Aarhus Lufthavn Tirstrup (AAR)

Aarhus Lufthavn er beliggende i Tirstrup på det sydlige Djursland, og er en tidligere militærlufthavn, som nu alene bruges til civil trafik. Siden 1946 har Aarhus Lufthavn haft direkte indenrigsrute til Københavns Lufthavn Kastrup.

Information om Aarhus Lufthavn i Tirstrup

Ruter fra Aarhus Lufthavn

Indenrigsruten til København er den historiske, faste rute fra Aarhus Lufthavn, som i dag udgør knap halvdelen af de rejsende fra lufthavnen. Derudover har SAS i 2018 annonceret en større satsning på Aarhus, hvilket har tilført ruter til bl.a. Malaga, München, Oslo, Mallorca, Manchester, Stockholm, Nice, Rom og flere andre. Også EasyJet har fået øje på Aarhus og har åbnet ruter til Berlin (Tegel) og London (Gatwick), ligesom Ryanair har fløjet ruten til London (Stansted) i omkring 20 år.

Transport til Tirstrup

Aarhus Lufthavns beliggenhed i relativt stor afstand til byen, gør at mange kommer til lufthavnen i bil. Det er dog også muligt at tage offentlig transport, idet Midttrafik opererer flere busruter hertil, herunder den hurtige 925X, hvor køreplanen er tilpasset afgange og ankomster i lufthavnen. Det tager ca. 50 minutter at tage bussen fra Aarhus Banegård til lufthavnen, og der er 4 stoppesteder på ruten.

Pga. afstanden er prisen for en taxa til Aarhus Lufthavn relativt høj, og ligger på omkring 650 kroner per vej, mellem centrum og Tirstrup.

Parkering i Aarhus Lufthavn

Lufthavnen har ca. 1.500 parkeringspladser, som alle er mod betaling og under åben himmel. Der bruges et moderne parkeringssystem, hvor bilens nummerplade scannes automatisk ved indkørsel og udkørsel. Man skal herefter selv sørge for at betale for parkeringen, enten på automater i lufthavnen, på en app eller via lufthavnens hjemmeside. Betaler man ikke indenfor 48 timer efter man har forladt området, bliver der tilføjet et kontrolgebyr.

Der er ingen mulighed for gratis parkering eller parkering i parkeringshus ved Aarhus Lufthavn. Til gengæld er området indhegnet og patruljeres jævnligt. Døgnpriser starter fra omkring 80 kroner, mens en uges parkering koster fra ca. 350 kroner. Lige foran terminalen findes en mindre drop-off p-plads. El-biler kan oplades i parkeringsområdet P3.

Historie

I februar 1944 gave den tyske værnemagt besked til en række beboere omkring Tirstrup at de havde 3 uger til at fraflytte deres boliger, da området skulle benyttes til militære formål. Det viste sig at planen var at bygge en flyveplads her, primært for at kunne overvåge de indre danske farvande. Flyvepladsen var allerede operationel i september 1944, hvor 'Fliegerhorst Tirstrup' blev indviet. Efter krigen overgik Flyvestation Tirstrup først til RAF og dernæst til det danske flyvevåben.

Fra 1046 begyndte man med fast ruteflyvning fra flyvepladsen til København, hvilket har været tilfældet lige siden. Tirstrup var i første omgang tænkt som en midlertidig løsning, inden en ny lufthavn tættere på Aarhus kunne stå klar, men mange behjertede forsøg er siden skudt i sænk pga. bl.a. støj, miljø, pris osv. I 1950'erne eskalerede Den Kolde Krig, og NATO udbyggede i 1952 flyvepladsen for at kunne bruge den til overvågning af de selvsamme farvande, som Værnemagten i sin tid havde bygget den til. De militære operationer blev indstillet i 1998, og der findes nu alene en række militære depoter på området som minde om fortiden.

I dag er Flyvestation Tirstrup blevet til Aarhus Airport A/S, og er ejet af Aarhus Kommune, sammen med Norddjurs og Syddjurs Kommune, som hver har en mindre andel. Ejerne skød i 2017 et større beløb ind i selskabet for at udvikle lufthavnen, samtidig med at planer om en flytning blev lagt i graven. Men er desuden lykkedes med at udvikle en række nye ruter, hvilket har fået aktiviteten i lufthavnen til at stige kraftigt.

Du kan besøge Aarhus Lufthavns hjemmeside her.

>> Læs mere om lufthavne