Aalborg Lufthavn

Aalborg Lufthavn er en kombineret militær og civil lufthavn, som ligger bynært, blot 6km fra centrum af Nordjyllands største by. Her kan du læse fakta og information om rejser fra Aalborg lufthavn.

Information om Aalborg Lufthavn (AAL)

Ruter fra Aalborg Lufthavn

SAS og Norwegian har dagligt en række afgange til Københavns Lufthavn, hvorfra man kan rejse videre ud i verden med et stort rutenetværk. Udover den populære indenrigsrute har Aalborg Lufthavn i dag også et bredt udvalg af udenrigsruter til især storbyer samt mange charterdestinationer. Med KLM kan man flyve til Amsterdam, og derfra videre ud i verden, ligesom i sær Norwegian har en række direkte ruter til bl.a. Malaga, Alicante, Mallorca og Gran Canaria.

Praktiske informationer

Transport til lufthavnen

Aalborg Lufthavn ligger kun omkring 6 kilometer fra Aalborg centrum og med bus er der god forbindelse fra og til Aalborg Banegård, den indre by og Lindholm togstation. Det er endnu ikke muligt at tage toget direkte til Aalborg Lufthavn, men Folketinget har dog bevilget etableringen af en jernbaneforbindelse fra Aalborg Banegård, som forventes færdiggjort i 2020. Nærheden til byen gør det også overskueligt at tage en taxa til lufthavnen, ligesom mange naturligvis ankommer i egen bil, ikke mindst pga. gratis parkering.

Parkering

Kører du i egen bil til Aalborg Lufthavn, kan du nyde godt af tilbuddet om gratis parkering til alle rejsende. Ifølge lufthavnen er der mere end 4.000 gratis parkeringspladser. Der findes dog også såkaldt 'Direct Parking', som er betalt parkering for dig, der gerne vil holde lige ved terminalen. Du kan finde mere information på lufthavnes egen hjemmeside her. Parkeringspladserne ligger generelt tæt på terminalen, hvilket gør, at du ikke behøver tage i lufthavnen lang tid før afgang, ligesom du kommer hurtigt hjemad ved ankomst.

Historie

Aalborg Lufthavn nord for Nørresundby blev officielt indviet i 1938, men oprindelsen til Danmarks tredjestørste lufthavn ligger dog i Rørdal i udkanten af Aalborg. Her havde direktøren for F.L. Smidth, Gunnar Larsen, som ejer Aalborg Portland Cementfabrik, en lille privat flyveplads. Han tilbød et tøvende byråd i Aalborg, at bruge flyvepladsen i en 2-årig forsøgsperiode til at drive en flyrute til København. Herefter skulle der anlægges en rigtig lufthavn, hvis ruten viste sig succesfuld. Til trods for få daglige afgange viste den nye indenrigsrute, Danmarks første, sin berettigelse, og den 29. maj 1938 blev den nye, rigtige, Aalborg Lufthavn indviet med et stort flystævne. Indenrigsruten mellem Aalborg og København er stadig landets største, som ifølge Aalborg Lufthavn indtil nu har fragtet omkring 25 millioner passagerer.

I 1997 forærede staten, som efter krigen havde overtaget de fleste danske lufthavne, Aalborg Lufthavn til 13 nordjyske kommuner på betingelse af, at kommunerne ikke må tjene på lufthavnen. Overskud kan i stedet bruges på forbedringer af lufthavnens passagerfaciliteter, og i 2001 åbnede Aalborg Lufthavn for en ny og større terminal, som blandt andet med flere gates og udsigtsbalkon gjorde lufthavnen betydeligt mere attraktiv.

De nye gode forhold tiltrak blandt andet flere charterselskaber og i 2006 bryder lavprisselskabet Sterling Airlines det monopol SAS og Cimber har på Aalborg-København ruten. Desuden lancerer Sterling ruter til London og Malaga. Et kraftigt øget passagertal giver behov for en udvidelse af terminalen, som blandt andet får endnu større afgangshaller og toldfri butik.

Norwegian har siden afløst Sterling, som gik konkurs i 2008, på indenrigsruten til København og har desuden udvidet med nye udenrigsruter til blandt andet Barcelona og Istanbul. Dertil kommer, at ruten til Amsterdam, som KLM/Air France åbnede i 2011, har givet de rejsende en hurtig adgang til et af Europas helt store internationale flyknudepunkter.

>> Læs mere om lufthavne