Den vilde natur vender tilbage i Portugal

Vale do côa
Et af de mange smukke landskaber i nærheden af Vale do Côa. Foto-kredit: Pedro. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Den vilde natur har trange kår, men i Côa-dalen i det nordlige Portugal skabes nu bedre betingelser for at dyre- og planteliv igen kan trives.

Rewilding i Portugal

I forsøget på at genetablere natur er der de senere år kommet fokus på begrebet “Rewilding”. Formålet med genforvildning er at berige kulturlandskaber med natur der har større biodiversitet, og hvor den menneskelig påvirkning minimeres.

Côa-dalen, som ligger op mod grænsen til Spanien, ligger tæt ved den berømte Douro-dal, som er kendt for vinproduktion. Et faldende befolkningstal og et deraf mindre intensivt landbrug, har de senere år givet mere plads til vilde dyr og planter.

For at støtte og styre den udvikling til fordel for naturen, har private organisationer gennem flere år opkøbt land og oprettet reservaterne Campanarios de Azaba (i Spanien) og Faia Brava. Disse skal være udgangspunkter for en genforvildning af naturen i floddalen, hvilket blandt andet sker ved at genoprette en naturlig afgræsning i form af gamle heste- og ikke mindst kvægracer, der minder om den oprindelige urokse.

Sabugal
Sabugal er en del af Grande Rota do Vale do Côa. Foto-kredit: Paulo Valdivieso. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Det forventes at tage adskillige år at genoprette den vilde natur, men allerede i dag kan besøgende opleve et spændende dyre- og planteliv i regionen. Her er for eksempel igen set ulve, og der er gode chance for at se store ørne og gribbe.

Kort dokumentar om projektet på den iberiske halvø – herunder indsatsen i Côa-dalen.

Projektet i Portugal er en del af initiativet Rewilding Europe, som har til formål at skabe én million hektar vildmark i Europa.

Naturturisme er vejen frem

Rewilding Europe handler ikke kun at skabe mere vild natur. Et andet vigtigt mål i denne del af Portugal er at styrke naturturismen og dermed skabe et bæredygtigt alternativ til landbrug.

Det er dog ikke kun en rig natur, som gør Côa-dalen til et interessant rejsemål. Området er blandt andet også kendt for den arkæologiske park, hvor man kan se forhistoriske helleristninger, som er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Det tager omkring 2,5 timer at køre hertil fra Porto og ca. 3,5 fra Lissabon. Der er gode, moderne veje det meste af vejen.

Aktiv ferie med naturoplevelser i Nordportugal

Holder du af aktive ferier, er det oplagt at snøre vandreskoene eller sætte dig op på mountainbiken for at følge Grande Rota do Vale do Côa.

En 200 km lang afmærket sti, som går gennem Côa-dalen fra flodens udspring ved Fóios, Sabugal til udmundingen i Douro-floden ved Vila Nova de Foz Côa. Vil du gennemføre hele ruten, skal du regne med at bruge 11 dage. Det er dog også muligt at udvælge enkelte etaper til dagsture.

Se alle rejser til Nordportugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere