Escapeaway official logo

Vin på Setúbalhalvøen i Portugal

Skrevet av Marie

2017-09-12

Vin på Setúbalhalvøen i Portugal

Setúbalhalvøens kultur er tæt forbundet med områdets vinhistorie. På Setúbalhalvøen i Portugal findes der en DOC-appellation for bordvine, DOC Palmela, og en for hedvine, DOC Setúbal. Endvidere er der Vinho Regional Terras do Sado. Der er 10.000 hektar vinmarker, og man producerer ca. 370.000 hektoliter vin/år på halvøen.

Vinydelsen på Setúbalhalvøen udgør ca. 5 % af Portugals samlede vinproduktion, men har findes noget af landets bedste vin. Mht. DOC Palmela skal 67 % af druerne til rødvinene udgøres af Castelao. Resten kan være Alfrocheiro Preto, Bastardo, Cabernet Sauvignon eller Trincadeira.

Anbefalede hvidvinsdruer er Arinto, Fernao Pires, Moscatel de Bago Miúdo, Moscatel de Setúbal, Moscatel Roxo, Rabo de Ovelha, Síria, Tamarez og Vital. Mht. DOC Setúbal anbefales Mosctel de Setúbal eller Moscatel Rozo.

Moscatel de Sétubal på Setúbalhalvøen

Moscatel de Sétubal er en sød hedvin, som kun fremstilles i dette område. Vinen blev klassificeret som DOC allerede i 1907 og druen vokser i meget kalkholdig jord. Mikroklimaet på Sétubalhalvøen har stor indvirkning på vinens kvalitet. Som en følge af nærheden til Atlanten og floden Tagus kan der lige op til høsten være temmelig fugtigt om natten.

Druerne høstes ofte relativt sent om efteråret. Efter et par dages gæring i vinhuset, hvor gærkulturen arbejder frenetisk med at omdanne sukkeret til alkohol, afbrydes gæringen, ved at der tilsættes alkohol. Det sker, når sukkerindholdet når 90 g pr. liter, og vinen har på det tidspunkt en alkoholprocent på ca. 17-18. Den er sød, men har alligevel en vis syre, hvilket gør, at den passer til næsten alle desserter. Vinen har toner af nødder, honning og tørrede frugter.

Rødvine på Sétubalhalvøen

Castelao, som er den dominerende druesort, trives godt i den sandede jord og resulterer i vine med bløde tanniner, der ofte har aromaer af jordbær, hindbær og peber. Med tiden får de også ofte en lille, varm og behagelig tone af tjære.

Udvalgte vinproducenter på Sétubalhalvøen

Hero do Castanheiro producerer rigtig gode vine, fremstillet efter økologiske retningslinjer. Her laver man rigtig udmærkede vine af Castelaodruen. Quinta de Catralvos fremstiller bl.a. vine under navnet Tojo. SIVIPA, Sociedade Vinícola de Palmela, er et kooperativ, der fremstiller behagelige vine og som er et besøg værd.

Adega de Pegoes – et kooperativ, som verden holder øje med

På en vinrejse til Setúbalhalvøen skal du lægge vejen forbi et af Portugals mest succesfulde kooperativer, Adega de Pegoes. Selv om meget af udstyret i kælderen er fra opstarten i 1958, så er det blevet kraftigt moderniseret, og i dag regner man sig selv som en international kælder.

7 millioner liter årligt

I dag har kooperativet, Adega de Pegoes, adgang til næsten 1.000 hektar, fordelt på 150 medlemmer, hvoraf 50 % ejer 90 % af arealet. Denne produktion giver i runde tal syv mio. liter årligt. 75 % udgøres af rødvine, som især fremstilles af Castelao-druen, som lokalt også kaldes for Periquita og som måske er den mest populære drue i Portugal. De giver vine, som er vældigt frugtagtige og lettilgængelige. De er bedst 6-8 år efter høsten, eller som en primeur nogle uger efter høsten – ligesom en Beaujolais nouveau.

1800 vinfade

Castelao-druen er også meget enkel at dyrke. Den kræver meget sol, og trives således bedst i de sydlige dele af Portugal og forbavsende nok finder man ikke druen andre steder i verden. Vinkælderen på Adega de Pegoes rummer 1.800 vinfade, og der er noget umiskendeligt over stedet med meget beton. I det hele taget er der temmelig sterilt og ucharmerende. Ejeren Jaime har dog planer om at bygge en restaurant i tilslutning til hovedbygningen, således at rammerne for besøgende til vingården bliver endnu mere indbydende.

Find rejser til Portugal her.