Vi elsker Spanien

Flamenco-danser og guitarist i Andalusien

Spanien er et af de europæiske lande, jeg har rejst mest i. Jeg har også boet der i længere perioder. Og jeg er langt fra den eneste dansker, der er vild med Spanien.

Spanien har nu i gennem en lang årrække ligget stabilt på toppen af listen over danskernes foretrukne ferielande. At Spanien har kunnet holde fast i den placering på trods af skift i modeluner og rejsediller, skal helt sikkert forklares ved, at Spanien grundlæggende besidder de egenskaber, der gør et land ferievenligt.

Sommer, sommer og sol

Det danske vejr er som bekendt temmelig ustadigt, og selv om sommeren er der ikke nogen garanti for længere perioder med sol og varme. Her står Spaniens klima i skærende kontrast til det danske. Specielt den sydelige del af Spanien har nærmest garanti for sol og varme – forår, sommer og efterår. Og nogle steder i Spanien – særligt på Costa del Sol i Andalusien og på de canariske øer – er der lunt selv om vinteren.

Kort sagt, er man som overtegnede en lidt kuldskær type, er Spanien et ideelt land at holde ferie i. Du skal være slemt uheldig, hvis ikke din ferie i Spanien er kendetegnet ved solrigt vejr om dagen og lune aftener, der indbyder til lange afslappende gåture og spisning under åben himmel. Og vejret er utroligt vigtigt for en vellykket ferie. Det er ikke tilfældigt, at et af de første spørgsmål man møder, når man kommer hjem fra en rejse i udlandet er: “Hvordan var vejret?”

Alle vores hideaways ligger i områder i Spanien med et meget højt antal soltimer. Det er ikke tilfældigt, at vi har valgt Mallorca, Andalusien og de canariske øer. De er netop i de egne, at det spanske vejr meget ofte viser sig fra sin allerbedste side.

Den spanske mentalitet går i spænd med den danske

Jeg tror, vejret spiller en overordentlig stor rolle for os danskere, når vi skal beslutte os for et sted at holde ferie. Men der er også andre grunde til, at Spanien år efter år er blandt de mest populære rejsemål. Vi går nemlig godt i spænd med spanierne. Vi føler os veltilpasse i de offentlige rum, når vi ferierer i Spanien; sandsynligvis fordi spanierne, som os selv, er meget afslappede.

Ligesom os danskere er spanierne på godt og ondt livsnydere. Mañana, mañana – i morgen, i morgen, som de siger. Her haster tingene ikke så meget, det går nok det hele – hvad vi ikke når i dag, det når vi i morgen. Denne indstilling til tingene passer godt med at være på ferie. Når vi er på ferie, gider vi ikke stress og jag – og det slipper vi for i Spanien. At denne lidt lade mentalitet så måske også har en skyggeside i forhold til den økonomiske udvikling i landet, er en helt anden historie.

Apropos økonomi tiltaler Spanien også os danskere i kraft af de lavere priser specielt på mad og drikke, restaurationsbesøg og en god tur i byen. Det er jo virkelig en fornøjelse bare en gang i mellem at kunne sætte sig til bords i en restaurant og bare bestille løs uden at skulle bekymre sig over om regningen nu ruinerer en for det næste halve år. I Spanien får vi danskere simpelthen dobbelt så meget for pengene, i forhold til de priser vi kender herhjemme, når vi går ud at spise. Det betyder meget, når man har hele familien med på ferie.

En rig kultur og en helt fantastisk alsidig natur

Ud over afslapning, god mad og godt vejr er vi altid på udgik efter spændende oplevelser og nye indtryk, når vi holder ferie i udlandet. Der skal være mulighed for at tage lidt på eventyr og se nogle ting, man ikke lige finder hjemme i Danmark. Også hvad disse ting angår, er Spanien i særklasse. Når du bor bo et af vores hideaways, er der aldrig langt til de nærmeste seværdigheder. Hvadenten du vil udforske og slappe af i naturen lige i nærheden af hideaway’et, eller du vil tage bilen og køre på opdagelse i landskabet lidt længere væk eller måske besøge en by i nærheden, så foreligger muligheden altid. Det er op til dig 🙂

Jeg var engang inde og se en fotoudstilling over særligt dyrebare og unikke naturområder i Europa. Og her var Spanien repræsenteret med flere steder end noget europæisk land. Det var egentligt rart at blive bekræftet i den formodning, mine rejser i landet have givet mig. Spanien er vitterligt et land med en utrolig naturrigdom og en kæmpe alsidighed i forskellige naturtyper. Hvadenten du er til den klare, friske bjergluft eller hellere vil nyde de hvide sandstrande, eller vil gå på opdagelse i skove i store naturparker eller vil nyde udsigten over mægtige åbne landskaber – Spanien har det hele og mere til.

Også på det kulturelle område imponerer Spanien med en af Europas rigeste kulturarve, selvom landet på dette område måske nok overgås af Italien. Men det er også lidt en smagssag. Spaniens kultur virker i almindelighed lidt mindre afpudset en den italienske. Der er lidt mere umiddelbarhed og råhed over den spanske kultur – den er simpelthen ikke så forfinet. I Spanien er kultur ikke noget man lukker inde på museer, her leves kulturen overalt som Flamenco-dans i en lille bar i Granada eller et kæmpebrag af et fodbold-opgør mellem Barça og Real Madrid. Der er noget for enhver aldersklasse og enhver interesse.

Mon ikke det er en kombination af de nævnte ting og sikkert også andre, der gør Spanien til et af verdens bedste ferielande? De er i hvert fald medvirkende til vores fokus på landet – og vi har valgt placeringerne af vores hideaways nøje, så du på ferien kan få fordel af masser af de fantastiske oplevelser, Spanien har at byde på.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere