Vandreture i hjertet af Provence

Vandreferie par

Den lille bjergrige Luberon-region i hjertet af Provence er kendt for sine okkerfarvede landsbyer, duftende lavendler og talrige vingårde. Men her findes også et vidtforgrenet netværk af stier, som sammen med de billedskønne omgivelser gør regionen til et noget nær perfekt mål for en vandreferie.

Vandring for hele familien

På vandreturene vil du bevæge dig gennem stemningsfulde landsbyer og afvekslende natur med høje bjerge, dybe slugter og lysåbne skove. Belønningen for dine anstrengelserne får du i form af kulturelle oplevelser og storslåede udsigter, der nogle steder på klare dage rækker helt til Middelhavet. Til fods ad regionens vandrestier opdager du desuden ofte små historiske seværdigheder, der ikke har fundet vej til de gængse guidebøger.

Besøg Frankrigs smukkeste landsbyer i Luberon-bjergene

Du behøver ikke være en toptrimmet atlet for at tage på en vandreferie i Luberon. Der findes således både korte vandreruter, der kan gennemføres på få timer af alle i almindelig god form, og længere, mere krævende ruter der tager hele dagen. Uanset hvor lang eller svær en rute, du har tænkt dig at følge, gælder det dog om at være velforberedt for at få en god oplevelse. Et par solide vandresko, rigeligt med vand, overtøj og eventuelt en mobiltelefon bør høre til basisudstyret.

Vandresko
Lad de højhælede sko og klipklapperne blive på hotellet.

Tag et kort med

Der er flere hundrede kilometer vandreruter i Luberon, som er godt markeret med malede pile og skilte. Men vær forberedt på markeringerne nogle gang er forsvundet i bevoksning eller med årene er falmet. Vil du være på den sikre side, bør du derfor supplere basisudstyret med et kort over den rute, du vil følge. Ofte kan det lokale turistkontor være behjælpelig med simple, letlæselige kort over de mest populære ruter. Vil du på en mere udfordrende og længere tur, kan man købe detaljerede 1:25.000 kort.

Med mindre du er på en vandreferie, hvor der er planlagte overnatninger undervejs, er det som regel en fordel at vælge en cirkulær vandreruter, hvor man ender tilbage ved udgangspunktet. Ellers skal man gå tilbage samme vej eller planlægge sig ud af det. Vær dog opmærksom på, at de offentlige transportmuligheder ikke når ud til alle kroge af regionen, langtfra.

Den bedste årstid?

Det kan blive hedt i Provence midt på sommeren, hvilket ikke harmonerer så godt med fysisk aktivitet. På denne årstid kan det anbefales at vandre tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen. Husk vand! Til gengæld er temperaturerne forår og efterår mere behagelige og velegnede til vandreferier.

Gordes Provence
Gordes, en af de mange pittoreske landsbyer i området.

Ruteforslag

I den nordlige del af Luberon-naturreservatet byder den korte Falaise de Lioux-rute på flotte udsigter, når man går langs toppen af den markante klippevæg, der rejser sig stejlt i landskabet. Den cirkulære rute, som starter (og slutter) i landsbyen Lioux lidt nord for Roussillon (kortlink), tager omkring 2½ time at gå og kan trods stigningen nede fra byen op til klippekanten klares af de fleste.

Har du fået mod på en rute med lidt flere udfordringer og endnu mere spektakulær natur, har Gorges de Regalon-ruten (kortlink) mod syd begge dele. Denne rute, som du normalt skal afsætte ca. 3½ time til, fører dig blandt andet gennem en smal kløft, hvor det til tider kan være nødvendigt at tage hænderne til hjælp, og hvor godt, stabilt fodtøj er et must. Ruten er en af de mest populære i området og særligt i weekenden, kan her være mange vandrere. Ved udsigt til regn eller efter en regnvejrsdag, bør man ikke gå ind i kløften.

Lioux
Klippen ved Lioux. Foto: , CC.

Slap af med god mad og vin

Er der dage, hvor du trænger til at hvile benene, eller er lysten til at tage på vandretur bare ikke så stor? Det er heldigvis ikke nødvendigt at få sved på panden for at opleve dette betagende område i Provence. De lokale ynder selv at tage bilen ud til et at de mange smukke steder i regionen og sprede et tæppe ud for at nyde en medbragt frokost og drikke et glas rosévin. Det er en vidunderlig måde at nyde naturen og de fabelagtige udsigter, man finder mange steder i Luberon.

De gastronomiske oplevelser bør være i det hele taget prioriteres på en ferie i Provence. Især fordi du efter en fysisk aktiv dag til fods kan sætte dig til bords med god samvittighed og appetit. Det er jo vigtigt at få ny energi til de næste eventyr!

Ferieboliger i Provence

Hideaways er specialister i rejser til Provence, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger. Ferieboligerne er gode udgangspunkter for udflugter. Vil du ikke nøjes med vandreture på din aktive ferie, er der også gode muligheder for at udforske den sydfranske region på cykel.

Find rejser til Provence med håndplukkede ferieboliger

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere