Weekend i Gdansk – en perle i Polen

Gdansk øh – hvad har den at tilbyde? Tjaeh, efter en lang weekend vil du opdage, at du ikke har set halvdelen...

På kun en time med fly når du Gdansk. Og mødes af en spændende og smuk by med kanaler, torve, markeder, gågader, en by fyldt med historiske vingesus og med en åben og venlig befolkning, der vil gøre alt for, at dit ophold bliver præcis, som du ønsker.

Gdansk øh – hvad har den at tilbyde? Tjaeh, efter en lang weekend vil du opdage, at du ikke har set halvdelen. Og at du allerede er i gang med at arrangere endnu en tur til denne perle af en by, der vibrerer af charme, (billig) shopping, kultur, historie, hygge og en befolkning, der tager imod med åbne arme.

Vel ankommet til hotellet og efter en hurtig udpakning af kufferterne, står du så midt i Gdansk, der bare venter på at blive udforsket. Men hvor ligger centrum, er det historiske museum åbent på denne tid af dagen, og hvor befinder den nærmeste iskiosk sig?

Shopping og cafeliv i Gdansk.

I stedet for at gå lidt forvirret rundt, så brug denne første rejsedag på at daske rundt og fornemme byens stemning, arkitekturen og skabe dig et overblik over, hvad Gdansk egentlig er. Gå en tur ad gågaden Dlugie Pobrzeze, der ligger langs floden Motlawa – et super charmerende område, der minder mig lidt om Nyhavn herhjemme. Slå dig til sidst ned på en fortovscafe og nyd en kold Tyskie-øl eller en lille Zubrowka-vodka, mens bylivet passerer forbi, og du afslappet kan lægge planer for de kommende dage.

Fem musts i Gdansk

Gdansk er en af de ældste byer i Polen med en 1000-årig historie på bagen. Selve byen blev bombet næsten sønder under 2. verdenskrig, men blev genopbygget, så den i dag stadig emmer af fortidens traditioner. Gdansk er et overflødighedshorn af oplevelser og indtryk, men lad ikke panikken gribe dig. Udvælg fx fem highlights, og lad så tiden og tilfældighederne stå for resten. Eller til næste besøg.

Gdansk tilbyder masser af historie.

Gå ikke glip af:

  1. Rådhuset der blev bygget mellem 1379 og 1457. Det brændte ned i 1945, men blev genopbygget, og huser nu det Historiske Museum. Rådhuset byder også på en meget smuk rådssal; Den Røde Sal.
  2. Den gamle kran ved Motlawa-floden (1442-1444) fungerede både som havnekran og byport. Den er et vartegn for byen og et af de kendteste highlights i Gdansk.
  3. Mindesmærket på halvøen Westerplatte, der 1. september 1939 blev angrebet af tyske styrker. Det angreb blev indledningen til 2. Verdenskrig. Man kan sejle til Westerplatte. I Gdansk ligger også verdens største museum om 2. verdenskrig.
  4. Mindesmærket for Ofrene fra December 70, tre 42 meter høje kors, der står ved indgangen til værftet i Gdansk. Korsene står som et minde for de værftsarbejdere, der blev dræbt under strejken i 1970.
  5. Ulica Długa og Długi Targ ligger i forlængelse af hinanden og er blandt de fineste gader i Gdansk med rigt udsmykkede og mange historiske bygninger. Her boede byens allermest velbeslåede borgere.

Uden mad og drikke…

Aftenen er ved at falde på, dagen har været spækket med indtryk, shopping og mangeartede oplevelser. Det er tid til et forfriskende brusebad inden middagen, hvorefter dagens næste store spørgsmål melder sig: Hvor skal middagen indtages? Det sværeste er nok at vælge, da der findes masser af muligheder med både lokalt og internationalt køkken i alle prisklasser.

Den velkendte og velsmagende Zubrowka vodka

Er aftenen lun, så afslut middagen med en stille udendørs drink. Er luften kølig, så findes der mange hyggelige vin-, øl- og cocktailbarer, hvor du kan nyde din night cap. Men glem ikke Polens nationaldrik – vodka. Et iskoldt vodka-shot varmer helt ned i tæerne og giver kinderne kulør. Selv nød jeg i den grad den føromtalte Zubrowka. Rund, mild og aromatisk og den perfekte godnatdrink – synes jeg.

Hideaways er specialister i rejser til Polen, hvor du bor på udvalgte hoteller med en god beliggenhed. Læs mere om Hideaways rejser til Gdansk her.

Læs også indlægget om Sopot som ligger ganske få kilometer fra Gdansk: De største seværdigheder i Sopot

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lilla Loft

Fra pulserende Barcelona til fredeligt strandliv i Badalona

Det er vidunderligt at være på storbyferie, men det kræver også en...
Læs mere