig er køligt. Det er populært at starte turen med at nyde solopgangen fra Pico do Arieiro. Midt på dagen bør du medbringe rigeligt med drikkevand og en hat, da der ikke er ret meget skygge undervejs.

Fornuftigt, solidt fodtøj er en selvfølge og medbring også gerne en pandelampe til at oplyse tunnelerne undervejs (brug alternativt din mobil). Tjek vejrudsigten inden du tager afsted, og begiv dig ikke afsted med udsigt til dårligt vejr. Vær under alle omstændigheder forberedt på, at særligt oppe i bjergene kan vejret ændre sig på kort tid.

Der er mulighed for at købe lidt forfriskninger nær både Pico do Arieo og Pico Ruivo, men medbring også gerne selv lidt snacks eller en madpakke. Der er talrige flotte steder undervejs, hvor du kan nyde din mad med en fantastisk udsigt.

Giv dig selv god tid til at nyde de smukke udsigter. Foto: Mark Huigen, Unsplash

En lejebil giver de bedste muligheder for at udforske Madeira. Der er ikke offentlig transport til parkeringspladsen nedenfor Pico do Arieiro. Har du ikke en bil tilrådighed, er det dog normalt ikke svært at booke bestille en transport, der henter dig på hotellet, kører dig derop og derefter henter dig igen i Achada do Teixeira for at køre dig tilbage til dit hotel. Du kan eventuelt også praje en taxi i Funchal til turen, men det er som regel en dyrere løsning.

Giv for en sikkerheds skyld hotelpersonalet besked om, hvilken vandretur du vil tage. De kan desuden ofte være behjælpelige med at arrangere transport. Gå ikke uden for den anviste sti. Har du ikke mod på at gå turen på egen hånd, er der normalt god mulighed for at hyre en lokal guide.

Flere naturoplevelser på Madeira

Vandreturen mellem Pico do Arieiro og Pico Ruivo skuffer sjældent, men holder du af store, aktive naturoplevelser i ferien bør dog ikke være dit eneste udflugtsmål på Madeira. Tag for eksempel også på en naturskøn vandretur til Caldeirão Verde på det nordlige Madeira.

Foretrækker du at følges med en guide, findes der en bred vifte af lokale firmaer, som arrangerer guidede vandreture mellem øens bjergtoppe og ad Madeiras berømte levadaer.

Rejser til Madeira

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller. 

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Se alle rejser til Madeira her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere