Rejser til Arta

På Mallorca's nordøstlige side ligger Artà, et lille stykke inde i landet, men der er ikke langt til både større og mindre strande, som er lette at komme til. Der er et festligt byliv her, men uden at det bliver forstyrrende. Book din rejse til Arta med Escapeaway i dag!

Arta ligger lidt inde i landet, men alligevel ganske nær nogle af de bedste strande på det østlige Mallorca. Det gør den lille landsby et ideelt rejsemål den spanske ferieø for dig, der ønsker at opleve ægte landliv på sikker afstand af masseturismen, men samtidig ikke vil skulle køre langt for at bade i det krystalklare middelhav eller udforske spændende seværdigheder.

Du bør blive i byen tirsdag morgen for at opleve det ugentlige marked på Plaça Conqueridor, der tiltrækker besøgende fra nær og fjern. Trods sin overskuelige størrelse behøver du heller ikke forlade byen, når sulten melder sig. Der er således et godt udvalg af spisesteder i Arta, der byder på rig mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med det lokale køkkens bedste traditionelle retter. 

Velkommen til Mallorca med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Arta, og andre rejsemål på øen hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie. Foruden charmerende hoteller tilbyder vi også håndplukkede villaer og ferieboliger på Mallorca, hvis du selv vil stå for madlavningen. Du kan rejse til Arta på Mallorca fra alle lufthavne for eksempel København, Billund, Aalborg og Hamborg, og i nøjagtig det antal dage som passer dig bedst. Læs mere om Arta i vores rejseguide og om de udvalgte hoteller i vores personlige beskrivelser.

>> Læs også om rejser til Alcudia
>> Læs også om rejser til Cala Millor

Hoteller i Arta

Seværdigheder og udflugter

Herunder har jeg beskrevet blot et lille udvalg af de mange oplevelser og seværdigheder, som venter dig på en rejse til Arta. Hvis du vil læse om andre seværdigheder og begivenheder i Arta og omegnen, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om Mallorca og vores mange andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Strande nær Arta

Selvom du i Arta befinder dig lidt inde i landet, bør du ikke gemme badetøjet for langt væk. Det tager således ikke mere end et kvarters tid at køre til nærmeste strand ved feriebyen Cala Ratjada. Synes du, at der er lidt for meget liv og leben på denne populære strand, kan du eventuelt i stedet køre i modsat retning til Sa Canova playa virgen. Som navnet næsten antyder, er dette en mere afsides og uberørt strand. Prioriterer du fred og ro fremfor gode faciliteter, er den bestemt værd at køre lidt længere efter. Vær dog opmærksom på om det er blæsende, da her kan være store bølger.

Har du en bil, er der talrige andre strande at vælge nær Arta udover disse to. Nogle gange tager det lidt tid at nå frem til dem ad små, snørklede veje, men det er næsten altid det værd!

Cuevas de Artà

Omkring et kvarters kørsel mod syd øst ude ved kysten ligger grottesystemet Cuevas de Artà. De er mindre kendte end de berømte Dragegrotter ved Porto Cristo, men bestemt ikke mindre interessante. Her er desuden normalt mindre trængsel. På en guidet tur ind i grotterne, kan du se et væld af flot oplyste stalaktitter og stalagmitter. Er du på Mallorca midt på sommeren, er det desuden ganske dejligt herinde, hvor temperaturen "kun" ligger på knap 20 grader. 

Aktive naturoplevelser

Lige nord for Arta ligger naturparken Parque Natural de la Peninsula de Llevant. Det er det helt rigtige udflugtmål for dig, som holder af aktive oplevelser i smuk natur. Her finder du talrige stier til både vandring og mountainbiking. Har du en kikkert med, er der også gode chance for at spotte masser af fuglearter, du sikkert ikke har set før. 

Parken er meget varieret med alt fra stejle bjerge til fristende strande, så uanset om du er ude efter en dag med sved på panden og høj puls, eller blot vil tage en rolig vandretur med familien og bagefter slappe af ved vandet, finder du der her. 

Lejer du en cykel, kan det også anbefales at tage en tur ad den meget familievenlige banesti, en af Spaniens såkaldte ‘Via Verdes’, der løber 29 kilometer mellem Arta og Manacor. Vil du hellere være aktiv med en runde golf, har du også valgt et gode rejsemål. Mallorca er kendt som en af Europas mest populære golfdestinationer, og der er sjældent langt til nærmeste golfbane. Det gælder også, hvis du holder ferie i Arta. 

Festivaler

Artas indbyggere fejrer Sant Antoni med en festival den 16-17. januar hvert år, hvor der er masser af musik i gaderne, optog, dansere samt masser af mad og drikke i gaderne. Kommer du her i stedet om sommeren, kan du være heldig at opleve den ugelange fejring af byens skytshelgen den første uge af august med koncerter, udstillinger og fester. Den første søndag i september kan du ligeledes tage del i et traditionsrigt høstmarked, hvor flere af byens restauranter i denne anledning har specielle lokale retter på menuen.

Inspiration og fakta

Her er lidt informationer om Arta, der forhåbentlig kan tjene som inspiration til din ferie. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere information eller tips din rejse, vil jeg anbefale jeg dig også at tjekke vores rejseblog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Mallorca og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Det rigtige Mallorca

Arta ligger i en bred dal omgivet af bjerge nogle få kilometer fra kysten på det nordøstlige Mallorca. Placeringen her for foden af Serres de Llevant og nær en stribe kendte ferieområder gør denne hyggelige landsby til et godt valg for dig, som ønsker at holde ferie i rolige omgivelser, men samtidig vil have strande og mange aktivitetsmuligheder inden for kort rækkevidde. 

Byen som den fremstår i dag, blev anlagt efter den kristne generobring af øen i det 13. århundrede. Præcis hvornår Arta, der også skrives Artà, oprindeligt opstod som by vides dog ikke, men navnet stammer formentlig fra det arabiske ord for have, "Gertan". Der er da også gjort fund af både romerske og mauriske genstande i området. Maurerne byggede en borg her, hvis tykke forsvarsmur stadig kan ses omkring Santuari de Sant Salvador kirken fra det 16. århundrede. Den er placeret på en bakke i byens udkant, hvor der engang lå en moske, og er i dag stadig et af Artas vartegn takket være sin beliggenhed højt hævet over byen. Heroppe fra er der en flot udsigt ned over byen og helt ud til kysten, som du kan nyde, mens du får pusten efter at have gået op ad stentrappens 180 trin. 

Der er knap 6.000 indbyggere i Arta, lidt flere hvis man tæller de spredte bebyggelser omkring byen med. Modsat mange af byerne helt ude langs kysten, hvor der fra 1970'erne og frem var en kraftig vækst i turismen, var Arta i vid udstrækning "forskånet"  for denne udvikling. Nuvel, turisme er også afgørende for byens økonomi nu til dags, men man har formået at finde en god balance. Derfor kan du i Arta stadig nyde atmosfæren af en autentisk mallorcinsk landsby med dens smalle gader og små torve. 

Et historisk kuriosum: Arta var et af de sidste steder i Europa, som oplevede et stort udbrud af pest (i 1820). Det kostede omkring 1.200 af byens indbyggere livet. Colonia de Sant Pere, som ligger ude ved kysten omkring 8 kilometer nordøst, blev grundlagt af overlevende, der valgte at forlade Arta for at undgå smitte. 

Restauranter og shopping

Der er en høj koncentration af restauranter i bymidten med en overvægt af steder, der serverer traditionelle spanske retter og lækkerier fra det klassiske middelhavskøkken. Du kan dog også nemt finde et sted at få en hurtig pizza eller et ægte gourmetmåltid. De fleste steder, vil du også få rig mulighed for at udforske de lokale vine. 

Har du mod forventning ikke nok i spisestederne i Arta, er der ikke langt til nabobyer med tilsvarende eller endnu større udvalg. Det samme gør sig gældende i forhold til shopping. Der er nok minimarkeder i byen til dine daglige fornødenheder og en del butikker med lokalt kunsthåndværk, men vil du bruge en hel dag på shopping, bør du nok for eksempel tage en tur ind til Palma.

Sørg dog for at være i Arta om tirsdagen, hvor der hver uge afholdes et marked på Plaça del Conqueridor. Selv hvis du ikke har brug for at handle ind, kan det varmt anbefales at komme tidligt og gå en tur rundt blandt standene. De byder på mange sanseindtryk med alt fra frisk frugt og kød til blomster, mandler og andre lokale delikatesser. Samme dag er der også et marked med kunsthåndværk ved villa Na Batlessa. Arta er blandt andet kendt for kurvefletning, som er et oplagt souvenir at tage med hjem.

Vejr og klima

Vejrmæssigt adskiller Arta sig ikke fra resten af Mallorca, der er kendt for sit behagelige middelhavsklima med milde vintre og solrige, varme somre. Ønsker du at bruge ferien på blot at slappe af i vandkanten, er det oplagt at rejse til Arta om sommeren, hvor dagstemperaturen normalt ligger omkring 30 grader. Er du til aktive ferier, er foråret og sensommeren dog også gode rejsetidspunkter med deres lidt lavere temperaturer.

Det kan i perioder blive ganske køligt om vinteren, omend temperaturer normalt ligger oppe mellem 13-15 grader. Med undtagelse af de højeste bjerge er det således meget sjældent at se sne på Mallorca. .

Transport

Arta ligger omkring en times kørsel (bil) fra Palma de Mallorca Lufthavn. Der er i skrivende stund ingen direkte busforbindelser fra lufthavnen. Du kan dog tage en bus ind til busstationen på Plaça d'Espanya i Palma og her tage en bus videre til Arta. Samme bus kan du bruge til at besøge nogle af nabobyerne som for eksempel Cala Ratjada, hvor der er en badestrand. 

Vil du nemt videre fra lufthavnen, kan det dog anbefales at leje en bil til ferien. Har du en bil til rådighed, har du desuden bedre muligheder for at udforske området omkring Arta og resten af øens seværdigheder. Der er en stor frihed i ikke at være afhængig af køreplaner.

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her