Rejser til Granada

Den sagnomspundne by Granada er et af de smukkeste, historiske steder i verden. Når man rejser til Granada, kommer man til én af de smukkeste byer, ikke bare i Andalusien, men i hele Spanien. En kendt spansk talemåde siger: "Si no has visto Granada, no has visto nada" (Hvis du ikke har set Granada, har du intet set).

Granada er hovedstad i provinsen af samme navn, og ligger omgivet af de tårnhøje og spektakulære Sierra Nevada-bjerge og med maurernes gamle landbrugsland, kaldet La Vega på spansk, beliggende syd for byen. Granada er indbegrebet af 'det gamle Spanien'. Et Spanien, der har bevaret sine traditioner og skikke op gennem moderne tid - hvad enten det er tapaskulturen, tyrefægtningen eller den ældgame flamenco-musik; men det er også en del af Spanien, som stadig bærer mange spor af de mange forskellige kulturer, der helt op til middelalderens afslutning og begyndelsen af den tidlige moderne tid satte sit præg på Andalusien.

På en ferie i Granada oplever man denne indflydelse tydeligst på den mauriske borg Alhambra, der knjeser over byen, med Sierra Nevadas snedækkede toppe i baggrunden, og de to historiske bydele Albaicin og Sacromonte, hvoraf den første også har maurisk oprindelse. Men byen er også rig på bygninger og monumenter, der enten er bygget af, eller dedikerede til det katolske kongepar, Isabella og Ferdinand, som generobrede Granada fra maurerne og som i tiden efter den mauriske periode, satte deres store præg på byen.  

Selv om byen ligger inde i landet, omgivet af bjerge og dale, ligger kysten kun ca. en times kørsel væk, og de andre store andalusiske byer, såsom Malaga, Córdoba og Sevilla kan nemt nås med bus, tog eller i en lejebil, og byder på et væld af store kulturelle og historiske seværdigheder. I Alpujarra-bjergene tæt på Granada kan du opleve de hvide landsbyer, Los Pueblos Blancos, som samtidig er et godt udgangspunkt for vandreture mellem landsbyerne Pampaneira og Bubion.

Information og fakta

Granada breder sig langs Sierra Nevadas bjergskråninger og bliver tættere mellem floderne Darro og Genil. Vest for Granada finder man La Vega, der er et fladt, frugtbart område. El Altiplano ligger mod nord, og mod syd ligger Costa Tropical. De højeste tinder på Den Iberiske Halvø finder man i Sierra Nevada, der er erklæret for nationalpark, naturpark og biosfærereservat. Bjergtoppen Mulhacén når en højde på hele 3.482 meter, og det legendariske bjerg Veleta når op på 2.298 meter.

Seværdigheder

Den mest ikoniske bygning i Granada er uden tvivl Alhambra-paladset, som er bygget oven på ruinerne af en gammel borg fra 889 i perioden 1248 til 1354, først på ordre fra Mohammed ben Al-Ahmar, der var grundlæggeren af det berømte Nasrid-dynasti, og siden af hans efterfølgere. Det blev til et royalt palads under Yusuf I, sultanen af Granada, i 1333. Siden 1984 har det stået på UNESCO´s verdensarvsliste og det er i dag en af Spaniens største turistattraktioner. 

Under det mauriske herredømme var arabiske badhuse centrale for livet i Granada, og resterne af nogle af dem er stadig synlige i byen, herunder El Bañuelo, som er blevet udpeget som et nationalt monument og som står yndefuldt med sine glatte stenbuer, smukke fliser og elegant udskårne lyssøjler i Carrera del Darro.

En anden af Granadas store seværdigheder er byens katedral, Santa Iglesia Catedral Metropolitana de la Encarnación de Granada, der blev bygget i perioden fra 1526 til 1561 i spansk renæssance-stil, selv om den oprindelige plan var at bygge den i gotisk stil. Som et symbol på de magkampe om Andalusien og Spanien, som havde udspillet sig i de foregående århundreder mellem mauriske og katolske konger, blev katedralen bygget oven på byens tidligere moske, sådan som ofte sås med modsat fortegn i Mellemøsten med kristne monumenter, f.eks. i det gamle Konstantinopel efter at osmannerne erobrede byen. Til katedralen hører også et kapel, Capilla Real de Granada, hvor det katolske kongepar, dronning Isabella og konge Ferdinand, ligger begravet sammen med deres datter.

