Rundrejser i Andalusien

Skal du på bilrundrejse i Andalusien, kan du komme gennem de mest fantastiske områder. Syd for Sevilla vil du opleve kilometervis af flade olivenmarker, og nær Granada finder du Spaniens højeste bjerge i kæden Sierra Nevada, hvor du kan nå de snedækkede toppe i bil. Andalusien byder på et væld af seværdigheder, og der findes vel næppe et rejsemål, som er mere oplagt at se end Andalusien på en bilrundrejse. Læs mere om rejser til Andalusien

Inspiration til en bilrundrejse

Det kan ikke betale sig at spare motorvejsafgifterne ved at køre ad de små veje, med mindre du er ude på oplevelsestur. De små veje er ofte langsommelige, fordi de snor sig gennem bjergområderne, og fordi trafikken kan være meget tæt. Mange steder – f.eks. mellem Málaga og Gibraltar kan du vælge mellem en gratis motorvej og en betalingsmotorvej. På grund af trafiktætheden kan der let være en times forskel på turen – og på betalingsvejen er udsigten oven i købet langt bedre.

Hvis du er på bilrundrejse i Andalusien, bør du købe et godt kort – f.eks. fra Michelin. Her får du hurtigt et overblik over den hurtigste og den smukkeste vej fra ét sted til et andet.

Der er smukt overalt, men snyd ikke dig selv for turen ad A366 fra El Burgo til Ronda.

Hvis du planlægger en bilrundrejse i Andalusien om sommeren, bør du have booket dine hoteller på forhånd, for mange steder er der helt udsolgt i sæsonen. Om vinteren, hvor klimaet jo stadig er mildt, kan du sagtens tage på bilrundrejse i Andalusien på må og få. Du vil ikke kunne undgå at få store oplevelser.

Oplevelser på en bilrundrejse

Her kan du læse om nogle få udvalgte oplevelser og seværdigheder du kan besøge på en bilrundrejse i Andalusien. På vores blog om rejser kan du få meget mere inspiration til ferien i blogindlæg om seværdigheder og rejsetips i Andalusien.

Bare en halv time ind i landet og du kan måbende betragte de månelignende kalkstensformationer i El Torcal-området, og senere besøge kunsthåndværksbutikker og forhistoriske stendysser i den knapt så besøgte Antequera. Eller tag mod nordvest for at udforske den imponerende slugt ved El Chorro med den svimlende ’Kongens lille Sti’ og de nærtliggende azurblå søer, der i det tidlige forår vågner op med fugleliv. Det idylliske bjerglandskab omkring Riogordo og Colmenar er for nylig blevet opdaget af turisterne på grund af nogle skønne, landlige steder, man kan bruge som base for sin rejse.

Andalusien er også et velkendt mekka for golfspillere med over 50 verdensklasses baner og noget af det bedste klima i Europa (der er sol over 300 dage om året). Der er masser af sandstrande – og ikke alle er overbelagt med irske pubber eller overrendt af solskoldede englændere. Man kan nemt blive begejstret for de centrale strande i Marbella og Malaga, som er godt belagt om sommeren, men de er næsten mere perfekte i lavsæsonen, også til en løbetur om formiddagen eller til en tur i byen om aftenen.

Du må endelig ikke overse selve Malaga, der ligger omkring en gigantisk renæssancekatedral. Den gamle bydel byder på førsteklasses tapasbarer, museer og natteliv, mens den travle havn tilføjer en anelse snavs og lokal kolorit. Hvis man ønsker lidt af det samme, men med flere fine forretninger, så tag til Marbella i weekenden og fest med det andalusiske jetset.

Besøg Malaga

Malaga, porten til Costa del Sol, praler af en pulserende gammel bymidte, der er klynget omkring en kæmpe renæssancekatedral og gennemskåret af den elegante, trafikfri Calle Larios. Tag hertil på grund af de førsteklasses tapas (prøv El Refectorium, Casa de la Guardia eller Tragabuches, hvis du vil besøge Michelinrestauranter), den pulserende musikscene (tag en ’Det sker’-brochure), det overdækkede marked (en seværdighed i sig selv), CAC Màlaga - det moderne kunstcenter, (tæt ved havet og helt i hvidt) og et superbt Picassomuseum (med tohundrede af hans fineste værker; kunstneren blev trods alt født her).

