Weekend i Gdansk – en perle i Polen

Gdansk
Stemningsfulde Gdansk. Foto: Vitaliy Gavrushchenko - Unsplash

Det er en ganske kort flyvetur til Gdansk, og du kan flyve billigt dertil direkte fra adskillige lufthavne i Skandinavien. Det gør denne smukke hansestad på Polen østersøkyst til et oplagt mål for en weekendrejse. I Gdansk møder du en stemningsfuld by fyldt med kanaler, torve, markeder og gågader. I den gamle bydel, som er blevet nænsomt genopbygget efter krigens ødelæggelser, vil du mærke historiske vingesus og blive modtaget med åbne arme af den gæstfrie befolkning.

Trods nærheden til Skandinavien er Gdansk som rejsemål stadig forholdsvis ukendt herhjemme. Det er en skam, for det er en by med masser at byde på. Efter en lang weekend her vil du sandsynligvis opdage, at du end ikke har set og oplevet halvdelen af det, byen har at byde på. Og måske vil du ligesom mig allerede være i gang med at arrangere endnu en rejse til denne perle af en havneby i Polen.

Gdansk’s mest kendte vartegn er den middelalderlige havnekran, der er den største af sin slags i Europa. Foto: HRS Poland, CC BY-SA 2.0

Lad dig betage af Gdansk

Vel ankommet til dit hotel i Gdansk og efter en hurtig udpakning af kufferterne, ligger byen for dine fødder. Men hvor finder du de nærmeste restauranter, er det historiske museum åbent på denne tid af dagen, og i hvilken retning ligger havnefronten?

I stedet for at haste lidt forvirret rundt efter bestemte seværdigheder, så vil jeg anbefale, at du brug den første rejsedag på bare at slentre rundt og fornemme byens stemning, arkitekturen og skabe dig et overblik over, hvad Gdansk egentlig er for en by.

Gå en tur ad gågaden Dlugie Pobrzeze, der ligger langs floden Motlawa – et super charmerende område, der minder mig lidt om Nyhavn i København. Måske falder du også over et marked med smukt kunsthåndværk og lokale specialiteter. Slå dig til sidst ned på en fortovscafe og nyd en kold Tyskie-øl eller en lille Zubrowka-vodka, mens bylivet passerer forbi, og du afslappet kan lægge planerne for de kommende dage.

Hvad skal man se i Gdansk?

Gdansk er en af de ældste byer i Polen med en tusindårig historie, som til tider har været blodig og dramatisk. Ikke mindst i forbindelse med 2. verdenskrig, hvor byens centrum blev næsten jævnet med jorden af intense bombardementer. På imponerende vis har man dog i løbet af de efterfølgende generationer formået at genopbygget byen, så den i dag igen afspejler fortidens stolte traditioner. Gdansk er derfor et sandt overflødighedshorn af oplevelser og indtryk – men lad dig ikke stresse.

Er du afsted på en forlænget weekend, vil jeg foreslå, at du starter med blot at udvælge en håndfuld højdepunkter, du helt sikkert ikke vil gå glip af. Lad så de spontane indfald og tilfældigheder stå for resten. Eller gem noget til næste besøg.

Den lange Brzezno-mole indbyder til en spadseretur ved havet. Foto: Diego Delso, CC BY-SA 3.0

Gå ikke glip af:

  1. Kranen ved Motlawa-floden. Den majestætiske, som er et godt eksempel på historiske havnebygninger og et vidne om tiden, hvor Gdańsk var en magtfuld hansestad. Kranen som oprindeligt blev bygget i 1444 fungerede både som havnekran og byport. Den er et vartegn for byen og i dag en del af det Nationale Maritime Museum.
  2. Mindesmærket på halvøen Westerplatte. Det var her, at Hitler i september 1939 indledte 2. Verdenskrig ved at angribe Gdansk. Målet for dette første angreb var et stort polsk ammunitionsdepot, der lå på Westerplatte. Gdansk var på det tidspunkt en fristad primært beboet af tysksindede indbyggere. Et par hundrede polske soldater formåede dog at holde byen i en uge og at nedkæmpe hundredvis af tyske soldater.
  3. Museet for 2. Verdenskrig. Er du historisk interesseret kan et besøg på verdens største museum om 2. Verdenskrig også varmt anbefales. Museet som åbnede i 2017, fortæller om krigen set fra Polen, der var fanget mellem to kæmpende stormagter, Nazityskland og Sovjetunionen. Der er blandt andet spændende udstillinger om det civile hverdagsliv under krigen og udstillingen “Tidsrejser” for børn. Du kan med fordel booke billet på museets egen hjemmeside.
  4. Ravmuseet. Er du gået forgæves i jagten efter rav på stranden, kan du i stedet se rav i alle afskygninger i denne smukke samling. Museet fortæller på fin vis om ravets betydning for Gdansk og udstiller utallige imponerende eksemplarer fundet i området. Nogle med insekter og små krybdyr fanget i ravet for millioner af år siden.
  5. Ulica Długa og Długi Targ ligger i forlængelse af hinanden og er blandt de fineste gader i Gdansk med mange rigt udsmykkede og historiske bygninger. Her boede byens allermest velbeslåede borgere. I dag er gaderne blandt andet kendt for smykkebutikker, der naturligvis også har smykker i rav.

Til fods eller vands

Den gamle bydel i Gdansk, Stare Miasto, er kompakt nok til, at du sagtens kan gå rundt til de fleste seværdigheder. Vil du lidt længere omkring, er det dog også nemt at hoppe på en bus eller sporvogn. Billetterne er billige og generelt fungerer den offentlige transport upåklageligt. Billetten kan du købe hos chaufføren, men det er nemmere at trække den i en billetautomat eller købe den i en kiosk med ZTM-logoet (som findes på de fleste populære stoppesteder). Billetten skal stemples ved påstigning.

Har du ikke så travlt, er det også interessant at se byen fra vandet. Du kan tage med komfortable turbåde, hvor der måske serveres en forfriskning undervejs, eller på sejltur i kajak med eller uden guide, hvor du i løbet af et par timer får chance for at se mange af seværdighederne fra en helt anden vinkel på Motlawa-floden.

Uden mad og drikke…

Aftenen er ved at falde på, dagen har været spækket med indtryk fra sightseeing og shopping. Det er tid til et forfriskende brusebad inden middagen, hvorefter dagens næste store spørgsmål melder sig: Hvor skal middagen indtages? Det sværeste er nok at vælge, da der findes masser af spændende spisesteder i Gdansk med både lokalt og internationalt køkken. Generelt er prisniveauet stadig lavt i Gdansk set i forhold til sammenlignelige byer i Vesteuropa, men der er restauranter i alle prisklasser.

Om sommeren summer det af liv på fortovsrestauranterne. Foto: Diego Delso, CC BY-SA 4.0

Er aftenen lun, så afslut middagen med en udendørs drink. Er luften kølig, så findes der mange hyggelige vin-, øl- og cocktailbarer, hvor du kan nyde din ‘night cap’. Men glem ikke Polens nationaldrik – vodka. Et iskoldt vodka-shot varmer helt ned i tæerne og giver kinderne kulør. Selv nød jeg i den grad den føromtalte Zubrowka. Rund, mild og aromatisk og den perfekte godnatdrink – synes jeg.

Der er kilometervis af fine sandstrande ved Gdansk. Foto: Kateryna MelnykUnsplash

Gdansk for børn

Gdansk er et perfekt mål for en forlænget weekend – også hvis du rejser med børn. Byen har masser af attraktioner, som henvender sig til både børn og voksne. Hvis du rejser med familien til Gdansk midt på sommeren, er det naturligvis oplagt at tage en tur til stranden. Der er talrige flotte sandstrande at vælge mellem tæt ved byen, som i sæsonen har livreddere på vagt. De mest populære strande nær byen er Brzeźno, Jelitkowo og Stogi, hvor der også er et godt udvalg af caféer og barer nær vandet. Det er nemt at komme til strandene med sporvogn eller en lejet cykel fra centrum.

Rejser du med mindre børn, som også gerne vil hygge sig på en legeplads, er der sådanne tæt ved strandene Brzezno og Stogi. I den store Ronald Reagan Park, som ligger langs med havet, er ligeledes en stor legeplads og en sjov rebbane, hvor børnene nemt kan brænde en masse energi af.

Læs også Mikkels indlæg om kurbyen Sopot, der ligger ganske få kilometer fra Gdansk: De største seværdigheder i Sopot

Bestil din rejse til Gdansk her!

Escapeaway er specialister i rejser til Polen, hvor du bor på hoteller udvalg for deres gode gæstebedømmelser og beliggenhed. Du kan vælge blot at booke hotel, men du kan også med fordel bruge søgemaskine her hos Escapeaway til at finde de billigste flybilletter til din rejse. Samler du hotel og transport i en samlet pakkerejse, er den naturligvis dækket af Rejsegaranti.

Læs mere om rejser til Gdansk med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere