Vejret på Kreta når du rejser

Øen Kreta har tempereret middelhavsklima. Den har varme, tørre somre og milde, regnfulde vintre. Kreta har det mildeste klima i Grækenland på grund af dens sydlige placering og havet.

De centralt beliggende bjerge, der strækker sig fra øst til vest, skaber en naturlig barriere for vindene, der er fremherskende i den nordvestlige del, og medfører store regionale forskelle i vejrforholdene. Det nordlige Kreta kan sammenlignes med de fleste andre europæiske middelhavsområder. Det sydlige Kreta er varmere, tørrere og mere solrigt, med gennemsnitligt 2800 solskinstimer om året; det kan sammenlignes med kystområderne i Nordafrika hvad angår varme og tørhed. Sydkretas lighed med Nordafrika gør, at afrikanske svaler kan blive der året rundt i stedet for at trække sydpå om vinteren. De bjergrige områder er køligere og har mere udtalte årstider. Der opleves et kraftigt snefald om vinteren i de høje bjergdele. På de højeste punkter kan sneen blive liggende så sent som til juni måned, og midt på vinteren kan bjergpassene være fuldstændig blokerede.

Om sommeren, fra juni til september, ligger de gennemsnitlige max. temperaturer i slutningen af 20’erne og topper lige under de 30°C i juli og august. Nattemperaturerne er høje, men generelt til at holde ud som følge af den lave fugtighed. I de varmeste måneder kommer temperaturen ofte op i starten af 30’erne, og kryber nogle gange op på ubehagelige 40°C i den sydlige del af øen, særligt når øen udsættes for Sirocco-vinden. Sirocco’en blæser op sydfra, og tager udgangspunkt i Afrikas Sahara-ørken. Dette medfører usædvanligt høje temperaturer, tørhed og nogle gange sand. Resultatet er, at himlen af og til bliver diset og luften ofte mættet af støv. Den fremherskende vind er dog den fra nordvest. Vi taler her om Meltemien: en kølig vind, eftertragtet af sejlere, vind- og dragesurfere og ligeledes soldyrkere, der steger i heden og har brug for lidt lindring. Enorme solskinsmængder på 12 timer om dagen er, hvad der kan forventes i juni og august.

I efteråret, oktober og november, er der stadig skønne temperaturer, men der er ofte vådt og overskyet. Et besøg på øen på denne årstid kan anbefales for de, der gerne vil undgå højsæsonens tætte menneskemængder, og som har interesse i at udforske øen frem for blot at ligge og stege på stranden. Havtemperaturerne er rimelige over hele årstiden, og lufttemperaturerne ligger stabilt omkring 20°C i løbet af dagen, idet de ligger lidt højere i starten af årstiden og falder til et lidt lavere niveau hen imod slutningen. Nattemperaturerne kommer dog ned på omkring 16°C i oktober og 13°C i november: det er nødvendigt med et ekstra lag tøj på. Forekomsten af sol formindskes drastisk til omkring fem timer pr. dag, fordelt på gråvejrsdage og dage med dejlig skyfri himmel. Vinterregnen starter med at falde i oktober og tager til i løbet af sæsonen. Mens regnmængden er begrænset til nogle få kraftige regnskyl, er det et almindeligt syn med truende skyer. En anden god grund til at besøge øen på denne årstid er landskabets positive respons på det meget vigtige vand fra oven.

Vinteren, fra december til marts, er mild, men våd og stormfuld. Regnen er på sit højeste om vinteren og falder på omtrent halvdelen af dagene i hver måned. Vinden kan oppiske virkelige storme, skønt regnen sædvanligvis falder i stabile byger og tvinger lufttemperaturen til at falde brat. Temperaturerne i dagtimerne ligger sædvanligvis omkring 16°C, og falder til under 10°C om natten, men kommer sjældent under 5°C. Temperaturer under nul og sne er fremmede for kystområderne på Kreta, omend klimaforandringer ellers har fået skyld for at bringe disse to ting hertil; i februar 2004 faldt temperaturen til en bundrekord på -0.8°C, og sne dækkede hele øen. Forholdene her er generelt at foretrække frem for forholdene på de nordligere breddegrader, f.eks. i England, og der kan på en tilfældig klar dag opleves temperaturer i nærheden af 20°C. Sommerlignende vejr skal man dog ikke forvente. Havet, cirka 15°C , er okay for tapre vandsportsentusiaster iført våddragter, men for koldt at svømme i.

Foråret i april og maj bliver som forventet bedre, efterhånden som det skrider frem. Regnvejret drypper snart af, og er nede på at falde cirka fem dage i hver måned. Den gennemsnitlige høje temperatur kommer hurtigt op i begyndelsen af 20’erne, skønt nattens lave temperatur fortsat er kold. Solskinsniveauet stiger til seks timer pr. dag i april og til strålende otte timer i maj. Foråret er at foretrække frem for efteråret, når det gælder regn og solskin, men desværre er havet koldt indtil midten af sæsonen, og kommer først op på 20°C hen imod slutningen af årstiden.

Kretas mikroklima afspejles i landskabet og vegetationen. Den sydlige del har spredt vegetation, mest i form af buske og græs, mens den nordlige del er grønnere. Man kunne tro, at turisterne flokkedes om de varmeste områder af øen, men de mest populære steder på Kreta, Rethymnon, Hersonissos, Stalis, Malia og mange flere, findes på nordkysten. Nordkystens grønklædte landskab med de mildere temperaturer er langt at foretrække frem for den ørken-agtige sydlige del af øen. Dette er dog i sig selv et salgsparameter for den sydlige del; Sydkreta har stadig mange strande, der forbliver næsten øde, når turistsæsonen topper, og mange byer er fri for masseturismen skærende præg.

Læs mere om vejret i Grækenland eller rejser til øen med Hideaways

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere