Vatikanet – Store oplevelser i verdens mindste land

Besøg Vatikanstaten
Vatikanstaten

Vatikanstaten er verdens mindste land, både målt på størrelse og antal indbyggere. Det er i praksis et fyrstedømme med Paven som fyrste og leder, og med en enorm koncentration af arkitektur og kunst, placeret på under en halv kvadratkilometer land i Roms centrum.

Paven har stort set recideret her siden han kom tilbage fra eksil i Avignon i 1377, men den nuværende Vatikanstat er væsentligt yngre, da dens grænser og betingelser først blev fastlagt med Laterantraktaten i 1929. Indenfor dette lille område finder man en række seværdigheder, som du kan læse om herunder.

Peterskirken

Peterskirken, formelt kendt som Basilica di San Pietro, er en af Roms største turistattraktioner med seværdigheder nok til én hel dag eller mere. Peterskirken er verdens største kirke, med plads til 60.000 mennesker (!) er den mest kendte bygning inden for Vatikanets mure. Selv om legenden forlyder, at stedet er opført på St. Peters grav, er der få beviser herfor. Det er eftersigende mere i retningen af stedet for det 1. århundredets Cirkus Nero.

I 400 e. Kr. beordrede den tidligere kristenromerske kejser Konstantin, at der skulle bygges en basilika, hvilket gik langt forud for sin tid. I begyndelsen af det 16. århundrede fik pave Leo X skaffet nok kapital til at få opført Peterskirken. Han brugte en anden begrundelse for sin indsamling, nemlig ved at appellere til de mere nidkære, som troede på en mulig krig mod tyrkerne. Ligesom ethvert større konstruktionsprojekt i tiden var processen præget af forskellige beslutningstagere, herunder arkitekter og paver, indtil Basilikaen stod færdigopført i slutningen af 1600-tallet.

Peterskirken, formelt kendt som Basilica di San Pietro, er en af Roms største turistattraktioner…

Bygningen er meget høj i forhold til sin tid – en højde på over 135 meter fra grundniveau til toppen af korset, øverst på kuplen. Selve kuplen er et vartegn i Roms horisont og en arkitektonisk juvel både indvendigt og udvendigt. Den blev designet af den store renæssancekunstner og hovedarkitekt Michaelangelo og var oprindeligt tilpasset et dobbeltkonkyliedesign af San Gallo. Selvom mesteren blev hovedarkitekt i 1546 nåede han aldrig at opleve Basilikaen færdiggjort. Efter sin død overtog hans elev Giacomo della Porta og afsluttede opførelsen i 1590. Peterskirken har siden efterladt sig en række aftryk i verdensarkitekturen, eksempelvis parlamentsbygningen Capitol i Washington, DC.

Men der er så meget andet i Peterskirken end den berømte kuppel. Selve bygningen er enorm med dens omfang på næsten seks hektar og altså plads til over 60.000 mennesker. Disse pladser fyldtes hurtigt op under de mange paveceremonier, som har været afholdt i flere århundreders forløb. Facaden, som er næsten 115 meter bred og over 45 meter høj, er prydet med adskillige skulpturer. Indenfor findes hundredvis af grave, hvor mange historiske figurer hviler, heriblandt Dronning Kristina af Sverige, som abdicerede i 1654 for at konvertere til katolicismen.

Besøgende kan også beundre Pieta, som uden tvivl er et af de mest legendariske og vigtigste interiørværker af Michealangelo. Værket er stadig glasafskærmet efter en fanatikers økseoverfald i 1972. Udenfor findes, udover udsigten til kuplen, adskillige iøjnefaldende historiske værker, som er et kig værd. Der er forskellige gamle ure, hvoraf en af dem har en klokke, som er dateret tilbage til slutningen af det 13. århundrede. En ægyptisk obelisk fra 1300 f. Kr., som engang stod uden for det nærtliggende Cirkus Nero, kan også ses her.

Selve Peterspladsen er præget af to fontæner, hvoraf det ene i den sydlige ende er designet af den talentfulde kunstner Bernini i 1675. Bernini var også ansvarlig for den fantastiske St. Peters Stol i kirkens apsis. Det er de færreste, som tager på ferie i Rom uden at tilbringe i hvert fald et par timers tid i og rundt om dette enestående eksempel på renæssancearkitektur.

>> Her kan du læse mere om rejser til Rom med Escapeaway

Det Sixtinske Kapel

Selvom Det Sixtinske Kapel er opkaldt efter Pave Sixtus IV, der lagde det økonomiske grundlag for kapelkonstruktionen, skyldtes kapellets berømthed en helt anden, nemlig Pave Julius II. Fordi det var ham, som hyrede Michaelangelo til at male freskoer på kapellets 10.000 kvadratmeter store loft. Kapellet er relativt lille med sine mål på 41 meter gange 13,4 meter, men inden for disse vægge dominerer kunstværker, som enhver af de større verdensmuseer ville gå gennem ild og vand for at have med i sine udstillinger. Disse eftertragtede værker har været del af et større restaureringsprojekt, løbende fra 1979 til 1999.