Mad og drikke

En rejse til Granada er også en kulinarisk oplevelse af rang. Granadas rige og mangfoldige gastronomi afspejler dels de gamle andalusiske tradtioner med den berømte tapas-kultur i centrum, og dels den store indflydelse, som den mauriske kultur, især indtil slutningen af middelalderen, satte på byens gastronomi med brug af arabiske krydderier og ingredienser, der i dag ofte blandes med de lokale spanske produkter fra bjergene og kysten. Fisk og skaldyr står ofte også højt på menuen, da havet som nævnt ikke ligger længere end en times kørsel fra byen.

Hvad angår byens tapas-barer, så finder du i gaden Pedro Antonio de Alarcon en overflod af gode tapasbarer, der også serverer lækre sangria-drinks. Engang, før euroens indførelse, var tapas-maden inkluderet i prisen, når du på en af byens tapas-barer bestilte en øl, et glas vin, en drink eller en juice; men siden euroens indførelse er priserne på tapas - og på alle andre produkter i byens barer og restauranter - steget så meget, at den tradition desværre er ved at forsvinde, hvilket betyder, at du skal betale for en tapas særskilt og ikke får den automatisk med i prisen, når du køber drikkelse. Den samme tendens gør sig i øvrigt gældende i de fleste andre regioner i Spanien, hvor tapas er meget udbredt.

Aktiv ferie

Hvis du elsker naturen, vil en rejse til Granada give dig mulighed for at få mange unikke oplevelser udendørs. Du kan f.eks. tage på vandreture i Sierra Nevada om sommeren eller løbe ned ad bjergene om vinteren.

Alternativt kan du leje en mountainbike og køre fra Sierra Nevada Biosfære Reservat ned til de spektakulære dale, der omgiver Granada, eller - til de mere eventyrlystne og øvede - paraglide fra 1300 meters højde ned i dalen Cenes de la Vega.

Ved havet ,kun en times kørsel fra byen, er der desuden et væld af vandsports-aktiviteter i det skønne Middelhav.

Strande

Granada har ikke - med sin beliggenhed ved foden af Sierra Nevada - nogen strande, som man kan benytte sig af; men de nærmeste strande ligger kun ca. en times kørsel syd for byen på kyststrækningen kendt som Costa Tropical. En af de mest populære strande for granadinerne selv er stranden i den lille hyggelige og charmerende by Salobreña, der egner sig godt til svømning og har masser af strand-faciliteter, så du og familien kan slappe af og nyde hele dagen i solen.

Hvis du er på udkig efter et sted at dykke eller snorkle, så prøv La Rijana-stranden i Castell de Ferro, der er en rolig stenstrand beskyttet af klipper og en bugt - og som i øvrigt er elsket af lokalbefolkningen. Den prisbelønnede La Herradura-strand i Almuñecar kan også anbefales med dens smukke udsigt til Sierra de la Almijara og dens mørke sand.

Vejret og trafik

Den nære beliggenhed af bjergkæden Sierra Nevada er medvirkende til at forskellen mellem dag- og nattemperaturer er meget markant i Granada. Om vinteren er det nødvendigt at have overtøj på. Sommertemperaturen er lavere i Granada end i øvrige andalusiske provinshovedstæder, og der bliver ofte køligt om natten. Det regner hovedsageligt i efterår- og vintermånederne i Granada.

Granada har meget fine landevejsforbindelser. Motorvej A-44 (E-902) forbinder byen med den nordlige del af Andalusien. Landevej A-92 forbinder Granada med Málaga og Sevilla mod vest, og mod øst med Almería og Murcia samt den østlige middelhavskyst fra Alicante til Almería. Landevej N-432, der også er kendt under navnet Kalifatruten, fører til Córdoba. En oplagt mulighed for områderne omkring Granada, er at leje en bil og køre rundt på egen hånd.

Fra Chauchina lufthavn, der kun ligger sytten kilometer fra bymidten, er der faste flyforbindelser til de største spanske byer. En anden mulighed er at ankomme til Granada med tog, idet der er togforbindelse til de vigtigste jernbanestationer i Spanien.

Sådan finder du en rejse til Granada

Med Escapeaway kan du rejse til Granada fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs, typisk til lufthavnen i Malaga eller Sevilla. Vi giver dig flybilletter med rutefly til nettets bedste priser, pakker det sammen med vores udvalgte hoteller i Andalusien, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

>> Her finder du pakkerejser til Spanien
>> Læs også om rejser til Costa del Sol

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her

Andre links

Hoteller i Granada

Populære hoteller i Granada

Spanien, Sydspanien, Andalusien, Granada
9,4
Fabelagtigt
562 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Nærmeste strand: ca. 67 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, Sydspanien, Andalusien, Granada
9,2
Fabelagtigt
1318 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, Sydspanien, Andalusien, Granada
9,0
Fabelagtigt
951 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 21 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Hvad siger gæsterne i Granada?

9,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 11 anmeldelser