Rejser til Castilla-La Mancha 

- en anderledes og oplevelsesrig del af Spanien

Regionen Castilla-La Mancha ligger både syd, nord og øst for Madrid og breder sig over et kæmpe område helt ned til Andalusien. Mod øst når det næsten til Valencia, Murcia og Alicante og mod vest rammer det Extremadura. Det betyder store forskelle i f.eks. landskaber og kulturer, hvilket gør regionen endnu mere spændende som rejsemål. Så glem alt om at nå bare det halve på en enkelt rejse til Castilla-La Mancha. Lav i stedet en plan og udvælg tre ”fixpunkter” og lad så resten være op til din vej igennem landskabet, hvor små landsbyer, en borgruin eller smukke naturområder helt sikkert vil kalde på dig. 

>> Læs også om rejser til Costa Blanca i Spanien

Fantastiske Spanien 

Min første rejse til Castilla-La Mancha blev indledt med netop tre fixpunkter: Madrid, Toledo og Cuenca. En øjenåbner, der igen fik mig til at tænke på, hvor enormt, fantastisk og forskelligt et land, Spanien er.

Efter tre dage i Madrid, hoppede jeg ind i lejebilen og kørte de ca. 80 km, der er til middelalderbyen Toledo. Wauw og en gang til wauw! Byen er majestætisk smuk, som den ligger der, hævet over sletten på en bakke med mure og tårne og en katedral, hvis spir næsten når himlen. Du vil med det samme fornemme, at her træder du ind i historien. 

Samtidig er byen både levende og moderne med omkring 84.000 indbyggere. Nyd byen og dagen i dit eget tempo, giv dig tid til at slentre, drikke kaffe og spise frokost. Besøg seværdighederne, som det nu passer og gå ikke glip af El Greco-museet, Grækeren, der levede og døde i Toledo indtil 1614, og som regnes for en af de betydeligste malere på sin tid. Nyd et glas vin på plaza’en, tag et hvil på hotellet og gå så ud for at spise middag – sådan cirka ved 21-21.30-tiden. Du er jo i Spanien. 

Selv om målet efter Toledo er Cuenca, så tag dig tid at opleve regionen, stands i en lille landsby og køb en kop kaffe, stop, hvis et udsigtspunkt dukker op. Du har ca. 183 km at til at tage det roligt i. 

In love with Cuenca

Når du rejser til Castilla-La Mancha vil du også opleve, at jo nærmere, du kommer Cuenca, jo mere vildt bliver landskabet med klippeformationer, der næsten ligner katedraler. Her er usandsynligt smukt og ja, magisk. 

Det er den gamle bydel også.  Smalle, brostensbelagte gader, der går stejlt opad, bygninger i skønne farver, mens middelalderen især viser sig i form af kirke og monumenter. På vejen opdager jeg et skilt: Museo Municipal de Arte Moderno – i denne lille by? Museet er heller ikke stort, men interessant. Også selve bygningen, der tidligere har fungeret som fængsel, er værd at kigge på. 

Efter den oplevelse må det være tid at besøge Cuencas mest berømte seværdighed: De hængende huse, der siden 1000-tallet (formoder man) har hængt ”udenpå” bydelen. I dag er der tre tilbage, hvoraf et er restaurant og to et kunstmuseum. Du skal måske lige overtale dig selv til at gå over dørtærsklen. De hænger faktisk uden på byen! Dertil kan den for øvrigt fantastiske udsigt også gøre dig lidt svimmel, da du kan se lige ned i en dyb, dyb slugt. Som du for øvrigt skal forcere. Dog via en 107 m lang bro – men den tur kan også give et sug i maven. 

Vel ovre skal du vende dig om og kigge op på den gamle bydel og de huse, du lige har været inde i. Du tror ikke selv på det. Tilbage igen via broen og NU må det vist være tid til en drink på Plaza Mayor og en siesta på hotellet. Cuenca - jeg elsker dig. 

>> Læs mere om rejser til Cuenca her

Madglæde og masser af hvidløg

At spise i Spanien er en fornøjelse – også på en rejse til Castilla-La Mancha, der er kendt for simple retter med masser af smag. Bl.a. sammenkogte retter, vildt, asados som f.eks. stegt lam eller ged, diverse charcuteri og ikke mindst den berømte Manchego-ost. Hvis du elsker hvidløg, er du kommet til rette sted, da det bruges i snart sagt alt. Ikke så mærkeligt, da de er storproducenter af den lækre grøntsag. Der høstes mere end 50 tons om året (ja, du læste rigtigt – 50 tons). 

Også safran er en stor indtægtskilde idet 75% af verdens safranproduktion foregår i Spanien, specielt i Castilla-La Mancha. Safran laves af støvfang fra safrankrokus, og det er verdens dyreste krydderi på grund af en meget kompliceret fremstilling. En eksklusiv souvenir, som holder længe.

Som en lille afsluttende og informativ bemærkning: Hvad mange ikke ved (heller ikke jeg) er, at Castilla-La Mancha er det næststørste område i Spanien (efter Andalusien) til produktion af olivenolie. Så i den smagskategori er der også rigelige muligheder for at tage en lokal souvenir med hjem.

Vin og vanvittige riddere

At spise i Spanien er en fornøjelse, og det er det også at drikke. Ikke mindst i Castilla-La Mancha, som er et af verdens største vinproducenter og tegner sig for halvdelen af den spanske vinproduktion. Gå ombord i kendte, men nok mest i ukendte vine, bl.a. fra La Mancha, Valdepenas, Almeans, og Mondejar. Velbekomme!

Ingen omtale af Castilla-La Mancha uden at nævne ridderen Don Quixote de La Mancha og hans tro væbner Sancho Panza. Romanen, der udkom i begyndelsen af 1600-tallet, er skrevet af Miguel de Cervantes, og et af det spanske sprogs mest kendte værker, som er oversat til en mange sprog. Historien er fantastisk, indflydelsen stor i Castilla-La Mancha, og du møder ofte Don Quixote og Sancho på skilte og plakater. Har du lyst til at følge i deres fodspor, kan du f.eks. køre ruten Route of Don Quijote, hvor du bl.a. vil møde mange af den type vindmøller, som han i sit forvirrede hoved kæmpede imod. 

Tjek evt også disse ruter ud: Ruta de los Pueblos Negros ("Route of the Black Villages"), Route of the Saffron Fields og Route of the Castles. 

Hasta luego – på gensyn

Når caravellen vender næsen mod Danmark igen, håber jeg, at du ligesom jeg gjorde, sidder og tæller på knapper for at finde ud af, hvornår der næste gang er tid og råd til endnu en tur til en nyopdaget, helt anderledes og vidunderlig del af Spanien. Castilla-La Mancha. 

Bare et afsluttende råd: rejs i forårs- eller efterårsmånederne. Sommeren er en bageovn, og vintrene kan være bidende kolde. 

Sådan bestiller du en billig rejse til Castilla-La Mancha

Med Escapeaway kan du rejse til Castilla-La Mancha fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi giver dig flybilletter med rutefly til nettets bedste priser, pakker det sammen med vores udvalgte hoteller i Castilla-La Mancha, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

>> Læs mere om hoteller i Spanien her

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her

Rejsemål i Castilla-La Mancha

  • Almonacid de Toledo er en fredelig lille landsby for foden af en imponerende borgruin bare 20 minutters kørsel uden for Toledo, den Iberiske Halvøs spirituelle hovedstad. Landsbyen giver dig det perfekte udgangspunkt for at udforske Castilla-La ... Mancha regionen. Læs mere
  • Torrijos
    1 hotel
    I Torrijos har du både Toledo og Madrid med deres utallige seværdigheder og kulturelle tilbud indenfor kort rækkevidde. Samtidig har du et godt udgangspunkt for at udforske Castile la Mancha regionens mange andre, mere ukendte perler i form ... af hyggelige landsbyer og vingårde. Læs mere