Rejser til Salamanca

Byen ligger omtrent 210 kilometer nordvest for Madrid ved floden Tormes. Dette er en biflod til Douro-floden, som den møder nær grænsen til Portugal omkring 100 kilometer mod vest. Selve Salamanca er dog mere kendt for sine mange smukke bygninger i gylden sandsten. Det inkluderer Spaniens ældste universitet. De omkring 30.000 studerende herfra er med til at give byens gader liv med et ganske internationalt præg. I dag er det smukke og anerkendte universitet sammen med turisme de vigtigste indtægtskilder for Salamanca, som i alt har omkring 143.000 indbyggere.

Det smukke universitet, som blev grundlagt i 1218 af Alfonso IX de León, er da også i sig selv en populær seværdighed. Der er dog meget andet at se og opleve på en rejse til Salamanca. I det gamle centrum kan du gå på opdagelse i et vivar af smalle gader, der munder ud i stemningsfulde torve og pladser med talrige fortovscaféer. Overalt fornemmer du tydeligt, at Salamance er historierig by.

Den gyldne by

De mange iøjefaldende gyldne bygninger har givet Salamanca tilnavnet La Dorada (Den gyldne by). Byens historie strækker sig faktisk helt tilbage til det 4. århundrede f.Kr., hvor kelterne byggede et forsvarsværk her. 150 år senere var det dog ikke nok til at forhindre Hannibal og hans karthagiske styrker i at indtage område. Senere kom byen under romernes herredømme, som gjorde byen til en mellemstation på Vía Lata (sølvruten). Da Spanien i det ottende århundrede blev invaderet af maurerne faldt også Salamance.

De nye magthavere nød en periode med herredømme i Salamanca, men snart vakte byens igen interesse hos de kristne magter. Derfor fulgte århundreder, hvor byen skiftevis var på muslimske og kristne hænder, indtil Alfonso el Bravo i det 1. århundrede under den såkaldte Reconquista (generobring) for sidste gang fordrev maurerne. Det var i perioden derefter, at de mange kirker og universitetet blev opført.

Største oplevelser

Når du i dag sidder og nyder en kop kaffe eller et måltid på en af caféerne på den store Plaza Mayor (rådhuspladsen), kan du ikke undgå at mærke historiens vingesus. Rundt langs pladsen nedenfor de gyldne bygninger løber en lang, skyggefulde buegang med butikker og caféer. Her er der næsten altid masser af liv. En rejse til Salamanca er en oplagt mulighed for at smage den lufttørrede skinke Jamón Ibérico, som ganske vist ikke er det billigste på menukortet. Takket være de mange studerende, som typisk ikke har mange penge på lommen, er det dog også nemt at finde et budgetvenligt måltid. Ikke mindst på barerne, hvor der traditionen tro næsten alle steder serveres lækre tapas.

Udover de mange caféer bruges rådhuspladsen ofte til forskellige markeder og andre interessante arrangementer. Af de andre seværdigheder udover universitetet og Plaza Mayor bør du som minimum besøge den spektakulære katedral, som i virkeligheden består af Catedral Vieja fra 1100-tallet og den nyere Catedral Nueva fra 1500-tallet samt Puente Romano (den romerske bro).

Det er en fornøjelse blot at spadsere rundt i den gamle bydel, Casco Historico, som er kompakt nok til at udforske til fods. Mange rejser til Salamanca for at udforske arkitekturen, museerne og de historiske seværdigheder. Næsten uanset hvornår din rejse ligger på året, har du desuden gode chancer for at opleve et levende kulturliv, som inkluderer adskillige traditionsrige festligheder som for eksempel Fiesta de la Virgen de la Vega i september. Da er her masser af koncerter, folkedans, fyrværkeri, og et middelaldermarked.

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her

Hoteller i Salamanca