Rejser til Lanzarote

29° 2' 48.6738", -13° 35' 23.9028" – præcis her ligger Lanzarote, midt mellem naboøen Tenerife og det afrikanske fastland. Øen formår at tryllebinde mig med alle sine farver. Vandet er azurblåt, jorden changerer mellem finkornede sandbanker og noget, der minder om et ’eksotisk månelandskab’ i alle former og størrelser. Fauna og flora med vinranker, kaktusser, palmer og aloe vera-planter der komplimenterer landskaberne med sine forårsgrønne farver. De typiske huse og gårde er velholdte med deres karakteristiske, hvide farve.

Velkommen til De Kanariske Øer med Escapeaway, vi er specialister i rejser hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferielejligheder med karakter.

Ergo er Lanzarote helt sin egen og minder ikke om nogen anden ø, som jeg tidligere har besøgt. Det må være enhver fotografs drøm at tage linsen med til Lanzarote, for disse særlige og ejendommelige landskaber og udsigter leder tankerne langt væk fra det ellers velkendte og hjemlige Europa. At ankomme til Lanzarote er som at ankomme til en anden verden. Jovist har turismen fundet sin hylde langs kysten, og jeg kan ikke bebrejde den store, internationale ’fanskare’, at den ligeså har overgivet sit til den lille Atlanterhavs-ø. Men så snart du bevæger dig en lille smule væk fra alfarvej, så åbner der sig et nyt og uspoleret Lanzarote, der giver mig en fornemmelse af at være den første turist, der har været på disse kanter. 

Netop kombinationen af det autentiske og originale som en kontrast til ’kystens civilisation’ og byer med en international stemning holder jeg meget af. For så kan du selv bestemme hvilken type af ferie, som du ønsker: Ved vandet, i byen eller i baglandet. 

Hos Escapeaway kan du selv bestemme, hvordan du ønsker at rejse. Vi har afrejse hver dag, og du kan endda kombinere en uge eller 10 dages ferie med to eller flere hideaways, hvis du ønsker en anderledes ferie, hvor du oplever flere områder på én og samme ferie. Lanzarote er oplagt til disse kombinationsrejser, for ud over at opleve mangfoldigheden af øen, så kan du også vælge, at du den ene halvdel bruger tiden på vandringer, cykelture og vinsmagninger på et lille autentisk hotel, mens den anden halvdel kan være total afslapning ved kysten, hvor badetøjet og solcremen er det eneste, som du skal pakke ud af kufferten, mens du bor på et af vores andre hoteller, hvor der står ’badeferie’ på dagsordenen.

Langt de fleste hoteller er koncentrerede på den østlige side af øen fra Playa Blanca i syd til Orzola i nord. De mest kendte feriebyer er Puerto del Carmen, Arrecife og Costa Tequise. Lufthavnen ligger lidt syd for Arrecife, der ligger ud til havet på den centrale del af østkysten, og derfor er der relative korte afstande med enten lejebil eller transfer fra lufthavnen til dit hotel – også selvom du bor i baglandet på et af de mere autentiske hoteller. 

Hvad skal du se og opleve på Lanzarote?

 

Papagaya-strandene

Disse strande ligger i små bugte med det mest krystalklare vand og har lyse sandkorn modsat mange andre strande på Lanzarote. Hvorfor strandene skiller sig ydermere ud fra mængden er, at de ligger i et fredfyldt og uberørt område – og derfor er her ikke ’forstyrrende hoteller’ langs bredden. Dette gør også, at her er knap så turistet, og hvorfor du ikke kan leje en solseng eller parasoller (og dette er efter min mening herligt, for det giver et mere autentisk pust, at her ikke er en masse ’ekstraudstyr’).

Lavaklipperne ved Los Hervideros 

Igennem århundrede har havet formet de mange laveklipper, som findes på Lanzarote. Los Hervideros er ingen undtagelse og er et besøg værd. For her ser du med egne øjne naturens kræfter, da havet og lavaen er ”smeltet sammen” og klipperne har herfra fået deres meget karakteristiske udseende. Faktisk kalder de lokale Los Hervideros for ”Djævlens gryde” – inde i de naturskabte grotter kan du nemlig ofte høre ’musikken’, når bølgerne møder klippevæggene, som giver en helt særlig lyd, og denne ’koncert’ er blevet til en attraktion for øens mange besøgende.

Saltmarkene Salinas de Janubio

Salt, salt og atter salt. Hvis du kører til Salinas de Janubio kan du opleve Lanzarotes største, naturlige saltreserve. For hundrede år tilbage var salt en livsnødvendig ingrediens for at kunne konservere fødevarer, og derfor blev det tidligere kaldt ”det hvide guld” da Lanzarote eksporterede meget af saltet til øvrige dele af Spanien. Eventyret sluttede, da køleskabet og fryseren blev opfundet, men i dag kan du fortsat se og opleve den gamle indtægtskilde og konserveringsform.

Kunstværket Monumento al Campesino

Du står geografisk midt på Lanzarote, når du ankommer til Monumento al Campesino. Det er et monument, der er konstrueret af Cécar Manrique, og er lavet af gamle vanddunke fra fiskerbådene – og hensigten med kunstværket er at hædre øens daværende, lokale bønder. Monumentet forestiller bonden med sine to faste hjælpere, nemlig muldyret og dromedaren.  

Museet Centro de Vistantes

Tillad dig selv at hive tid ud af kalenderen for at opleve Ild-bjergene, hvor du kan komme med på en audio-visuel tur. Her midt i lavalandskaberne ligger et moderne museum, hvor du kan komme med tilbage i tiden og høre baggrundsinformation om de kanariske øer, om vulkaner og ikke mindst om Timanfaya nationalpark. I underetagen er er indrettet en mindre biograf, hvor du kan se film vulkaner og efterfølgende kan du opleve et iscenesat vulkanudbrud.

Parque National de Timanfaya

Eller bare Timanfaya nationalpark og er nok Lanzarotes mest populære seværdighed. Tilbage i 1700-tallet var der seks år, hvor vulkanerne på Lanzarote var i konstant udbrud, og otte landsbyer blev begravet i aske og lava. Resultatet blev et bemærkelsesværdigt og næsten bizart landskab. Faktisk var der intet mindre end 150 vulkaner i området, og selv den dag i dag går du på ’gloende pæle’ forstået på den måde, at der blot seks meter under jorden er temperaturer på op til 400 grader, og denne massive varme mærkes på overfladen, hvorfor området altid er varmere end mange andre steder på øen. 

Landsbyen Uga og dens ’pukkelryggede’

Hver aften kommer der en flok dromedarer spadserende til landsbyen Uga. De har hele dagen været ude på vandring til Timanfaya nationalpark, og du kan komme med. Det er lidt af en attraktion, for på dromedarryg kan du opleve såvel nationalparken, men også den lille, pittoreske landsby, Uga, hvis byggestil har aner fra det afrikanske kontinent og er fuld af små, hvide huse, palmetræer og med en lille kirke som centrum af byen. Og så er den i øvrigt kendt for deres røgede laks, der sælges i alle restauranter og på alle gadehjørner.

Marked i den gamle hovedstad Teguise

Indtil 1852 var Teguise Lanzarotes hovedstad. Det kan du med selvsyn opleve, når du besøger byen, for her står stadig mange af de gamle små paladser og fyrstelige huse. I dag er det dog i en helt anden anledning, at folk fra nær og fjern besøger Teguise. For mellem de noble bygninger holdes der hver søndag marked, hvor mere end 400 udstillere troligt dukker op hver uge, og det er blevet lidt af et tilløbsstykke for såvel lokale som turister.

Fundación Cécar Manrique

Lanzarotes tidligere og mest kendte kunstner og arkitekt, Cécar Manrique (1919-1992), vendte i 1968 tilbage til sin fødeø fra USA, hvor han i et nyt projekt med et kunstværk ville forbinde naturen og arkitekturen midt i et af lavalandskaberne på Lanzarote. Mens Cécar fortsat levede blev hans tidligere hjem i udkanten af landsbyen Tahiche omdannet til et lille museum,  og det er dette hus, som du i dag fortsat har mulighed for at besøge, og hvor du kan lære meget mere om hans værker op gennem tiderne.

Museo agricola ’El Patio’

The agrikulturelle museum på kanten af Tiagua er et stop på vejen værd. Den tidligere aktive landejendom, og som har været i samme families hænder siden det 18. århundrede, er i dag et museum og viser dig et kapital af historien og udviklingen på Lanzarote. På museet får du indsigt og informationer om den agrikulturelle historie, hvordan dyrene var en vigtig brik i dagligdagen og ikke mindst at høre mere om arkitekturen og byggestilen for en landejendom. 

Grotten Jameos del Agua

Denne bugt og grotte er endnu en seværdighed på Lanzarote. Inde i grotten er der nemlig en sø, der geografisk ligger under havets overflade. Den karakteristiske albino-krappe har desuden til huse her, og de er næsten lige så meget en seværdighed som søen og grotten i sig selv. Her er også indrettet en lille café, og hvis du bevæger dig endnu længere ned i grotten, så er der et ’naturligt auditorium’, hvis akustik er i særklasse, og hvorfor her ofte afholdes såvel konferencer og events af forskellig art.

Mirador del Rio

Cécar Manrique har ikke stået stille, mens han i sit voksne liv boede på Lanzarote. For Mirador del Rio er endnu et eksempel på hans passion for kunst og natur, der smelter sammen, og som i dag kan nydes af alle, der gerne vil se spektakulære udsigter. Mirador betyder udsigtspunkt og hele 479 m over havets overflade kan du lade blikket falde over Atlanterhavet og kystlinjen mod Chinijo. Udsigtspunktet er bygget ind i klipperne, og her er desuden indrettet en café og restaurant.

Naboøen La Graciosa

Denne lille ø er en del af Chinijo-øhavet, der også inkluderer Alegranza, Montaña Clara og Roque del Este. La Graciosa er den eneste af øerne, der er beboet. Giv dig selv tiden til at besøge øen, og du finder overfarter fra Orzola på Lanzarotes nordlige del.
Og ud over alle disse attraktioner kan du tillige opleve Lanzarote til vands i alle afskygninger. For her er alle muligheder for at tage ud på havet med én af de mange udbydere langs hele kysten på den østlige side. Det kan være af nogle timers, en halv eller sågar en hel dags varighed. Her er både katamaran, turistbåde og ”u-både”.  

Hovedbyen Arrecife

Navnet på Lanzarotes nuværende ’hovedstad’ stammer fra de mange koralrev, der tidligere lå ud for indsejlingen til byen. Byen har ikke et gammelt centrum i ordets forstand, men til gengæld er her en dejlig havne- og kystpromenade. Desuden er her ikke så mange turister og ej heller mange hoteller, hvorfor Arrecife mere bruges af øens lokale befolkning til shopping og indkøb. Jeg boede selv i Arrecife under mit ophold på Lanzarote, og jeg nød i den grad morgenerne med jogging langs kysten, hvor du vågner med den smukkeste udsigt til Atlanterhavet.

Famara-stranden

Én af øens bedst bevarede hemmeligheder inden for strande hedder Famara. Ved lavvande mødes joggere for at bruge stranden som deres løbebane, og ved højvande ser du alle surferne, der med deres bræt stævner ud blandt bølgerne. Famara er ikke for dig, som ønsker at bade – det er understrømmen for stærk til. Men hvis du er på tur med din lejebil, så er det alligevel et besøg værd for at opleve den barske natur helt tæt på.

Landsbyen Haría og de mange palmer

Landsbyen Haría er beliggende på højtbeliggende dal, der også har navnet ”dalen med de 1000 palmetræer”. Disse utallige palmetræer giver dig en følelse af at have havnet midt i en oase (det siges, at der total på øen findes 10.000 palmetræer, så forestil dig, at en tiendedel er netop her i denne dal). Jorden ved Haría er rig på mineraler, og inden i landsbyen står her derfor mange store og skyggende træer, der har gode leveforhold. Hvis du besøger landsbyen om lørdagen, så er her om morgenen et lille kunstmarked, som jeg gerne selv vil besøge under min næste rejse til Lanzarote. Lige uden for byen ligger der en kirkegård, hvor selveste César Manrique ligger begravet. 

Jardín de cactus

Eller på dansk ”kaktushaven” er kommet til verden ved hjælp af …ja… César Manrique, og den er ikke blot et lille paradis for kaktus-elskere. For hver enkelt kaktus er unik med sin helt egen form og farve. Du vil ved hjælp af informationsskilte blive guidet rundt og informeret om de mange forskellige kaktusser, som du passerer forbi.

Cueva de los Verdes

De ’grønne huler’ hører til et tunnelsystem, der er blevet formet efter et vulkanudbrud. Hulerne er opdelt i to etager og den nederste ligger 35 m under havets overflade. Cueva de los Verdes blev i 1960’erne åbnet for offentligheden, da to km af tunnellerne blev åbnet og med mulighed for at komme inden for og opleve en helt anden verden.

Som du nok kan læse, så er der et væld af oplevelser på Lanzarote, så det er næsten umuligt at komme til at kede sig. Ud over de nævnte seværdigheder, så er der jo også alle de sportslige aktiviteter, som du kan tage dig til under din ferie: Vandring, cykling, ridning for blot at nævne nogle få. De fleste hoteller er behjælpelige med at arrangere leje af f.eks. cykler, men også at melde dig til en specifik udflugt med engelsktalende guide, hvis du ønsker.

Rigtig god ferie til Lanzarote – vi glæder os til at byde dig velkommen!

Mange hilsner
Marie

 

Rejsemål på Lanzarote

Populære hoteller på Lanzarote

Spanien, De Kanariske Øer, Lanzarote, Puerto del Carmen
9,3
Fabelagtigt
2275 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 5 km
  • Nærmeste strand: ca. 300 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Spanien, De Kanariske Øer, Lanzarote
9,5
Fabelagtigt
175 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, De Kanariske Øer, Lanzarote, Puerto del Carmen
9,6
Fabelagtigt
2006 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 10 km
  • Nærmeste strand: ca. 900 m
  • Pool (evt. sæsonåben)

Bestil rejsen som en samlet pakke inkl. fly eller kun hotelophold

Bestil din rejse til Lanzarote på de kanarieske øer som en samlet pakkerejse med fly, hotel eller feriebolig og evt. transport fra ACE Lanzarote lufthavn t/r (transfer) eller en lejebil. Ønsker du selv at arrangere din flyrejse til Lanzarote, kan du naturligvis også vælge kun at bestille dit hotelophold hos os.

Du kan rejse i nøjagtig det antal dage, du ønsker, da vi tilbyder valgfri rejselængde til alle rejsemål, og du kan også frit vælge, fra hvilken lufthavn du vil rejse, bl.a. Billund, Aalborg, København, Aarhus og Hamborg. Få flere informationer om alle rejserne inkl. aktuelle flytider og flyruter i søgemaskinen. Du kan også vælge kun at se priser på rejser til Lanzarote, hvor du flyver direkte eller med en mellemlanding.

Hos Escapeaway Rejser kan du rejse med almindelige rutefly som f.eks. SAS eller Iberia, men også lavprisfly som f.eks. Ryanair og easyJet, hvis du vil have de billigste flybilletter. Når du booker en rejse som en samlet pakke til Lanzarote i Spanien, kan du også kombinere flyselskaber hos os, altså benytte to forskellige selskaber til udrejsen og hjemrejsen. Det kalder vi fleksible rejser...

Specielt i vinterhalvåret har du mange direkte fly til de kanariske øer og dermed også til Lanzarote. Vinterfartplanen starter normalt omkring efterårsferien og slutter normalt ved udgangen af af marts måned. I sommermånederne er der kun få direkte fly til Lanzarote, men gode forbindelser bla. via Barcelona og Madrid. Du finder aktuelle informationer om alle flyruter når du søger efter rejser.

Vælg det rigtige hotel på Lanzarote

Forkert valg af hotel kan ødelægge en hel ferie, og derfor er et godt tip til at finde det helt rigtige hotel eller en feriebolig, som opfylder dine ønsker og behov, at benytte vores rejse- og hoteltemaer eller filtreringsmulighederne. Du finder disse når du søger efter priser på din rejse til Lanzarote og alle andre destinationer i Spanien som f.eks. Gran Canaria, Tenerife, Mallorca og Menorca. Blandt de mest benyttede rejsetemaer er "rundrejser i bil" og "badeferie". Vi har også opdelt hotellerne i forskellige typer, så du har nemmere ved at finde det helt rigtige hotel, f.eks. "hotel med udsigt" eller "hoteller til familieferie". I filteret kan du bl.a. også vælge disse typer af indkvartering: Villa, luksushotel, boutique-hotel, feriebolig, Casa Grande, ferieligheder og mange flere..

Din rejse er vores ansvar

Får du brug for hjælp til at bestille din rejse til Lanzarote online, eller vil du f.eks. have et tilbud på en af vores populære kombinationsrejser eller rundrejser i bil (kør-selv-ferie) i Spanien, så er du altid meget velkommen til at kontakte os. Hos Escapeaway har vi lagt meget arbejde i at udvælge alle hotellerne, og rejserne, du finder i programmet på Lanzarote og i vores personlige hotelbeskrivelser, forsøger vi altid at give dig som gæst en ærlig beskrivelse af hotellet, uanset om du vil rejse på en luksusrejse, eller du er på en ferie, hvor det betyder mere, at hotellet er "autentisk" og charmerende snarere end luksuriøst. 

Din rejse er vores ansvar både før, under og efter rejsen, og vi er altid klar til at hjælpe dig. Escapeaway Rejser er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening, og vi har stillet rejsegaranti og følger naturligvis pakkerejseloven - det giver tryghed på rejsen! 

Information og fakta

 
Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Lanzarote, såsom øens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på Lanzarote. Der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!
 

Geografi og befolkning

 
Lanzarote, beliggende i Atlanterhavet, ca. 1000 kilometer fra Den iberiske Halvø og ca.125 kilometer fra den afrikanske kyst, er den østligste af De Kanariske Øer. Den er samtidig den fjerde-største af øerne med sine 812 kvadratkilometer og den tredje-mest befolkede af øerne med sine omkring 143.000 indbyggere.
 
Øen har en kystlinje på 213 kilometer, hvoraf de 10 kilometer er sand, 16.5 kilometer er strand, og resten er præget af klipper. Lanzarote har også ørken-landskaber, bjergkæder på op til 671 meters højde og den største vulkanske tunnel under havet i verden, kaldet “Atlantis-tunnelen”.

Klima og vejr

 
Lanzarotes vejr er et såkaldt subtropisk ørken-klima med tendenser i retning af tropisk klima. Klimaet er præget af meget lav - undertiden næsten ingen - nedbør om sommeren og ekstremt milde vintre. Den smule nedbør, der kommer, falder i efteråret og om vinteren. Den meget høje middeltemperatur i vinterperioden - og i det tidlige forår/sene efterår - gør øen til en attraktiv feriedestination hele året rundt.
 
Den varmeste måned i året er august med 25,2 grader i gennemsnit, efterfulgt af september med 24,7 grader i gennemsnit. Den koldeste måned i året er januar med hele 17,4 grader i gennemsnit, efterfulgt af februar måned med gennemsnitlige 17,9 grader. Til sammenligning har Danmark i perioden 1961 til 1990 haft en dagtemperatur på 18,7 grader i juni måned og en middeltemperatur på 14,3 grader, hvilket vil sige, at vinteren på Lanzarote er næsten lige så varm som den danske sommer.

Historie

 
Lanzarote var - er det blevet hævdet - den første kanariske ø, der blev beboet. Fønikerne kom muligvis til øen allerede 1100 år før vores tidsregning, men der findes ingen håndgribelige beviser for deres ophold på øen.
 
Øen blev første gang nævnt i Plinius den ældres leksikon Naturalis Historia, men kun indirekte som en del af “De lilla Øer”, der ikke udgjorde de fem kanariske øer, som Plinius besøgte under sin ekspedition. Lanzarote blev senere nævnt specifikt af den romerske digter Lucan og den græske geograf og videnskabsmand Ptolemæus.
 
I 999 ankom araberne til øen, som de tog i deres besiddelse, inden den genovesiske navigatør Lancelotto Malocello kom til øen i 1312, muligvis i et forsøg på at finde spor af de to genovesiske handelsmænd og opdagelsesrejsende Vandino og Ugolino Vivaldi, der var sejlet til De Kanariske Øer i 1291 på deres vej til Indien, og hvis skæbne siden forblev ukendt. Lancelotto Malocello lod en fæstning opføre på øen og blev boende her i de næste to årtier, indtil et oprør blandt den lokale Gauncher-befolkning tvang ham væk. Sporene fra Malocellos gang på øen er dog stadig synlige, idet hans fornavn (Lancelotto) via en forkortelse blev ophav til øens navn, og Malocello fejres i dag ofte som den egentlige “opdager” af øen, selv om han teknisk set langt fra var den første opdagelsesrejsende, der ankom til øen.
 
I 1402 ankom den franske opdagelsesrejsende Jean de Béthencourt til øen på vegne af Den Kastilianske Krone og han spildte ikke tiden. I løbet af få måneder havde han erobret øen fra den lokale gauncher-befolkning, som manglede gemmesteder i terrænet, og taget de fleste af dem som slaver. Efter sigende blev kun 300 gaucher-mænd tilbage, da skibene med slaver var sendt afsted.
 
De følgende århundreder bød på en lang række udfordringer for den i forvejen hårdt prøvede lokale gauncher-befolkning. Fortsatte pirat-overfald og fortsat kastiliansk indblanding, en stribe vulkanudbrud, der producerede hele 32 nye vulkaner på øen, og en ottomansk admiral, Murat Reis, der midlertidigt underlagde sig øen, gjorde livet til en næsten uovervindelig prøvelse for øens “oprindelige” befolkning. Det blev ikke lettere i 1768, da en slem tørke tvang store dele af øens befolkning til at udvandre til Cuba og Nordamerika.
 
I dag er forholdene mere fredelige på Lanzarote, der oplever tilgang af folk udefra og en befolkningstilvækst i stedet for tidligere tiders konstante affolkning. Fra 2006 til 2010 oplevede øen således en befolkningstilvækst på hele 9,4%.

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her