Billund lufthavn

Her finder du fakta og nyttige informationer om rejser fra Billund lufthavn

Ruter fra Billund Lufthavn

Fra Billund Lufthavn har du adgang til mere end 40 internationale destinationer. Selvom det er muligt at rejse med SAS til København, benytter ni ud af ti passagerer Billund Lufthavn til at rejse til og fra udlandet. De direkte ruter fra Billund Lufthavn tæller en bred vifte af destinationer lige fra Island i nord til Tenerife i Syd. Der er mange populære rejsemål og heriblandt også mange destinationer, som kan besøges på rejser med Escapeaway, bl.a. direkte fly til Paris, Barcelona og Rom. De største flyselskaber i Billund Lufthavn er:

  • Air France (Paris)
  • British Airways / Sun-Air
  • KLM (Amsterdam)
  • Lufthansa (Frankfurt)
  • Norwegian
  • Ryanair
  • Turkish Airlines (Istanbul)

Derudover findes der et stort antal charterbureauer, som flyver gæster ud af Billund Lufthavn i 'egne' fly.

Praktiske informationer om Billund Lufthavn

Praktiske informationer

Danmark næststørste lufthavn har trods sin forholdsvis beskedne størrelse alle de faciliteter, man forventer at finde i en international lufthavn med forskellige spisesteder, butikker, eget hotel og komfortable venteområder. Billund Lufthavns lounge-område, King Amlet Lounge, har vundet mange hædersbevisninger, og generelt oplever man en lufthavn, som er moderne, afslappet og effektiv. Den nuværende terminal, som blev bygget på modsatte side af landingsbanen, blev indviet i 2002, og man har derfor ikke en lufthavn som er en sammenbygning af flere udvidelser, som man ser mange andre steder. I 2018 igangsattes den første egentlige udvidelse af den nye terminal, som så småt begynder at nærme sig sin kapacitetsgrænse.

Billund Lufthavn består af én, samlet terminal, herunder en central sikkerhedskontrol. Modsat Købenavns Lufthavn, adskiller man her afrejsende fra ankommende gæster, da der ikke er behov for et transitområde. Ved ankomst til Billund Lufthavn dirigeres man derfor straks til bagageudleveringen, og herefter ud i den store afgangs/ankomsthal (landside). Airside - dvs. efter man er kommet gennem sikkerhedskontrollen - finder man bl.a. en restaurant, en bistro, en café og en tax free-butik, samt en LEGO store. Den ene ende af terminalen er tilpasset afgange til lande udenfor Schengen, så der kan foretages pas-kontrol.

Transport og parkering i Billund Lufthavn

Der er ingen togforbindelse til Billund Lufthavn, men til gengæld betjenes lufthavnen af et stort antal offentlige busser, bl.a. fra Vejle og Aarhus. De fleste ankommer dog i bil, enten leveret af pårørende, eller i egen bil. Ankommer du i egen bil, kan du benytte korttids- eller langtidsparkering, som eventuelt kan reserveres hjemmefra. Vil du spare tid, kan du eventuelt benytte lufthavnens 'Park and Fly service', hvor du kan parkere lige foran terminalen og lade personalet parkere den. Du kan finde mere information på lufthavnes egen hjemmeside her. Billund Lufthavn har et parkeringshus, som ligger lige ved terminalen, og en stor parkeringsplads under åben himmel, som betjenes af en shuttle-bus. Vær opmærksom på at sætte god tid af til at få fundet en parkeringsplads, og derefter komme frem til terminalen.

Historie

Billund Lufthavn kunne i 2014 fejre 50-års jubilæum, som Vestdanmarks førende internationale lufthavn. Lufthavnen er siden starten den 1. november 1964 gået fra at have blot 4.200 passagerer til i 2018 at sætte rekord med 3,5 millioner rejsende, hvilket gør den til Danmarks med afstand næststørste lufthavn.

Placeringen af lufthavnen ved Billund er ikke tilfældig. Det var således daværende Lego-direktør Godtfred Kirk Christiansen, som i 1961 etablerede en privat landingsbane og flyhangar nord for Lego-fabrikken i Billund. Lego-direktøren var efterfølgende også en af initiativtagerne til at lufthavnen blev udvidet og omdannet til en offentlig lufthavn. Første direktør for Billund Lufthavn blev Hans Erik Christensen, tidligere chefpilot ved Lego, og indtil den første terminal stod færdig i 1966, blev passagererne betjent i Lego's hangar.

Lufthavnen har gennem årene undergået en løbende udvidelse, og er gået fra kun at have to indenrigsafgange om dagen til i dag at kunne sende rejsende afsted til destinationer over hele verden med adskillige afgange i døgnet. Som en del af en løbende udvidelse blev den oprindelige passagerterminal i 2002 afløst af en ny terminal på 40.000 m², som er designet til at kunne håndtere op til 3,5 millioner passagerer om året.

Lufthavnen som i dag har det officielle navn, Billund Airport, er et aktieselskab med offentlige ejere, der drives som en privat virksomhed.

>> Læs mere om lufthavne