Venedig til vands

Venedig til vands

Venedig er ikke en kanalby for sjov. Her er vandet en helt integreret del af det, at bevæge sig rundt i byen.

Canal Grande i Venedig

Canal Grande (‘den store kanal’) er “hovedvejen” gennem byen. Den tilbyder udsigt til smukt landskab, imponerende bygninger og behagelige gondolture og meget mere til både besøgende og lokale. Som Venedigs hovedgade er Canal Grande noget, man bare skal se. Rialtobroen og andre spektakulære seværdigheder gør at intet besøg i denne skønne italienske by er komplet uden en sejltur på Canal Grande.

En mulighed er også at tage en kort tur og se Fondaco dei Turchi, Vendedigs naturhistoriske museum. Det er bygget i det 13. århundrede og denne fantastiske struktur er en af de bedste seværdigheder at se fra en gondol. Det har også mange interessante ting indenfor. Selvom der er dele, der stadig er under konstruktion, er der en sektion med dinosaurer og et lille akarium. Det huser også Corrermuseet.

En tur på Canal Grande kan hurtigt blive højdepunktet for et besøg i Venedig og der er flere forskellige måder at gøre det på. Gondolture er meget populære, trods deres noget høje priser. Grupper på op til 6 personer kan sejle sammen og dermed dele betalingen. Seværdigheder langs ruten inkluderer Basilica di San Marco, Campanile, Dogepaladset og meget mere. En måde man kan undgå forhandlingerne med de enkelte gondolierer, er at arrangere turen gennem hotellet.

Canal Grande (den store kanal) er “hovedvejen” gennem byen…

Men der er også andre transportmidler, der krydser eller navigerer Canal Grande. Vaporetto, Vandtaxier, er små både, der bevæger sig langs alle byens kanaler, inklusiv Canal Grande. Ligesom buslinier i storbyer har de numre og har bestemte start- og slutsteder. Tag et gratis kort når du kommer til Venedig og du kan sikkert finde en rute, du er interesseret i at følge.

Passagerbåde, kaldet Traghetti, går generelt kun fra den ene side til den anden, men de kan stadig være en sjov, men kort, tur. Der er kun få broer, der krydser Canal Grande langs dens 3 km længde, men disse både transporterer besøgende fra den ene side til den anden, uden at man behøver gå langt for at finde en bro. Eftersom kanalens vidde er mellem 30 og 70 meter, kan turen også variere i længde.

Hvis du rejser på vandvejene om natten, kan du få mulighed for at kigge ind i nogle af paladserne, der har store, veloplyste buegange. Du kommer tæt nok på til at kunne se de fint dekorerede interiører, og mange benytter lejligheden til at finde ud af, hvad de skal se næste dag.

>> Book en rejse til Venedig her

Gondolture i Venedig

En gondoltur i Venedig kan være en romantisk rejse for to. Eller det kan være en sjov gruppeaktivitet for 6 personer. Man kan vælge at sejle morgen, middag, aften eller om natten og turene kan være lange, korte eller midt imellem. Turene kan være langs Canal Grande eller ind til mere afsides steder. For at sige det kort: Alt er stort set muligt, når det vedrører gondolture.

Der er adskillige bekvemme steder, hvor man kan komme med, og en bookingmetode, som er meget populær, er simpelthen at lade hotellet klare detaljerne. De kan arrangere det for dig og de fleste behøver ikke gå særligt langt, eftersom man bare skal forlade hotellet og så er man der. De store turistområder er dog som oftest de bedste steder at stige ombord. Venedig har en del, selvom det er svært at udpege dem, eftersom byen er én stor turistattraktion. Tronchetto, Piazzale Roma, Dogepaladset og Piazza San Marco er alle sammen gode steder at komme med.

Mange af gangbroerne over de sekundære kanaler har desuden mænd, der tilbyder gondolture. Vær forsigtig, især når du betaler, men de fleste er der for at skaffe kunder, ikke for at snyde dig. Generelt set kan du finde mindre fyldte (og billigere) ture i disse mindre befolkede områder. Den 3 km lange stækning langs Canal Grande er den mest populære, fordi den dækker nogle af Venedigs største seværdigheder: Basilica di San Marco, Campalite og andre, men priserne der har det med at være lidt højere.

Priserne varierer fra €80 (ca 650 kr) for 40 minutter til €150 (ca 1100 kr) for en time eller mere. Dette er dog de officielle priser fra byrådet. Mange gondolførere har det med at ignorere dem og dette kan gøre din pris lavere (sjældent) eller højere (mere almindeligt). Forhandling er normalt og forventet. Men man skal huske princippet med udbud og efterspørgsel. Der er et relativt lille antal både og masser af turister. Gondolførere skal sjældent gøre meget andet end bare vente på at de næste kunder, der er villige til at betale deres pris, dukker op. Prisen pr person kan sænkes ved at dele turen med op til 6 personer.

En gondoltur i Venedig kan være en romantisk rejse for to

Hvis prisen virker for høj for dig, så giv afkald på oplevelsen. Gondolførere kommer ofte fra familier der har roet op og ned af de vendiske kanaler i generationer. Ofte i hundreder. Gondolførere begyndte så langt tilbage som det 11. århundrede. De har hverken brug for at blive chikaneret eller for at chikanere dig for at tjene penge. Der er masser af lavprisaktiviteter i Venedig, hvis du har et stramt budget eller bare ikke mener, at det er pengene værd.

For dem der vælger at tage turen, kan det være en sjov oplevelse. Den romantiske del er blandet, eftersom I bliver set af tusinder på broerne over kanalen og gaderne langs med. Hvis I kan ignorere dem og koncentrere jer om omgivelserne (eller hinanden), vil det være en fordel for jer.

Venedigs øer

Der er adskillige øer kun en kort sejltur fra Venedig der ville være et besøg værd, når du besøger denne vidunderlige by.

Murano

En af de mest populære er nærliggende Murano. De fleste turister kommer her for at besøge glaspusterne og købe souvenirs. Der er masser af muligheder. Kunsten er blevet praktiseret her i århundreder. Siden slutningen af det 13. århundrede har glaskunstnere her tilbudt deres arbejde til både rig og fattig. Priserne går fra et par kroner til tusinder for et ægte kunstværk.

Museo Vetraio (Glasmuseet) på øen trækker stadig tusindvis af besøgende hvert år. En 30 minutter tour giver en komplet introduktion til dette fascinerende og smukke håndværk. Turister kan se en fantastisk kirke på øen: Basilica di San Maria e Donato. Der er også et fascinerende fyrtårn, det er værd at kigge nærmere på.

Lidoen

For dem der ønsker at slappe af på stranden under en af Venedigs varme somre er Lido en god mulighed. Venice Film Festival afholdes her i september og der er mange kendte der deltager. Der er også mulighed for golf for dem der ikke kan lade køllerne være i ferien.

En kort bådtur bringer dig ud til Sant Erasmo. Pellestrina er en anden mulighed for dem der er ude efter et stille sted at slappe af i solen.

Torcello

Dette naturreservat tiltrækker massevis af dyreelskere. Befolkningstallet er under 100, men der er tusindvis af vilde fugle og havarter. Der er også en smuk kirke – Santa Maria Assuntas Katedral. Den er bygget i det 7. århundrede og er en af byens ældste. Mosaikken af Madonnaen er en af de største attraktioner.

Burano

Med 7.000 indbyggere er Burano en af de større øer og der er nok at se. Denne ø nær Venedig er berømt for sin kniplingsindustri og bestemt et besøg værd. Den er oprindeligt en lille fiskerby men huser nu Museo del Merletto, der udstiller mange af de varer der har gjort byen berømt.

Andre tiltrækkes til øen på grund af de farvestrålende huse. Ved siden af lyserøde kan der være grønne eller gule. Ved siden af dem er der nogle der er violet og blå. Og sådan bliver det ved i Burano. Mange arrangører tilbyder pakker med besøg på flere øer. Man kan sagtens nå at besøge 3 på en eftermiddag uden at blive udmattet. Hver ø har sin egen karakter og et besøg til Venedig er først komplet når man har set dem.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere