Vic og Ripoll – Cataloniens skjulte kulturperler

Klostret i Ripoll
Klostret i Ripoll. Foto-kreditering: Jordi Domènech i Arnau. Oploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Hovedstaden Vic i Osona-området, midtvejs mellem havet og Pyrenæerne, er en af de mest betydningsfulde byer i Cataloniens indland og en af regionens skjulte kulturperler. Man kan ikke undgå at bemærke Vic’s lange historie i byens gader og på dens pladser, som samtidig er en dynamisk og kosmopolitisk handelsby.

Imponerende katedral

Den smukke Rådhusplads er den gamle bys hjerte, hvor der hver lørdag afholdes markedsdag. Den imponerende katedral er en blanding af forskellige stilarter, lige fra romansk til neoklassisk. Inde i katedralen kan du se Josep Maria Sert’s vægmalerier fra 1930’erne hvis gyldenbrune farver giver stedet et storslået særpræg. Tæt herved ligger Museu Episcopal, hvor du finder en samling af arkæologiske fund og andre værdifulde genstande fra bispedømmet.

Helgernes by

Byens tilnavn ”Helgenernes By”, henviser til bl.a. San Miguel de los Santos, San Antoni M. Claret og Santa Joaquina de Vedruna, der i sin tid kom til byen. Byen er også filosoffen Jaume Balmes’ hjemsted, og der findes her et museum, der er dedikeret hans liv og levned. Blandt byens museer skal også nævnes Museu de l’Art de la Pell, som viser skind- og læderarbejdets historie.

Siden 1989 holder Vic en interessant musikfestival i slutningen af oktober måned. Det kendte Mercat de Música Viva samler her alle mulige grupper, som præsenterer deres nyeste arbejde.

Ripoll

30 km nord for Vic og 110 km fra Barcelona ligger Ripoll, også kendt som ”Cataloniens vugge”.

Byens berømte benediktinerkloster var et af Cataloniens vigtigste klostre i middelalderen og også det ældste, idet det blev grundlagt i 879 af den første catalanske greve. Det gamle abbedi blev restaureret i slutningen af det 19. årh. og bevarer stadig sin imponerende indgangsportal, som er det bedste eksempel på romansk billedhuggerkunst i Catalonien, samt den smukke klostergård i to etager. Ripollés-området byder på smukke landskaber, såsom Núria-dalen, som man kun kan komme til via en tandhjulsbane.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere