Rejser til Fuerteventura
4, 3, 2 og 1… Det lyder som en nedtælling, og faktisk er det bare min samling af ø-besøg fra min forrige rejse til de kanariske øer. Her findes i alt 7 søskendeøer, og de har hver især deres helt egen personlighed. Fuerteventura er ingen undtagelse – måske snarere tværtimod.
Det er i hvert fald den ø, som har sat sig bedst i min hukommelse, fordi den skiller sig mere ud end de andre, og det glæder jeg mig til at fortælle dig om her, for hvis du søger nogle af Europas smukkeste, bredeste og længste strande, så er det Fuerteventura, du skal have et særligt godt øje til. Velkommen til Fuerteventura med Escapeaway, vi har passion for rejser hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferielejligheder med karakter.
Fuerteventura er den anden største af de kanariske øer. Den er i hvert fald lang. En ’kleppert’ der er godt 100 km lang, og derfor nyder jeg indflyvningen her fra 5 kilometers højde ekstra meget, for jeg får en god smagsprøve herfra oven på, hvad der venter mig på landjorden. Det kan næsten kun gå for langsomt med at få landingsstellet ud af bugen på flyvemaskinen, for jeg skal ud at have Fuerteventura helt ind under huden…NU: )
Europas Caribien – med stort C
Bare navnet lyder relativ eksotisk, og når jeg udtaler det, så elsker jeg at rulle en smule, når jeg kommer til ’R’ – Fuerteventu’rrrrr’a: ) Det smager af noget caribisk, og det er såmænd heller ikke helt forkert, for aldrig før har jeg oplevet så kridhvide strande, der er længere, end jeg kan nå at jogge fra ende til anden på en morgentur. Aldrig før har jeg set så krystalklart vand i så azurblå nuancer – det gør næsten helt ondt i øjnene at betragte den klare, blålige farve, mens sandet ligger med sine fine og lyse korn som en kontrast.
Derfor er det faktisk mere reglen end undtagelsen, at gæster, der vælger Fuerteventura (selv i vinterhalvåret), kommer for at bade, bade og bade. Her er rigeligt med plads til alle, store som små, og så vil du opleve en helt særlig type af besøgende, som nyder den afslappende atmosfære her. Du skal få et par stikord her:
De elsker vind i håret, og de får et endnu bredere smil på læben, jo større bølgerne er. Du ser dem ofte komme kørende i en gammel VW transporter, for her er god plads bagi bilen til deres udstyr.
Disse besøgende er naturligvis surfere. Alverdens surfere og det er helt geografisk ment. For unge som gamle surfere kommer fra hele verden til netop Fuerteventura for at udforske og udfordre bølgen blå. De er her året rundt, da Fuerteventuras vejr og vind kan tiltrække havets sportsfolk sommer som vinter. Faktisk har der de sidste år været afholdt verdensmesterskaber netop her på øen, og under denne begivenhed summer det med liv langs kysten på den østlige side af Fuerteventura.
Surfer’s paradise, men også mit paradis…
Selvom jeg er landet flere 1000 kilometer hjemmefra, så er der alligevel noget yderst hjemligt, hvis vi ser bort fra ørkenlandskabet og de noget højere temperaturer, end jeg er vant til oppe i ’det kolde nord’. For her midt i 35 graders varme er det næsten som at stå at skue ud over havet fra en af klitterne på den danske vestkyst. Hvorfor? Fordi Fuerteventura er ’beriget’ med en vestenvind, som de andre øer ikke mærker nær så meget, og derfor føler jeg mig hjemme allerede ved førstehåndsindtrykket. Med ’beriget’ mener jeg, at det blot er en fordel, for med så høje varmegrader her i juni, så er det mere end velkommen brise, der får håret til at flagre til alle sider: )
Surfer eller ej – så er Fuerteventura også mit paradis…her er plads til alle, bare der er en vandhund gemt i dig, så vil du falde godt til her ud for Nordvestafrikas kyst. En kombination af aktiv ferie og badeferie er helt oplagt her.
Aktiviteter til lands og til vands
Der findes også andre muligheder for at opleve og opdage havet, hvis du ligesom jeg ikke er ’god’ (læs: har ikke balancen så meget i orden) på et surfbræt. Blandt andet dykning, snorkling og bådture er en yndet måde at udforske Fuerteventuras krystalklare vand. Både sydpå ved Costa Calma, men også længere nordpå ved Corralejo er der adskillige muligheder for at melde sig til hos professionelle udbydere. Hør af med receptionen under ferien, for de er gerne behjælpelige med planlægning og bestilling.
Det er ikke kun på havet, at der findes forlystelser i alle afskygninger. Også cykling og vandring er populære aktiviteter, og hvis du har det rigtige fodtøj med i kufferten, så er der rigeligt med muligheder for at finde afvekslende ruter under din ferie. Hvis du bestiller med en guide, så kan du samtidig lære mere om hele øen – altså fra flora og fauna, vulkaner, aloe vera, landskabet og meget mere - samt få tips til de bedste strande langs den smukke kystlinje.
Andre forslag til oplevelser på din ferie
Ost, ost og mere ost – smag på Queso Majorero!
Et ordsprog siger: Hvis du ikke har set solen, hvis du ikke har taget en svømmetur og solbadet på de kridhvide sandstrande, hvis du ikke har taget dig tid til at besøge højdepunkterne og hvis du ikke har smagt Queso Majorero…ja, så har du ikke været på Fuerteventura. Så simpelt kan det siges, og det er da heller ikke tilfældigt, at det netop er Queso Majorero, der nævnes. For det er gedeost, og den findes i alle afskygninger, og Fuerteventura har specialiseret sig i oste, ligesom andre regioner i Spanien har specialiseret sig inden for vine og olivenolie. Faktisk findes der et større antal geder end mennesker på øen, så du har rig mulighed for at smage på øens specialitet, Queso Majorero.
I de fleste restauranter kan du sætter tænderne i retter, hvor gedeost bruges som en del af menuen. Du kan også tage din lejebil og besøge en rigtig landejendom og smage på den helt frisklavede ost. Eller du kan gøre noget helt tredje: Besøg Museo del Queso Majorero, der ligger midt på øen ved byen Antigua.
Det siges at være en af øens bedste og mest moderne museer med mange interaktive muligheder for at opleve, hvordan produktionen går til. Du kan se en ”virtuel malkning” og børnene kan også være med. Du bliver guidet igennem processen fra start til slut uden selv at skulle røre en finger. Selvom det ville ligge lige til højrebenet, så er her dog ikke mulighed for at smage, men hvis du kombinerer besøget med en smagning på én af øens landbrug bagefter, så vil det jo være helt perfekt. Blot husk at planlæg inden, at du tager afsted, og hotellet er behjælpelig med at foreslå forskellige muligheder.
Aloe vera – drik det eller smør det på kroppen
Fuerteventura har nogle meget karakteristiske former. Hvis du er i tvivl om, hvilke former jeg hentyder til, så kan jeg afsløre, at det er vulkaner og landskaberne omkring dem, at du skal høre en lille smule mere om. For grundet den vulkanske aktivitet i undergrunden, så er der ikke et farvestrålende og rigt planteliv rundt om på øen. Her er til gengæld uanede muligheder for ’vidunderplanten’, der til gengæld har de bedste vækstforhold sammen med det milde klima.
Som en kontrast til de golde landskaber med lava-jord og de næsten ørkenlignende sandbanker, kan du opleve nærmest endeløse marker med aloe vera, der er én af øens største produktioner. Den forårsgrønne farve pynter i landskabet, når du kører rundt i din lejebil eller på din mountainbike, og mange steder er der langs vejene stiller boder op med salg af aloe vera-produkter. En perfekt souvenir til at tage med hjem, for Fuerteventura har specialiseret sig i alt fra shampoo, badesæbe, cremer, parfume og endda som en drikkeklar, lille aperitif. Så gør som Kleopatra – tag noget aloe vera med dig hjem, og du skulle efter sigende komme til at se yngre ud: )
Saltmuseet og ’det hvide guld’ ved Salinas del Carmen
I gamle dage var udvindingen af salt en stor del af Fuerteventuras produktion. Det kan du ved selvsyn opleve ved at besøge saltmuseet, der ligger tæt ved Caleta de Fuste, sammen med Salinas del Carmen, der er det eneste tilbageværende salina (saltdepot) på øen. Her får du en historiske gennemgang på museet og du kan efter besøget købe en lille pose salt med hjem. Uden for kan du betragte de små bjerge af det fineste salt, der står i kontrast til øens ellers golde og til tider mørke landskaber.
Når egern kan være en attraktion i sig selv
Ja, du hørte rigtigt: ) Egern…hvem skulle nu lige have troet det – og så på Fuerteventura. Vi befinder os midt ude i Atlanterhavet, og nærmeste kontinent er Afrika, og som bekendt har dette land et rigt dyreliv, og én af disse arter lever altså i bedste velgående på Fuerteventura, nemlig Barbary-egernet. Så mens Afrika kan bryste sig med at have sine Big Five, så har Fuerteventura derimod sin ’Little One’.
De findes hoppende rundt som oftest ved den sydlige ende af naturreservatet, Betancuria, og lidt mere specifikt har du koordinaterne her: 28°22'45.8"N 14°05'41.9"W
Disse dyr med det nuttede udseende er blevet noget af en attraktion, og derfor beder myndighederne om ikke at fodre dem, selvom det kan være svært at modstå fristelsen. Men da de lever vildt, så er det vigtigt, at vi som besøgende ’nok ser, men ikke rører – eller fodrer’.
Stranden Playa de la Barca
Den nok mest ikoniske strand, og den som du vil se på de fleste fotos hjemmefra, er stranden Playa de la Barca lidt syd for Costa Calma på Fuerteventura. Selvom ordet ’calma’ på spansk betyder ’rolig’ så er det nok det mest skælsættende navn til dette område, for her får du vind i håret på alle tidspunkter af døgnet. Faktisk er Costa Calma nok det nok det mest vindramte sted på øen, men skønheden er til gengæld ikke til at tage fejl af. Du ved, at du har ramt plet med GPS’en, når du ser særligt mange kitesurfere suse frem og tilbage ude på havet. Sandet her minder næsten om pudder, så husk at tage badehåndklædet med i tasken, når du med lejebilen kører på tur mod Playa de la Barca og Costa Calma – for det vil være synd ikke at stoppe op og bruge en rum tid på at solbade og eventuelt soppe i strandkanten.
Parque Natural de Corralejo
Dette naturreservat strækker sig i sydgående retning fra byen Corralejo. Jeg må sige, at det er et særligt sted, og mit eget kamera kom da også noget på overarbejde i den ellers korte tid, jeg vandrede rundt her.
Ligesom ved Costa Calma nede sydpå, så kan der ved Parque Natural de Corralejo også være en god vind, men hvis du har planlagt at solbade her, så sætter du bare pris på brisen, der har en behagelig, kølende effekt.
Du kan leje solsenge og parasoller, og du skal være tidligt ude og ikke komme for sent op på dagen, da de lange strande her også er et yndet tilflugtssted for de lokale, der gerne bruger Parque Natural de Corralejo som mødested med venner og familier i weekenden.
Som at finde en nål i en høstak
Med en ø der har så meget at byde på, så burde det være en enkel sag at finde hoteller og lejligheder, hvor vi selv har lyst til at komme tilbage på ferie. Men det skal faktisk vise sig at blive noget af en udfordring. For øen har et stort udbud af kæmpe resorts, hvor der tilbydes ophold med all inclusive og masser af underholdning fra morgen til aften. Det er ikke en del af Escapeaway koncept, så selvom jeg på min tur til Fuerteventura besøger mere end 20 hoteller, så er det under halvdelen, som er kommet igennem nåleøjet og som du kan vælge imellem her på hjemmesiden – til gengæld er det alle steder, som jeg selv glæder mig til at besøge igen og ikke mindst; først og fremmest at byde dig velkommen som gæst på en ø, der skiller sig ud fra de fleste andre, du tidligere har besøgt.
Sådan booker du rejsen til Fuerteventura med Escapeaway
Benyt søgemaskinen i toppen af siden til at søge blandt håndplukkede og udvalgte hoteller på Fuerteventura med gode anmeldelser. Kombinér hotellet med en billig flybillet med rutefly fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamburg, supplér evt. med en lejebil og få det hele samlet i en pakkerejse til Fuerteventura , som er sikret af Rejsegaranti. Simpelt og fleksibelt - sådan er en ferie med Escapeaway.
Mange hilsner
Marie
>> Læs også om rejser til Tenerife
>> Læs alt om vores billige rejser til De Kanariske Øer
Rejsemål på Fuerteventura
Populære hoteller på Fuerteventura
- Nærmeste lufthavn: 80 km
- Nærmeste strand: ca. 350 m
- Pool (evt. sæsonåben)
- Nærmeste lufthavn: 11 km
- Nærmeste strand: ca. 3.5 km
- Pool (evt. sæsonåben)
- Nærmeste lufthavn: 41 km
- Nærmeste strand: ca. 200 m
- Pool (evt. sæsonåben)
Seværdigheder
Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din rejse til Fuerteventura. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Spanien, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om mange af vores rejsemål i Spanien.
God fornøjelse og god rejse!
Parque Natural de Corralejo
Parque Natural de Corralejo, beliggende på den nordlige del af øen, er et beskyttet naturområde på hele 2600 hektarer, som blev erklæret for naturpark i 1994. Nationalparkens spektakulære klitter, som er de største på De Kanariske Øer, er samtidig én af de mest populære seværdigheder på øen.
Betancuria
Betancuria, beliggende på den vestlige del af øen, er i dag en lille landsby med kun omkring 800 indbyggere, men var engang øens - og Kongedømmet De Kanariske Øers - hovedstad. Den forblev Fuerteventuras hovedstad helt indtil 1834. Byen blev grundlagt af den franske opdagelsesrejsende Jean de Béthencourt og den - ligeledes franske - korsfarer Gadifer de La Salle i 1404. Den blev tildelt et bispedømme af pave Martin 5. i 1424, men bispedømmet varede dog kun 7 år, indtil 1431. Der er stadig spor fra Béthencourts tid, blandt andet i form af den fransk-gotiske kirke Parroquia Matriz de Nuestra Señora de la Concepción, også kaldet Parroquia de Santa María de Betancuria, der blev opført på ordre fra Béthencourt i 1410.
Las Penitas
Las Peñitas er en en række bjerge og klippeformationer, beliggende på den vestlige side af Fuerteventura, og én af de mest interessante og smukke naturoplevelser på øen. Bjergene er dannet dybt i havet for omkring 120 millioner år siden og udgør de ældste bjerge på De Kanariske Øer. Stedet bruges primært som et unikt udsigtspunkt for besøgende, der blandt andet kan skue ud over en lille sø omkranset af lokale planter midt i det ørkenagtige landskab, men området rummer også hele 30 klatre-ruter af varierende sværhedsgrad, nogle helt op til 40 meter lange og med en fantastisk udsigt som belønning på toppen.
Cueva del Llano
Cueva del Llano, beliggende nord for Villaverde i kommunen La Oliva, er en grotte - eller et vulkansk rør - der er blevet fyldt med store mængder af sediment i tusinder af år, hvilket har efterladt en lang række fossiler, der hjælper os til at vide, hvordan Fuerteventura var i oldtiden; blandt andet viden om øens klima Grotten er ikke i sig selv noget spektakulært syn (såsom f.eks. La Cueva de Los Verdes på Lanzarote - læs mere om dette under destinationen Lanzarote), men stedet byder dels på guidede ture, der indfører de besøgende i de geologiske aspekter af Fuerteventura, og dels på udstillinger, der giver et indblik i dannelsen af Fuerteventuras fauna og selve grottens skabelse. Som et kuriosum kan det bemærkes, at grotten er vært for en lille edderkops-art, kaldet maioreus randoi, der ikke findes noget andet sted i verden.
Information og fakta
Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Fuerteventura, såsom øens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på Fuerteventura. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!
Geografi og befolkning
Fuerteventura, beliggende i Atlanterhavet, kun ca. 100 kilometer fra den afrikanske kyst, er den andenstørste ø i ø-gruppen De Kanariske Øer med et samlet areal, der er tre gange større end Bornholm. Den er 100 kilometer lang og 31 kilometer bred (dog kun ca. 4km på det smalle sted omkring Costa Calma) og er berømt for dens lange, hvide sandstrande, som er de længste, du kan finde på De Kanariske Øer. Der er således hele 152 dejlige sandstrande på øen - og hele 50 kilometer af øens kystlinje består af fint, hvidt sand. Pga. den begrænsede størrelse ligger alle rejsemål på Fuerteventura tæt på en af de dejlige strande, og ofte med masser af hyggelige restauranter omkring de mest populære hoteller.
Øen har omkring 75.000 indbyggere, hvoraf lidt over en tredjedel bor i øens hovedstad Puerto del Rosario. Ligesom de andre øer i ø-gruppen har Fuerteventura oplevet en befolkningstilvækst i takt med, at turismen er vokset fra 1980´erne og frem.
Klima og vejr
Fuerteventuras klima er (hovedsageligt) tropisk og bliver undertiden betegnet som “et evigt forår”. Den høje middeltemperatur for året gør, at du kan holde ferie på øen om vinteren og selv da føle, at der er lige så varmt (eller varmere) som på en dansk forårs- eller sommerdag.
Der bevæger sig undertiden nogle kraftige vinde fra Sahara på det afrikanske kontinent mod øen, hvilket muligvis har givet ophav til øens navn, men vinden bliver som regel bremset, inden den når over havet. Derimod er øen undertiden hjemsøgt af en anden vind med navnet Calima, der kommer til øen fra sydvestlig retning og som kan forårsage højere temperaturer, tør luft og lavere sigtbarhed.
Den varmeste måned på øen er august måned med 24,6 grader i gennemsnit (middeltemperatur), mens den koldeste måned er januar med en middeltemperatur på 17,6 grader, hvilket svarer til en dagstemperatur i tiden mellem maj og juni i Danmark.
Historie
Fuerteventuras første beboere menes at være kommet rejsende fra Nordafrika og have boet i huler og grotter rundt omkring på øen. I det 11. århundrede f.Kr. blev øen beboet af fønikere, der også indtog nabo-øen Lanzarote. I de følgende århundrede var øen genstand for spanske og portugisiske opdagelses- og erobringstogter, hvoraf nogle resulterede i slavehandel med øens lokalbefolkning. Øen var også indtaget af maurerne på et tidspunkt i denne periode.
I 1405 indtog den franske opdagelsesrejsende Jean de Béthencourt øen sammen med den franske korsridder Gadifer de La Salle på vegne af Kastiliens Krone. Jean de Béthencourt havde på det tidspunkt allerede indtaget nabo-øen Lanzarote i 1402 (læs mere under destinationen Lanzarote). Béthencourt og La Salle grundlagde byen Betancuria, som således blev opkaldt efter Béthencourt og som i en overgang var øens hovedstad. I 1425 oprettede pave Martin 5. et bispedømme her, der gjaldt for alle De Kanariske Øer, med undtagelse af Lanzarote.
De Kanariske Øer ligger strategisk vigtigt for sejlskibe på trekantsruten mellem Europa, Amerika og Afrika, og i de følgende århundreder blev øen genstand for franske, engelske og spanske invasioner, samt en lang række piratangreb, hvoraf de engelske piratangreb i 1740 - som en konsekvens af den Anglo-spanske krig i 1739 - er de mest berygtede.
I 1912 opnåede De Kanariske Øer retten til selvbestemmelse. Og i 1927 blev Fuerteventura og Lanzarote en del af provinsen Gran Canaria.
I 1960´erne begyndte masse-turismen at komme til øen, hvilket skabte grundlaget for den senere økonomiske udvikling og befolkningstilvækst.
Rejser til Spanien
Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her
Andre links
Læs på bloggen
Find tips og inspiration til din næste ferie på bloggen