En mundfuld frisk luft får du på en gåtur langs den livlige Malagueta strand eller du kan tage kabelbanen op til det mauriske Alcazabapalads – en oase fra det 11. årh. med gårdhaver og jasminduftende haver, som lige så godt kunne ligge 100 kilometer fra centrum.
For ren og skær nysgerrighed efter de kendte og deres yachts, er der ikke noget bedre sted end strandende og marinaerne i Marbella. Du kunne støde ind i Joan Collins, Craig David, Bruce Willis eller Antonio Banderas og Melanie Griffith, som alle jævnligt holder ferie her (men forvent ikke at støde ind i Sean Connery – han foretrækker nu Bahamas efter en lokal strid).

Selv hvis du ikke spotter én eneste celebrity, er turen ikke spildt. Den gamle andalusiske, mauriske bydel charmerer med sine blomsterfylde balkoner og smalle gader. Kunstelskere vil nyde museet med kunst af Picasso, Dali og Miró (blandt andre), Paseo Maritimo, der er fyldt med skulpturer, en sommersæson fyldt med opera og dans (i juni holdes den årlige byfest) og sidst men ikke mindst utallige små gallerier.

Byen er også den måske mest perfekte base for golfspillere. Der er mere end 30 golfbaner inden for en times kørsel – måske den tætteste forekomst i Europa – og blandt banedesignerne kan nævnes Robert Trent Jones, Seve Ballesteros, Peter Alliss, Dave Thomas og Tony Jacklin.

Og gå ikke glip af den klassiske, hvide by, Mijas, kun 20 kilometers kørsel væk i din bil.

Antequera

Over Antequera er der et plateau af særprægede, isskabte formationer af kalksten, der ligner svampe, hoveder og andre former, der ville begejstre en freudiansk geolog. Markerede, farvekoordinerede stier leder dig rundt på tre og fem kilometers stier, forbi de bedste af disse betagende syn og tilbage igen. For at undgå grupper af spanske skoleelever, anbefales det at tage af sted sen eftermiddag, når den nedgående sol bader stenene i et rødligt skær. Hvis man kommer om foråret, kan man finde op til 30 forskellige orkidéarter.

Denne betragtelige købstad, der ligger 100 kilometer vest for Granada og 40 kilometer nord for Malaga, har en flot tyrefægterarena, et udmærket museum og en håndfuld interessante kirker, men dens hovedattraktion er en trio af forhistoriske stendysser – eller stendækkede begravelseskamre. De ovale kamre er dækket med massive tagplader, hvoraf en af dem (i Cueva de Menga) vejer hele 180 tons. Man kan tyde nogle indgraverede symboler og beundre, at man i sin tid havde beregnet, hvordan den stigende sols lys kunne trænge ind i kammeret ved sommersolhverv. De sidste begravelser her fandt sandsynligvis sted for 4500 år siden.

Hvis du kommer en fredag, finder du en by fuld af livlige stadeholdere og handlende på markedet. Mange forhandler olivenolie, som i øvrigt er regionens hovedeksportvare (den kan købes i fem liters dunke).

50 kilometer nordvest for Malaga ligger en af Spaniens mest dramatiske kalkstenskløfter. Togbanen løber lige igennem en del af den, og hvis du vil tage stedet nærmere i øjesyn, kan du (hvis tilstanden tillader og på egen risiko) følge en svimlende betonsti, kaldet Camino del Rey efter Alfonso XIII, der balancerer over kløften, halvvejs oppe ad og uden på klippen. Den begynder ved et vandkraftværk 12 kilometer fra stationen i El Chorro. Hvis dette ikke er spændende nok, kan du finde talrige klatreudstyrsbutikker i El Chorro, og boltede eller uboltede ruter – med interessante navne som ’politimanden stjal min walkman’ og ’mor vil være tyrefægter’ – både for begyndere og øvede. Man kan købe en engelsksproget guidebog for klatrere.

Nordvest for Antequera, ved Fuenta de Piedra, ligger Andalusiens største naturlige sø, som hvert forår byder velkommen til en kæmpe flok stor flamingoer. Det stille vand med højt saltindhold og en overflod af krebsdyr gør det til en ideel yngleplads for disse sarte lyserøde fugle. Om vinteren kan du se traner, og på alle andre tider af året (undtagen hvis området er helt udtørret om sommeren) er der vadefugle nok til at gøre enhver ornitolog lykkelig. Man kan gå langs et stykke af kystlinien, men svømning er forbudt.

>> Læs mere om bilrundrejser