Vasco da Gama-broen i Lissabon – århundredets bygningsværk

Ponte Vasco da Gama
Ponte Vasco da Gama . Foto-kredit: Morgaine. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

I Danmark er vi ikke uvant med store broer, men udsigten til Vasco da Gama-broen fra Lissabon kan alligevel imponere de fleste. Den elegante bro over Tejo-floden er med en længde på lidt over 17 km en af Europas længste.

Broens primære formål dengang og nu er at lette trykket på den portugisiske hovedstades anden berømte bro mod sydvest, 25. april broen. Det sker med en spektakulær konstruktion bestående af en hængebro og lavbro, som man også kender det fra Storebælt.

Det kostede over 1 milliard amerikanske dollars at bygge Vasco da Gama-broen, som blev århundredes største byggeprojekt i Portugal. Broen som er opkaldt efter Portugals nok mest berømte opdagelsesrejsende, har en forventet levetid på 120 år.

Ponta Vasco da Gama set fra Parque das Nacões
Ponta Vasco da Gama set fra Parque das Nacões. Foto-kredit: FF Mira. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Ville have klaret det store jordskælv

For ingeniørerne var det en udfordring at bygge en så stor og lang bro i et område med risiko for jordskælv. Fundamenterne som broen hviler på, når derfor 95 meter ned i grundfjeldet, mens de høje tårne er ekstra forstærket.

I forbindelse med åbningen garanterede bygherren, at broen kan modstå et jordskælv, som er 4 gange kraftigere end det store jordskælv i Lissabon i 1755..

Europas længste bro?

Da broen stod færdig i 1998, var det med titlen som Europas længste bro. Det er den stadig ifølge Wikipedia, mens andre kilder mener, at vores egen Øresundforbindelse har slået den. Det er tilsyneladende et spørgsmål om, hvorvidt strækninger med tunnel og lavbro skal regnes med i en bros samlet længde. På et tidspunkt så det ud til, at en bro over Femern-bælt ville kunne overtage titlen med bred margin. Det er dog siden besluttet, at denne forbindelse skal bestå af en sænketunnel.

Der er i dag motorvej på Vasco da Gama-broen med seks kørebaner. Disse skal dog efter planen inden for få år udvides til otte, når trafikken efter forventningen øges.

Den bedste udsigt til broen i Lissbon

Vasco da Gama-broen kan ses fra en stor del af Lissabon, men tager du metroen til Oriente Station, har du fra Parque das Nações ved Tejo-floden en fantastisk udsigt til det smukke bygningsværk.

Som du kan se på kortet ovenfor, er udsigten til den lange bro ikke den eneste attraktion i dette område. Det er blandt andet også her, du finder Lissabons Oceanarium, som før er blevet kåret til byens bedste attraktion af brugerne på Tripadvisor.

Se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere