Kulturrejser til Spanien

Spanien, der er Vesteuropas andenstørste land, er ét af de mest mangfoldige lande i verden. Med dets 17 meget forskellige regioner, der spreder sig over et areal på mere end 500.000 kvadrat-kilometer, fra Pyrenæerne i nord, ved grænsen til Frankrig, til de Kanariske Øer i syd, midt ude i Atlanterhavet, er Spanien et land, man som rejsende aldrig synes at blive færdig med.  Oplev Spanien på en kulturrejse med Escapeaway.

Spanien er meget mere end flamenco, fodbold, tyrefægtning og tapas-kultur, men der er ingen tvivl om, at disse ting stadig spiller en central rolle i den spanske kultur. Der findes ikke mange lande, hvor fodbold har en mere central position i kulturen end i Spanien, og hvor alt, der omhandler fodbold, diskuteres på gader og stræder hver dag. Tyrefægtningen har ikke helt den samme betydning, som den havde for nogle årtier tilbage, blandt andet på grund af en voksende modstand mod dét, der betragtes som en usmagelig dyremishandling, hvilket fik Kataloniens selvstyre til at forbyde det sidste år. Flamencoen deler tilgengæld kun vandene, når det gælder smagen for musik, og den trives stadig i stor stil, specielt i byer som Granada, Sevilla og Cádiz.

Spaniens legendariske tapas-kultur blev lidt trængt efter indførelsen af euroen i 2002, der fik priserne til at stige eksplosivt, men den er stadig meget populær både blandt udlændinge og spanierne selv, og kan findes i forskellige udgaver i forskellige regioner. Traditionelt står tapas-kulturen stærkest i Andalusien, Baskerlandet, der er den gastronomisk førende region i Spanien, samt i Katalonien, der har nogle af Spaniens bedste tapas-barer.

>> Læs mere om kulturrejser i Europa her

Spaniens rige historie

Spaniens mangfoldighed gør sig gældende på alle planer; også det historiske. Romere, fønikere, jøder, vandaler, visigotere, maurere, keltere og iberere har alle sat deres aftryk på nutidens Spanien, og landet er idag et resultat af alle disse kulturelle bevægelser, der har hjemsøgt de forskellige regioner gennem historien. I Andalusien er den mauriske indflydelse særlig stærk, da det var her det nordafrikanske folkeslag fandt mest fodfæste, og der er sporforskere, der mener at selve navnet Andalusien stammer fra vandalerne (Vandalusien), der også huserede i dette område. I Galicien er den keltiske indflydelse stærk; og i Katalonien er der mange spor fra den jødiske, fønikiske og romerske indflydelse.

Men den spanske dramatik begrænsede sig ikke til folkevandringstiden. I nyere tid kæmpede Spanien som bekendt med en lang og blodig borgerkrig, som først gav plads til en demokratisk forfatning i 1978 - tre år efter Francos død. Og i 1986 blev Spanien så medlem af det tidligere EF, nu EU.

Spaniens fantastiske natur

Spaniens natur står ikke tilbage for landets historie, når det gælder variation og mangfoldighed. Landet er ikke bare i besiddelse af verdens tredjestørste vulkan, på øen Tenerife. Spanien har også ørkenagtige landskaber, brugt til flere Spaghetti-westerns, i Alemeria-provinsen i Andalusien. I regionen Castilla y Léon finder man de mægtige sletter, som nogen vil genkende fra beskrivelserne i den berømte Don Quijote-bog af Cervantes. I Andalusien, tæt på byen Granada, ligger den enorme bjergkæde Sierra Nevada, som er det spanske fastlands største bjergkæde.

Overalt ved kysterne finder man fantastiske strande, hvorimellem især Costa del Sol og Costa Brava, i henholdsvis Andalusien og Katalonien, er kendte. Og i Galicien finder man de berømte "rías" ved kysterne, som er en nogle helt specielle kileformede vige, man ikke ser andre steder i Spanien. I områderne omkring Jaén og Córdoba er landskabet især kendt for de endeløse olivenlunde og i områderne omkring Valencia og Murcia dominerer de store appelsinplantager, som udgør Spaniens store frugthave.

Kulturlivet

Selvom man godt kan tale om en fælles spansk kulturarv, har regionerne også deres kulturelle egenart. For den catalanske befolkning er den arkitektoniske retning modernismo, der blev udviklet i slutningen af 1800-tallet, et udtryk for regionens særegne kultur. Dens fornemste repræsentant var Antonio Gaudí, arkitekten bag Barcelonas berømte katedral Sagrada Familia.

Til malerkunstens store navne fra 15- og 1600-tallet hører Diego Velázquez og El Greco. Blandt Spaniens mest berømte kunstnere er også Goya (1746-1828) og fra moderne tid surrealisten Salvador Dali samt Joan Miró.

Spanieren Pablo Picasso, en af modernismens førende repræsentanter og en af det tyvende århundredes største kunstnere, arbejdede hovedsageligt i Frankrig. I sit maleri Guernica fordømte han nationalisternes luftbombardement af den baskiske by af samme navn under borgerkrigen. Picasso skænkede maleriet til det spanske folk på den betingelse, at det først kom til Spanien, når der igen var blevet indført demokrati. Maleriet befinder sig på Reina Sofia-museet i Madrid, men efter åbningen af Guggenheim-museet i Bilbao i 1997 har regionalregeringen i Baskerlandet arbejdet for, at maleriet skal flyttes dertil.

Den spanske litteratur tæller en række verdensberømte forfattere fra Don Quijotes ophavsmand Miguel de Cervantes til dramatikeren og digteren Federico Garcia Lorca og Merce Rodoreda. Fem spanske forfattere har fået Nobelprisen i litteratur, heriblandt Gamilo José Cela (1989). Af nutidens spanske forfattere er de mest kendte Rosa Montero og baskeren Bernard Atxaga, Arturo Pérez-Reverte samt forfatteren og journalisten Manuel Vázquez Montalbán, der døde i 2003.

Spansk film var længe ensbetydende med surrealisten Luis Bunuel (1900-1983). Siden midten af 1980erne har Pedro Almodovar haft stort publikumstække med sine film, bl.a. Kvinder på randen af et nervøst sammenbrud og Tal med hende, der vandt en Oscar i 2003.

Musiklivet omfatter et stort udbud af klassisk guitarmusik til folkemusik fra de forskellige regioner. Flamencoen er den mest kendte genre, der menes at være opstået blandt sigøjnerne i syd i slutningen af 1700-tallet. Mange spanske komponister er inspirerede af folkemusik, for eksempel Isaac Albéniz, Enrique Granados og Manuel de Falla. Guitaristen Andrés Segovia (1893-1997) slog klassisk guitarmusik fast som en selvstændig musikgenre, og Paco de Lucía er verdens kendteste flamencoguitarist.

>> Læs også om kulturrejser til Portugal

>> Læs mere om kulturrejser

Kort over Spanien

Populære hoteller i Spanien

Spanien, De Kanariske Øer, Tenerife, Puerto de la Cruz
9,5
Fabelagtigt
1442 anmeldelser
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
Spanien, De Kanariske Øer, Tenerife, Puerto de la Cruz
8,8
Meget godt
5313 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 27 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.2 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Spanien, De Kanariske Øer, Gran Canaria, Puerto de Mogan
8,9
Meget godt
420 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 53 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Pool (evt. sæsonåben)