Mange feterede kunstneres værker er repræsenteret her, og mange andre kunstnere, som burde have været kendt, har desuden bidraget til helheden. For at udnævne én har Botticelli en del værker på kapellets vægge, inklusive ”Life of Moses and The Punishment of Korah” fra 1482. Ved siden af og tæt ved findes værker af Perugino, Ghirlandaio og Rosselli – mestre uden sidestykke. Selve kapellets hovedattraktion er dog Det Sixtinske Loft. I begyndelsen var loftet dekoreret med en kedelig stjernehimmel, men med fire års bogstaveligt talt kropsnedslidende arbejde, strøg Michaelangelo penslen og forvandlede loftet til det gloriøse værk på ni paneler, som kan beses i dag.

Mange feterede kunstneres værker er repræsenteret her, i Cappella Sistina, Det Sixtinske Kapel. Foto: Paulo Valdivieso. CC BY-SA 2.0

Michaelangelo udsmykkede loftet med sibyller, profetier, Noah, ukendte nøgenmodeller, samt Jehovah, der bringer liv til Adam ved et fingerpeg. Inspiration til mesterværket fandt kunstneren i fortællinger fra Det Gamle Testamente. Loftet blev renset og restaureret i 1990’erne, hvilket for alvor åbenbarede skønheden fra en af verdens mest talentfulde kunstnere. Som selveste Goethe beskrev det: ”Uden at have lagt øjne på Det Sixtinske Kapel kan ingen mand fatte ideen og konstruere nogen tanke om, hvor meget mennesket har mulighed for at opnå.”

Den store kunstner arbejdede fra et speciallavet stillads i fire år – et arbejde som næsten gjorde ham blind. Undervejs var han tvunget til at udtænke helt nye metoder for at kunne fuldføre arbejdet, herunder udformning af et helt nyt gips-intonaco for at afvise mug og absorbere malingen mest optimalt. Michaelangelo returnerede 20 år efter for at male Den Sidste Retfærdiggørelse i 1535 frem til 1541. Dette mesterværk er også et must-see, hvilket også er svært at undgå, omfanget taget i betragtning – væg til væg bag kapellets alter.

Udover mange andre interessante detaljer er skildringen af St. Bartholomew ekstraspeciel – forestillende et selvportræt, hvor figuren får flettet sin hud sammen. Michaelangelo blev stærkt kritiseret af sine samtidsfolk, deriblandt magtfulde skikkelser, eftersom han ofte skildrede nøgne mennesker. Selvom han vandt en midlertidig sejr, blev kønsdelene senere hen dækket af maling.

>> Læs også om de store seværdigheder i Rom her

De Vatikanske Museer

At liste alle navnene på gallerier og museer inden for De Vatikanske Museer ville blive til en længere artikel. Bare at skrive kunstnere og deres værker op ville tage flere dage. Ikke desto mindre fylder selve deres værkbeskrivelser mange kataloger, som er opbevaret på Det Vatikanske Bibliotek. Fra den spæde start i 1506 med Pave Julius II’s anskaffelse af skulpturen med Laocoön og hans sønner i et søuhyres greb, rummer stedet i dag flere individuelle gallerier med tusindvis af kunstværker.

Det Etruskiske Museum blev stiftet i 1837 og er en af de seneste tilføjelser. Det indeholder mange udgravede eksemplarer af historiske værker fra det sydlige Etrurien og andetsteds fra. Og det er lige i nærheden, at mosaikker og gamle sarkofager fra det romerske imperiums gloriøse dage findes i Det Egyptiske Museum. Man kan også med fordel besøge Gobelin-galleriet, som huser en samling af gobeliner fra the 15. til det 17. århundrede. Første udstilling af disse ekstraordinære vævninger blev afholdt i 1814.

Et stenkast derfra ligger Kort-galleriet, som er opkaldt efter sine malede vægge; fyrre forskellige paneler er dækket af adskillige verdensregioner. Selve samlingen var engang lige så praktisk, som den er smuk. Længe før GPS-systemer og anden moderne teknologi spillede disse kort en vigtig rolle for at koordinere kirkens vidtstrakte indflydelsessfærer. Et af Det Vatikanske Museers højdepunkter er Raphael-rummene. En serie af fire forbundne rum dateret mellem 1447 og 1455 – som alle indeholder værker af renæssancemesteren selv.

Det Vatikanske Billedgalleri har et misvisende navn, som ikke giver den rette betegnelse af selve samlingen. Her er værker af mange mestre, herunder Giotto, Perugino, van Dyck og Poussin. Husk også at lægge vejen forbi Det Gregorianske Museum for Profankunst for at se tidlige eksempler på pornografi. Betegnelsen blev simpelthen benyttet til at adskille kunstsager, som ikke hørte ind under andre tematiske kategorier. Stedet åbnede i 1970, med en varig samling spændende fra romerske skulpturer fra de republikanske og imperialistiske perioder til sarkofager.

Tre år senere slog Vognpavillonen dørene op for første gang i en bygning under Den Firkantede Have. Den huser vogne brugt til transport under adskillige paver og andre embedsmænd fra kirken. Hovedobjekterne er suppleret med fotografier af processioner, seletøj, dokumenter og andre relaterede emner. Det står dog klart, at De Vatikanske Museers hovedseværdighed er det verdensberømte Sixtinske Kapel, så hvis man kun har kort tid til rådighed, er dette epicentret for oplevelsen af Vatikanstaten.

>> Læs mere om storbyferie i Rom her

Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere