Rejser til Fornalutx

Lille og hyggelige Fornalutx er et godt sted hvis du vil helt ned i gear og nyde naturen i Mallorcas bjerge. Her er gode vandremuligheder omkring byen og bagefter kan du udforske byens lille håndfuld af restauranter. Book din rejse til Fornalutx med Escapeaway i dag!

Fornalutx ligger midt i Serra de Tramuntana-bjergkæden på Mallorca med udsigt over Sóller-dalen. Den lille bjerglandsby hører med sine traditionelle stenhuse med røde tegltag omgivet af citruslunde til blandt de mest charmerende på Mallorca. Til trods for at en del udlændinge de senere år er blevet så betaget af byen, at de har valgt at slå sig ned her permanent, bor her blot nogle få hundrede mennesker. Den oprindelige landbystemning, hvor det næsten kan føles som om tiden har stået stille, er derfor intakt.

Fornalutx er ikke ret stor, men det kan alligevel nemt tage lidt tid at gå en tur rundt i de smalle gader. Du vil nemlig konstant stoppe op for at beundre de gamle bygninger eller udsigten - og måske også for at få pusten. Beliggenheden på en bakkeskråning betyder nemlig, at her er en del stejle gader. 

Velkommen til Spanien med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Fornalutx og andre rejsemål på Mallorca hvor du bor på håndplukkede hoteller i din ferie. Du kan bestille din rejse til Fornalutx som en samlet pakke inkl. fly, hotel og evt. lejebil eller transfer, eller du kan vælge kun at booke et hotelophold hvis du selv vil arrangere rejsen til Mallorca.

>> Læs også om ophold på en Finca på Mallorca

Hoteller i Fornalutx

Seværdigheder og udflugter

Fornalutx er ikke kendt for sine seværdigheder, omend rådhuset og kirken fra det 17. århundrede er værd at se. Det er derimod selve stemningen i byen, der er hovedattraktionen. Glæd dig til at slentre rundt i de smalle gader og til at sidde på en fortovscafe, mens du nyder solen. I modsætning til dagsturisterne, som mest kommer her omkring middagstid, har du også mulighed for at opleve stemningen, når byen vågner og dagen går på hæld. Dertil kommer ikke mindst byens gode beliggenhed omgivet af flotte bjerge, der indbyder til både vandre- og cykelture. 

Aktiv ferie i Fornalutx

Der er talrige velafmærkede vandrestier i området omkring Fornalutx. Der er for eksempel en flot rute til Soller via den lille landsby Binibassi, som de fleste kan klare uden større besvær. I nærliggende Biniaraix starter desuden en af Mallorcas mest kendte vandreruter - turen op mod Puig de Massanella, et af øens højeste bjerg, ad Barranc de Biniaraix. Søger du udfordrende vandreoplevelser, ligger Fornalutx desuden ikke langt fra den kendte GR221-langdistancevandrerute, som strækker sig hele vejen gennem hele Serra de Tramuntana bjergkæden.

Der er ligeledes mange motionscyklister, der vælger Fornalutx som base for en cykelferie på Mallorca. Der er således rig mullighed for at få pulsen helt i vejret på de stejle bjergveje omkring byen, og også mulighed for eventuelt at køre lidt mere offroad på mountainbike.

Trods beliggenheden lidt inde på øen skal du også huske badetøjet, når du rejser til Fornalutx. Det er således oplagt at kombinere sveddryppende aktiviteter med afslapning på en af de attraktive badestrande, som ligger inden for kort køreafstand. Det kan i øvrigt anbefales at tage en lille omvej omkring Soller og herfra tage sporvognen til Puerto de Sóller, hvor der er en populær strand. Turen med sporvogn er en oplevelse i sig selv. 

Charmerende landsbyer

Selvom du bor i det, som mange mener er Mallorcas smukkeste landsby, bør du også afsætte tid til at besøge nogle af de andre charmerende landsbyer i området. Selv med de snørklede bjergveje kan du således på forholdvis kort tid køre til maleriske byer som Sóller, Deià og Valldemossa. Undervejs passerer du blandt andet idylliske olivenlunde og stemningsfulde gamle klostre.

Inspiration og fakta

Da maurerne havde herredømmet over Mallorca blev Fornalutx udgjort af blot én gård. Det var først efter den catalanske tilbageerobring af øen i det 13. århundrede, at en egentlig landsby opstod her. Væksten har dog været langsom de efterfølgende århundreder, og selv med tilflytningen af udlændinge i nyere tid er indbyggertallet stadig blot på omkring 500. Både nye og gamle beboere gør samtidig meget ud af, at byen trods turismen ikke skal forandre sig for meget. Du vil derfor stadig møde brostensbelagte, smalle gader og originale facader. Fornalutx er da også flere gange de senere år blevet kåret til en af Mallorcas smukkeste og bedst bevarede landsbyer. Blandt de mest kendte historiske bygninger i byen er den gotiske kirke, som blev bygget i 1639. 

Restauranter og butikker

Trods byens beskedne størrelse er der en halv snes caféer og restauranter i Fornalutx, hvor du kan få traditionel mallorcinsk mad, mens du nyder udsigten over det smukke landskab. Der er naturligvis god mulighed for at få lokal vin til maden. Rejser du med børn, eller har du blot lyst til en lækker pizza, kan Calzone Pizzeria anbefales. De laver desuden en dejlig friskpresset juice, som kan nydes mens man sidder og følger livet på hovedgaden.

Det siger næsten sig selv, at Fornalutx ikke er et sted, man rejser til for nattelivets skyld. Udover restaurantlivet er aftenerne her således fredelige. I starten af september afholdes dog den årlige byfest, hvor der blandt er et marked med kunsthåndværk og aktiviteter for børn. Den sidste aften er der musik og fyrværkeri. 

Der er et minimarked i byen, hvor du kan få de fleste daglige fornødenheder, men skal der handles ind til flere dages selvforplejning, vil de fleste nok foretrække at handle i en af nabobyerne. Der er ligeledes kun nogle enkelte småbutikker, der mest henvender sig til turister med tøj, smukker og kunst. Det tager dog kun 10-15 minutter at køre ned til Soller, hvor udvalget af butikker og supermarkeder er større.  

Transport

Åbningen af tunnelen til Soller i 1997 gjorde det lettere at køre til Fornalutx, som ligger lidt afsides. Det tager derfor nu blot knap 45 minutter at køre til Fornalutx fra lufthavnen i bil. Der er i skrivende stund ingen direkte busforbindelser, men skifter du først inde i Palma by på Plaça d'Espanya og siden i Soller, er det dog muligt at nå frem med bus. 

Det er dog ikke kun, når du skal videre fra lufthavnen til Fornalutx, at det er nemmere og hurtigere med bil. Det kan også anbefales at have en lejebil til rådighed resten af ferien. Den giver dig langt større frihed til at udforske øens seværdigheder og muligheden for at være mere spontan uden at skulle tænke på køreplaner.  

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her