En af verdens længste direkte togforbindelser lukker

Transsibiriske jernbane
Den Transsibiriske jernbane kører stadig, hvis du drømmer om en lang togrejse. Foto: Boccaccio1,

Den legendariske direkte togrute mellem Berlin og Novosibirsk, som er den længste togrute med afgang fra Europa med en rejsetid på hele fire dag, lukker nu ned. Der er ikke nok passagerer. Afgangsfløjten på den 5000 kilometer lange togrute lyder for allersidste gang den 7. december 2013. For togentusiaster og romantikere bliver det nok en vemodig dag.

Udkonkurreret af fly

Den traditionsrige togrute er med årene blevet mindre populær, og det er for dyrt at køre så langt med halvtomme kupeer. Det er ikke fordi, der er færre der rejser mellem Tyskland og Rusland end tidligere.

Faldet i antallet af passagerer skyldes ganske enkelt, at der i dag findes et alternativ, der er væsentligt hurtigere og ofte også billigere, når det gælder de lange strækninger. Flyet.

Hvorfor bruge fire dage på noget, der kan klares på fem timer, er nok, hvad mange tænker, når de fravælger den hæderkronede togrute til fordel for ruteflyet. I øvrigt var der her til sidst kun afgang ugentligt. Det er ikke fleksibelt nok for mange mennesker i dag.

Nice-Moskva overtager pokalen

Verdens længste togforbindelse er og bliver den transsibiriske jernbane på 9300 kilometer. Men i Europa skifter pokalen hænder, når nu Moskva-Novosibirsk går på pension.

Den nye rekordholder i Europa bliver den direkte togforbindelse mellem Nice og Moskva på godt 3000 kilometer. Det er bestemt heller ikke nogen kedelig eller uromantisk rute. Har kan du få lov at køre i luksustog.

Tiden sletter alle spor

Jernbanehistorien er fuld af paradokser og for tiden laver man højhastighedstog på de mellemlange ruter, mens de gamle helt lange, men meget langsomme ruter går en svær tid i møde.

Det er lidt ærgerligt, at de gamle ruter forsvinder, for de gamle bumletog har nu en helt særegen charme – og netop det, at rejsen i sig selv tager tid, giver også en ekstra dimension, som man ikke får i dagens hurtige forbindelser.

Så er det godt, at den transsibiriske jernbane stadig kører for fuld damp – og den udvides endda stadig løbende, mens ruter i Europa lukke ned.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere