Rejser til Schweiz

Schweiz er omsluttet af Frankrig, Tyskland, Liechtenstein, Østrig og Italien. Alperne dominerer de centrale og sydlige dele af landet, og ved grænsen til Frankrig i den nordøstlige del finder man Jurabjergene. Det bjergrige landskab byder på masser af flotte, gamle slotte bygget ind i klipperne eller gemt væk i dybe dale og skove. Men Schweiz er ikke et billigt land og mange foretrækker at opbevare deres penge i landets banker.

Hvordan bestiller jeg en rejse til Schweiz?

Schweiz er et af flere nye lande og rejsemål du snart kan opleve med Escapeaway. Tilmeld dig nyhedsbrevet hvor vi skriver om nye destinationer eller følg med på de sociale medier og få besked når vi åbner op for salget af rejser til Schweiz og andre spændende nyheder.

Seværdigheder og oplevelser

Der er mange ting at opleve på en rejse til Schweiz ikke mindst den smukke natur. Her har jeg samlet en håndfuld af de mange spændende seværdigheder du kan opleve på din ferie.

Alperne i Schweiz

Det mest besøgte og befolkede område i alperne er det centrale Berner Oberland, med sine maleriske bjergtoppe, dale og små landsbyer. De mest højtliggende dele af Alperne i Schweiz finder man længere sydpå, hvor det lille, men meget populære feriested, Zermatt, byder på udsigt til Schweiz' mest karakteristiske bjerg; det Toblerone-lignende Matterhorn. Højdepunktet Dufour ved Monte Rosa er dog det højeste bjerg. Schweiz' varierede geografi giver en mangfoldig vegetation lige fra palmetræer i Ticino til alpine planter i bjergene.

Slotte så langt øjet rækker

Schloss Thun er en landsby fra det 12. århundrede, bygget på en defensiv bakketop lige syd for Bern. I nærheden finder man Schloss Oberhofen, som er et smukt og velbevaret slot. Reuss er en malerisk landsby i nærheden af Luzerne, som har bevaret sin middelalderlige charme med bygninger fra det 15. århundrede, malede facader, tårne og overdækkede broer, der kunne pryde ethvert postkort.

Det smukke område med grønne græsgange og skove i Franches Montagnes i Jurabjergene, er et sted der er overset af mange besøgende i Schweiz. Her finder man kilometervis af vandrestier og skiruter. Genèvesøen (Lac Leman) er smuk, selv for schweiziske standarder, og på den østlige bred finder man det populære Chillon Castle midt i en fantastisk beliggenhed. Slottet ligger i gåafstand fra Montreux; midtpunktet i den schweiziske riviera og berømt for sin årlige jazzfestival.

Ascona er gemt væk bag alperne ved bredden af Lago Maggiore, med et behageligt middelhavsklima og det specielle italienske særpræg, som gør området til et populært opholdssted for kunstnere i Schweiz.

Rejsemål i Schweiz

Zürich

Zürich er en udpræget germansk by, placeret med den gamle bydel tæt ved den nordlige ende af Zürich-søen og tværs over Limmat-floden. De snoede gader er fulde af bygninger og charmerende gårdhaver fra det 16. og 17. århundrede. Området er livligt ud på nattetimerne. Bahnhofsstrasse er bygget langs de gamle bymure, og under jorden finder man verdens største underjordiske bankboks. Kunstmuseum er en kilde til national stolthed i Schweiz, og de lokale elsker desuden at holde picnic, solbade og svømme i bjergsøerne i løbet af sommeren.

Luzern - schweizisk postkort idyl

Luzern er indbegrebet af et schweizisk postkort; byen er omgivet af bjerge, søer, alpe-landsbyer og enge fulde af edelweiss. Den charmerende by ligger ved Reuss-floden på den vestlige side af Luzern-søen og udgør et godt udgangspunkt for udflugter i området.

Genève - internationale Schweiz

Genève er en meget international by, og er hovedkvarter for mere end 200 forskellige organisationer, hvilket giver byen en intellektuel og kosmopolitisk atmosfære, for ikke at tale om et højt prisniveau. Det er dog en skøn by med en interessant historie, beliggende på den vestlige side af Leman-søen. Byen har en skøn gammel bydel, domineret af St. Pierre-katedralen samt Place du Bourg-de-Four i romansk og gotisk byggestil. Byen byder på et væld af museer, bl.a. Museet for Kunst og Historie, Museet for Internationalt Røde Kors og Røde Halvmåne, samt Voltaire Museet. Det er skønt med en gåtur langs søbredden, og der findes masser af dejlige parker og badeområder ligesom det gigantiske springvand er værd at beundre.

Information og fakta

Geografi

Landets betagende sceneri har tiltrukket rejsende siden starten af 1800-tallet. Over 60% af landet er bjerglandskab, og en fjerdedel er dækket af skov, hvilket giver en fantastisk udsigt uanset hvor man kigger hen.

Historie

Schweiz’ historie er anderledes end landets europæiske naboer, hovedsagelig fordi ingen hersker siden det 14. århundrede, har været i stand til at styre udenrigspolitikken for den gruppe af kantoner, som landet består af. Området blev oprindeligt forenet under det romerske imperium i 1032, men blev aldrig rigtigt underlagt nogen streng kontrol. Dette blev dog ændret, da den tyske Habsburgske familie, det mest magtfulde dynasti i Centraleuropa, udvidede deres territorier under ledelse af Rudolph I. Da Rudolph døde i 1291, så de lokale ledere deres chance for at opnå uafhængighed.

Reformationen i det 16. århundrede medførte store omvæltninger i hele Europa, og mens resten af Europa var i kamp under Trediveårskrigen, så holdt Schweiz sig udenfor problemernes rækkevidde. Den westfalske fred i 1648, som afsluttede trediveårskrigen, hvor Schweiz havde lidt hårdt, markerede samtidig den schweiziske uafhængighed. Schweiz var nu for første gang anerkendt som en neutral stat.

Republikken Frankrig invaderede Schweiz i 1798 og etablerede den Helvetiske Republik. Napoleon blev hurtigt sendt retur og led sit endelige nederlag ved slaget ved Waterloo. Uafhængighed og permanent neutralitet blev reetableret af kongressen i Wien i 1815. I 1848 blev en ny føderal forfatning vedtaget, og den samme er stort set gældende i dag.

Schweizerne har fastholdt deres neutralitet helt ind i det 20. århundrede. Deres eneste engagement under 1. verdenskrig lå i tilrettelæggelsen af Røde Kors enheder. Under 2. verdenskrig blev situationen dog ændret, da landet hvidvaskede penge for det nazistiske Tyskland, lukkede grænserne for jødiske flygtninge, og organiserede hjemsendelse af de mange mennesker der forsøgte at flygte fra det nazi-besatte Europa. Landets image led uden tvivl noget efter dette, men i 1998 indvilgede den schweiziske regering i, at betale 1.2 millioner dollars som erstatning til pårørende til Holocaust-ofre, hvis midler blev deponeret i schweiziske banker.

Efter krigen var Schweiz i stand til at rejse sig som et ellers allerede stærkt kommercielt, finansielt og industrielt centrum, i modsætning til de fleste andre lande i Europa. Zürich udviklede sig til et internationalt centrum for bank- og forsikringsverdenen, og mange internationale organisationer, såsom WHO, etablerede deres hovedkvarter i Genève.

Schweiz afstod fra at blive medlem af FN eller NATO, men har dog tilsluttet sig EFTA. Schweiz søgte optagelse i EU i 1992, men i 2001 stemte folket for at styrke forbindelserne med EU, samtidig med at godkende et løfte fra de store partier, om at de aldrig ville tolerere rent faktisk at melde sig ind i EU. Dette satte en stopper for EU-debatten, og i mellemtiden har regeringen dog givet grundlag for et tættere samarbejde med resten af Europa.

Vejret når du rejser

Vejret bliver varmere omkring april og sæsonen for vintersport nærmer sig derfor sin afslutning.

Forår (april-maj) og efterår (september-oktober) er de bedste tidspunkter at besøge Schweiz, da man her finder færre turister og de billigere priser de fleste steder. Alperne forårsager et varierende klima i hele Schweiz; i bjergområderne er temperaturen ofte lav, mens de mere lavtliggende områder byder på højere temperaturer og varme somre.

Ticino har et varmt middelhavsklima, mens resten af Schweiz har et centraleuropæisk klima med temperaturer typisk omkring 20-25 ° C om sommeren og mellem 2-6 ° C om vinteren. Der er jævnt snedække ved højder over 3000m. Stærke søndenvinde, også kendt som fønvind, bringer høje temperaturer og er en væsentlig årsag til laviner.

Transport

Skal du rejser rundt i Schweiz har jeg her samlet lidt praktisk information om de forskellige transportformer.

Lufthavne

Med sin centrale beliggenhed i Europa, er Schweiz et let tilgængeligt rejsemål, hvad enten man ankommer med tog, bil eller bus. Langdistanceflyvninger ankommer til Zürich og Genève, som begge har moderne og velorganiserede lufthavne med førsteklasses busforbindelser til de respektive byer.

Kloten lufthavn, 10km nord for Zürich, har hyppige togafgange til hovedbanegården hvert 10. minut fra kl. 06 til midnat. Lufthavnene i Basel, Bern og Lugarno modtager også internationale flyvninger primært fra regionale byer.

Tog og bus

Togene kører til tiden i Schweiz, og højhastighedstog forbinder Genève og Zürich med de fleste andre store europæiske byer. Schweiz' tognet er omfattende og effektivt, men ikke billigt. Busserne har tendens til at være langsommere og mindre behagelige, selvom de dog er en billigere løsning.

Bil

At ankomme til Schweiz i bil indebærer normalt kørsel langs de snoede veje i bjergene, hvilket betyder en længere, men også meget malerisk køretur. Vejnettet er velholdt og trafikken håndteres effektivt. Der er hovedveje til alle grænseovergange i Schweiz. På grund af bjergene er der ikke så mange grænseovergange, men de vigtigste ruter fører til Frankrig via Genève mod syd og Basel mod nord, til Tyskland via Schaffhausen og St. Gallen omkring Bodensøen, og der er også adgang til Østrig og Italien i syd via Lugano, Ascona og Brig. For bilister er N1 den hurtigste rute fra Bern og Basel, og den servicerer også områderne nord og øst for Zürich. N3 fører til Zürich fra syd langs Zürich-søens bredder.

Billeje

Det er nemt at leje bil og du finder biludlejning fra alle de større billeje-selskaber i alle lufthavne og større byer i landet. Lige så nemt det er at leje bil og kører rundt i Schweiz, lige så dyrt er at det bestille biludlejning, så det er altid en god ide at sammeligne priser på lejebiler når du booker din rejse.

Oplev nogle af Europas smukkeste vandfald i Schweiz

Der er meget andet at tage sig til i Schweiz end at stå på ski, selvom noget af det, landet er mest berømt for, er de mange udsøgte alpine områder til skisport, fest og afslapning.

Naturelskere kan med fordel besøge landet også uden for skisæsonen, hvor man for eksempel kan opleve et lunt "brusebad" under det 300 meter høje, uforglemmeligt smukke vandfald Staubbach.

Fra tidlige tider er romantikere og naturinteresserede taget på pilgrimsfærd til Staubbach-vandfaldt i Lauterbrunnen-dalen, som er et af de højeste, frit faldende vandfald i Europa. Den verdensberømte tyske digter Johann Wolfgang von Goethe siges at være blevet inspireret til et af sine digte - "Åndernes sang over vandene" - ved at nyde synet af Staubbach-vandfaldet. Digtet handler om menneskelivet, der ligner vandet i dets konstante forvandlinger mellem ro og bevægelse.

Om sommeren påvirker de varme vinde Staubbach-vandfaldet på en sådan måde, at det sprøjter fine dråber i alle retninger. Visse besøgende mener, det er en god idé at medbringe en regnfrakke, hvis man ikke ønsker at blive våd.

Der er 72 andre vandfald, man som turist kan nyde i Lauterbrunnen-dalen, for eksempel de 10 gletscher-vandfald Trümmelbach-vandfaldene, der hvert år flytter 20.200 tons sten ned fra bjergene. De kræver lidt af en klatretur at få lov til at opleve, men deres skønhed er det hele værd.

Turistinformation

Schweiz har noget at byde på hele året rundt. Sommeren er varm og behagelig og indbyder til udendørs eventyr. Der kan dog være meget travlt på denne tid af året. Vintersæsonen i Schweiz byder på skisportssteder i alperne, som åbner omkring slutningen af november og med højsæson omkring jul.

Her finder du oplysninger om Schweiz's turistbureau som gerne hjælper med gode tips og råd til din ferie. Den officielle hjemmeside for det schweiziske turistbureau indeholder en række praktiske informationer om at rejse i Schweiz. Derudover finder du også oplysninger om forskellige aktuelle begivenheder og nyheder i Schweiz.

>> Se alle rejser til Østrig her
>> Se vores rejser til Tyskland her

Hoteller i Schweiz