Vila Nova De Gaia – besøg portvinens centrum i Porto

Vila Nova De Gaia
Udsigt over portvinshusenes røde tegltage i Vila Nova De Gaia. Foto: Silke Baron, CC BY 2.0.

Har du aldrig besøgt Porto har du en stor oplevelse til gode. Portugals næststørste by og især kvarteret Vila Nova De Gaia hører uden tvivl til blandt de mest interessante steder at besøge på en rejse i Portugal. Det gælder ikke kun for rejsende med hang til portvin, men også fordi der hersker en helt speciel stemning her i centrum af Porto på sydsiden af Douro-floden.

Portvinshusene i Vila Nova De Gaia

Et godt tip er, at du skal afsætte hele dagen til at besøge Vila Nova De Gaia, specielt hvis du vil fordybe dig i historien omkring Porto og ikke mindst portvinen. Har du indlogeret dig i centrum af byen, er det inden for gåafstand. Ellers må det anbefales at tage hertil med offentlig transport eller taxi, da du sandsyndligvis vil indtage flere genstande i løbet af dagen, når dette centrum for portvin skal udforskes.

Vila Nova De Gaia udsigt
Nede ved floden er der en fin udsigt mod Porto på modsatte side. Her kan du desuden som regel se nogle af de gamle Rabelo-både, som i sin tid blev brugt til at fragte portvin. Foto: Silke Baron, CC BY 2.0.

Et hav af røde tage

Den travle forstad Vila Nova da Gaia ligger modsat Porto på Douroflodens stejle sydbred. Den er placeret på toppen af en før-romersk befæstet landsby og fik bystatus i 1255 af Kong Afonso III, og så testamenteret til aristokratiet for at modarbejde biskoppernes magt i nabobyen Porto, hvor de dengang opkrævede urimelig høj skibstold.

Læs mere om Douro-flodens Rabelo-både

Gaia er i dag domineret af portvinshusene, med over 50 vinselskaber i de snævre, snoede gader. Her foregår aldringen og blandingen af det meste af verdens forsyning af portvin, nedenunder et hav af røde tage, der kan smykke sig med nogle af de berømteste navne inden for vinfremstilling.

Dourofloden
Udsigt over Dourofloden med Vila Nova De Gaia på højre side.

Seværdigheder og oplevelser

Klosterkirken Serra do Pilar fra det 16. århundrede byder på usædvanlige cirkelformede klostergange og panoramaudsigt over Porto og Dourofloden. Fra kirkens terrasse planlagde den kommende Greve af Wellington sit overraskelsesangreb mod Frankrig i 1809.

En tur i kældrene er naturligvis også et must for enhver besøgende i Vila Nova da Gaia, efterfulgt af en vinsmagning. Et af de bedst organiserede vinsteder er Sandeman, som er grundlagt i 1790 og har til huse i et tidligere nonnekloster fra det 16. århundrede med et lille museum. Taylors, et af de sidste privatejede engelske vinselskaber, tilbyder en livlig informativ tur rundt i lokalerne samt en fantastisk udsigt fra den rummelige udendørs terrasse.

Ved Grijo, et par kilometer syd for Vila Nova da Gaia, står Augustinerklostret Sao Salvador, påbegyndt i 1574 efter en model af Francisco Velasques. Det to-etages kloster var færdiggjort i 1593.

Sidst men ikke mindst, bør en udflugt til inkluderer en tur md svævebanen, Teleférico de Gaia, der forbinder promenaden nede ved Cais de Gaia med øverste niveau af den smukke Dom Luís-bro tæt ved Jardim do Morro stationen.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere